CA 125 tumor market - Labomedica cena 880 din

CA 125 tumor market

Šta je test CA-125 tumor market

Ovaj test meri količinu proteina zvanog CA 125 u uzorku krvi.
CA-125 je vrsta tumorskog markera. Visok nivo određenih tumorskih markera u krvi može biti znak raka. Merenje određenih tumorskih markera može pomoći u pružanju važnih informacija o tome kako lečiti svoju bolest.

Paket: T1

Analiza tumor markera jajnika

CA 125, HE4, ROMA index

-20%
3.460 din
2.760 din

CEA 125 tumor marker cena

Vađenje krvi 80 din
CA 125 980 din
Ukupna cena: 1.060 din

Vrednosti

U nastavku možete zasnati nešto više o tumor makeru CA – 125

  • Značenje
  • Kada se readi
  • Normalne vrednosti
  • Visoke vrednost
  • Niske vrednosi
CA125 test, tumor marker
Merenje tumorskog markera CA 125 putem krvi

CA 125 je antigeni tumor marker koji se obično eksprimuje u epitelnim neoplazmama jajnika i drugim tkivima, kao što su ćelije koje oblažu endometrijum, jajovode, pleura, peritoneum i perikard. Upotreba ovog tumor markera za dijagnozu epitelnog karcinoma jajnika je prvi put predložena 1983. godine. Otkriven je korišćenjem monoklonskog antitela OC 125, razvijenog imunizacijom miševa kroz izlaganje ćelijskim linijama epitelnog karcinoma jajnika. Kasnije, 2001. godine, genomska sekvenca antigena je otkrivena i nazvana je MUC16.

Kada je potrebno uraditi CA 125 tumor marker

Rak jajnika često izaziva nejasne simptome, što može otežati dijagnozu u ranim stadijumima bolesti. Neki od simptoma povezanih sa rakom jajnika uključuju: bol ili nelagodnost u karlici nadimanje, otok ili punoća stomaka , loše varenje, mučnina i gubitak apetita , umor.

Test krvi je samo jedan od testova koji se mogu koristiti za dijagnosticiranje raka jajnika. Ako imate simptome zbog kojih ste zabrinuti, lekar će prvo uzeti istoriju simptoma i obaviti fizički pregled. Lekar tada može uraditi ultrazvuk ili CT skeniranje abdomena i karlice da bi potražio bilo kakve dokaze o tumoru jajnika, kao i CA-125 krvni test.

Priprema i uzorkovanje CA – 125 tumor marker

Posebna priprema nije potrebna. Poželjno je da uzimanje uzorka ne bude neposaredno posle obroka.

CA – 125 vrednosti

Normalane vrednosti – su obično manji od 35 jedinica po mililitru (u/ml). Ali neke žene imaju prirodno visok nivo CA – 125 u krvi. Osim što pomažu u dijagnostici raka jajnika, CA – 125 krvni testovi se ponekad koriste za praćenje lečenja karcinoma jajnika ili proveru znakova recidiva (karcinom se vraća)

Visoke vrednosti – rezultat testa krvi iznad 35 u/ml sam po sebi nije dijagnoza raka jajnika. Nivo CA – 125 u vašoj krvi može porasti iz više razloga, uključujući endometriozu, menstruaciju, ciste na jajnicima, a ponekad i rak jajnika. Ovo je jedan od razloga zašto se ne može tačno koristiti kao skrining test za rak jajnika.

Niske vrednosti – većina žena sa rezultatom ispod 35 u/ml neće imati rak jajnika. Ali mali broj žena sa rakom jajnika može imati rezultat testa ispod 35 u/ml

Kontakt