Brzi antigenski test, 1.500 din, nalaz za 10 min

Ultrazvuk abdomena

Zbog svoje visoke preciznosti i efikasnosti u identifikaciji ranog otkrivanja različitih oboljenja, postavljanju pravilne dijagnoze i planiranju adekvatne terapije, kao i praćenju zdravstvenog stanja organizma, ultrazvučni pregled abdomena pronašao je svoju primenu u medicini kao dijagnostički postupak koji se koristi za sveobuhvatnu analizu unutrašnjih trbušnih organa. 

Međutim, za precizne i detaljne preglede ultrazvuka abdomena nije dovoljno samo pronaći zdravstvenu ustanovu sa savremenim dijagnostičkim aparatima, već je potrebno i visokokvalifikovano stručno osoblje, koje će na adekvatan način analizirati strukturu i funkciju unutrašnjih organa i pažljivo protumačiti rezultate dobijene ultrazvučnim pregledom. 

Zato neka Vaš izbor za vrhunsku medicinsku negu bude LaboMedica poliklinika i laboratorija, koja nudi usluge najjeftinijeg ultrazvuka abdomena u Beogradu, bez kompromisa u pristupačnosti, kompetentnosti i kvalitetu.

Šta je ultrazvuk abdomena i zašto se koristi?

Ultrazvuk abdomena predstavlja neinvazivnu dijagnostičku proceduru, koja se koristi za detaljnu vizualizaciju organa putem ultrazvučnih talasa visoke frekvencije koji se odbijaju od organa i tkiva u stomaku i na taj način kreiraju njihovu sliku na ekranu. 

Ova metoda omogućava lekarima da procene stanje jetre, žučne kese, žučnih kanala, slezine, pankreasa, trbušne šupljine, limfnih žlezda, krvnih sudova abdomena, mokraćne bešike, mokraćnih kanala, prostate kod muškaraca, bubrega i nadbubrežnih žlezda, otkriju moguće promene ili abnormalnosti i da daju preciznu dijagnozu. Pomoću ultrazvuka abdomena sagledava se oblik, veličina, položaj, pokretljivost, prokrvljenost i sve promene u tkivu pomenutih organa. Međutim, ovim postupkom ne može se sagledati struktura želuca, tankog i debelog creva, jer su to šuplji organi ispunjeni gasom i za njihove preglede koristi se kolonoskopija i gastroskopija. 

Zbog svoje visoke preciznosti i odsustva štetnih efekata zračenja, ultrazvuk abdomena se smatra sigurnom i jednom od najčešće korišćenih metoda, koja predstavlja tzv. zlatni standard u dijagnostici, jer se najveći broj različitih oboljenja može otkriti već u početnoj fazi. Najčešće se koristi za otkrivanje i praćenje:

  • Urođenih anomalija, cisti, zapaljenskih promena
  • Benignih i malignih tumora
  • Ciroze jetre, prisustva kamena u žučnoj kesi, bubrezima i mokraćnoj bešici
  • Prisustva slobodne tečnosti (ascites) u trbušnoj duplji
  • Aneurizme i plakova na velikim krvnim sudovima itd.
GP09

Premium Plus Ginekološki Paket 

Pregled, ginekološki UZ, PAPA, kolposkopija + palpatorni pregled grudi + UZ DOJKI + BRISEVI Hlamidija, Mikoplazma, Ureaplazma + ULTRAZVUK  štitaste žlezde + ultrazvuk abdomena

-60%
22.240 din
9.000 din
GP10

Extra Prošireni Ginekološki Paket

Pregled, ginekološki UZ, PAPA, kolposkopija + palpatorni pregled grudiI + UZ DOJKI + BRISEVI Hlamidija, Mikoplazma, Ureaplazma) + ULTRAZVUK  štitatste žlezde + ULTRAZVUK abdomena + analiza hormona štitaste žlezde FT3,FT4,TSH

-57%
24.150 din
10.500 din
PR03

Internistički pregled sa ultrazvukom abdomena

 Pregled specijaliste interne medicine sa ultrazvukom abdomena

-52%
6.000 din
2.900 din
PR04

Nefrološki pregled sa ultrazvukom abdomena

Pregled specijaliste nefrologije sa ultrazvukom adbomena           

-52%
6.000 din
2.900 din
PR10

Ultrazvuk štitne šlezde i abdomena sa analizama hormona TSH, fT3 i fT4

Ultrazvuk štitne žlezde + ultrazvuk abdomena + analiza najvažnijih hormona štitaste žlezde FT3,FT4,TSH uz pojašnjenje laboratorijskih analiza

-47%
7.910 din
4.200 din

Da li je ultrazvuk stomaka isto što i ultrazvuk abdomena?

Ultrazvuk stomaka i ultrazvuk abdomena su dva termina sa istim značenjem i odnose se na istu dijagnostičku proceduru.

Oni se mogu raditi u okviru redovnih zdravstvenih pregleda i praćenja zdravstvenog stanja, ali i ukoliko osoba oseća različite simptome poput bola, probadanja u predelu stomaka, mučnine, dugotrajnog povraćanja, otečenog stomaka, osećaja težine u trbuhu, gorušice, podrigivanja, opstipacije, neobjašnjivih mršavljenja, gubitka apetita itd. 

Kako se pripremiti za ultrazvuk abdomena?

Priprema za ultrazvuk abdomena obično nije zahtevna. Potrebno je da sledite uputstva lekara ukoliko vam da određene smernice ili zahteve pre pregleda. To se obično odnosi na specifične instrukcije o pražnjenju creva, ishrani ili unosu tečnosti pre ultrazvuka stomaka – pre pregleda ne bi trebalo da jedete minimun 4 sata, a poslednji obrok bi trebalo da bude lagan. Potrebno je da sat i po pre pregleda popijete oko 3-4 čaše vode u roku od pola sata, kako bi bešika bila puna. 

Takođe, na pregledu nosite komotniju odeću koju ćete moći lako da skinete. Ukoliko koristite lekove, poželjno je da pre pregleda obavestite svog lekara. 

 

Ultrazvuk abdomena cenovnik

Ultrazvuk abdomena 3000 din
Specijalistički pregled 3000 din
Ukupna cena: 6.000 din

Da li je potrebna posebna ishrana pre ultrazvuka?

Nekoliko dana pre zakazanog ultrazvuka, potrebno je obratiti pažnju na ishranu i izbegavati hranu koja nadima (pasulj, grašak, kupus, boranija, sočivo, gazirane sokove). Takođe, poslednji obrok pre pregleda ne bi trebalo da bude obiman i težak (preporučuje se parče dvopeka i šolja čaja ili palenta, kuvano meso).

Koliko traje ultrazvučni pregled abdomena?

Ultrazvučni pregled abdomena traje oko 30 minuta, a dužina trajanja može varirati u zavisnosti od specifične oblasti koja se pregleda (ukoliko je potrebno fokusirati se na određeni deo stomaka ili organa), složenosti pregleda, čestih potreba za promenom položaja pacijenta tokom pregleda i drugo. 

Da li je ultrazvuk abdomena bolan ili neugodan postupak?

Ultrazvuk abdomena je jednostavna, bezbolna i komforna vrsta pregleda, koja nije invazivna i ne zahteva primenu bilo kakvih anestetika. 

Kratku neugodnost može stvarati hladan gel koji se koristi radi boljeg kontakta između kože stomaka i ultrazvučne sonde i omogućava lakšu provodljivost talasa. Tokom pregleda, tehničar može blago pritiskati sondu, kako bi dobio bolji pregled organa.

Šta možete očekivati tokom ultrazvučnog pregleda?

Tokom ultrazvučnog pregleda, lekar ili tehničar od vas može tražiti da se raskomotite i legnete na leđa. Zatim sledi apliciranje gela na kožu i primena ultrazvučne sonde, koju će lekar pomerati preko dela stomaka dok ne dobije željene slike organa. Gel je na vodenoj bazi i ne izaziva alergije, a ubrusom i maramicama se lako skida sa kože. U određenim segmentima pregleda, može od vas biti zatraženo da udahnete duboko i zadržite dah, kao i da se okrenete na levi ili desni bok. Lekar će sa vama povremeno razgovarati tokom pregleda kako bi vas uputio u trenutno zdravstveno stanje organa. 

Nakon pregleda, lekar daje detaljan pisani izveštaj i na osnovu toga postavlja dijagnozu ili daje smernice za dalje analize i preglede. Posle ultrazvuka možete nastaviti sa svojim redovnim aktivnostima.

Kako se tumače rezultati ultrazvuka?

Rezultate ultrazvuka abdomena mogu tumačiti samo obučeni lekar specijalista, radiolog ili ultrazvučni tehničar. Tumačenje rezultata i sastavljanje izveštaja sa nalazima može da obuhvati više aspekata: 

  • Normalnim nalazom smatra se ultrazvuk koji pokazuje sa su organi uobičajenog pregleda i veličine, bez vidljivih abnormalnosti.
  • Nalazi sa detektovanim promenama ukazuju na abnormalnosti u veličini, obliku, teksturi ili strukturi nekog organa. To može uključivati prisustvo cisti, tumora, upala, kamenja itd. i može zahtevati dalja ispitivanja ili dijagnostičke procedure. 
  • Nalazi nakon sprovedene terapije koriste se da bi se pratilo lečenje ili napredovanje određenog oboljenja. 

Da li je ultrazvuk abdomena siguran za sve pacijente?

Ultrazvuk abdomena se smatra potpuno bezbednom i sigurnom metodom, bez obzira na uzrast, pol ili zdravstveno stanje. Ova vrsta dijagnostičkog pregleda ne koristi jonizirajuće zračenje (poput rendgenskih snimaka ili CT skenera), pa se može ponavljati neograničen broj puta, bez opasnosti od rizika ili komplikacija po zdravlje. 

Ipak, u retkim situacijama može se preporučiti oprez pri korišćenju ultrazvuka, kao što je postojanje sveže rane na području abdomena nakon hirurške intervencije ili kod pacijenata koji imaju implantirane medicinske uređaje, poput pejsmejkera.

Koliko košta ultrazvuk abdomena i da li postoje paketi ili akcije?

LaboMedica poliklinika i laboratorija pruža mogućnost odabira brojnih akcija koje odgovaraju vašim potrebama. U zavisnosti od zdravstvenih zahteva, možete se odlučiti za različite pakete po veoma pristupačnim cenama. Nudimo vam mogućnost pregleda specijaliste interne medicine sa ultrazvukom abdomena, nefroloških pregleda sa ultrazvučnom dijagnostikom, kao i ultrazvučnih pregleda abdomena i štitne žlezde sa analizama tireoidnih hormona FT3, FT4, TSH uz tumačenje rezultata od strane lekara specijaliste i mnoge druge, po sniženim cenama do 50 %. Za sve informacije, pozovite nas ili posetite našu internet stranicu. 

 

Sve osobe preko 35 godina starosti trebalo bi da obave preventivan ultrazvučni pregled abdomena barem jednom godišnje i na taj način spreče nastanak eventualnih bolesti i komplikacija. Zato još danas zakažite svoj pregled kod najboljih stručnjaka LaboMedica poliklinike i laboratorije i negujte naviku preventivnog odlaska kod lekara. 

 

Kontakt