SARAĐUJEMO SA SVIM OSIGURAVAJUĆIM KUĆAMA.

Leukociti u urinu

Šta predstavljaju leukociti u urinu? Da li su opasni po naše zdravlje?

Leukociti ili bela krvna zrnca predstavljaju krvne ćelije koje imaju glavnu ulogu u zaštiti i odbrani tela od različitih mikroba, zaraznih bolesti, infekcija i ostalih patogenih organizama i otrova. Leukociti nastaju u koštanoj srži, limfnim čvorovima, kao i slezini, a sve vreme se kreću kroz krvotok i sprečavaju štetne uticaje spoljašnje sredine na organizam.

Postoji nekoliko vrsta belih krvnih zrnaca:

 • granulociti (neutrofili, eozinofili, bazofili)
 • monociti
 • limfociti (T i B ćelije).

Osim u krvotoku, bela krvna zrnca se mogu naći i u urinu. Leukociti u urinu kod potpuno zdravih osoba mogu biti prisutni u veoma malim količinama i nisu znak nikakvih oboljenja ili infekcija. Uobičajeno je da se blago povišene vrednosti leukocita beleže kod osoba koje intenzivno treniraju, dok se niže vrednosti zapažaju kod osoba koje miruju.

Međutim, ukoliko je koncentracija leukocita u urinu visoka i prilikom stanja mirovanja, postoji sumnja da se u organizmu dešava određeni upalni proces prouzrokovan infekcijom urinarnog trakta, prisustva kamena u bubregu ili neke druge bolesti koja utiče na normalan rad bubrega (dijabetes) itd.

AK01

Biohemijska analiza krvi

Glukoza, Kompletni Lipidogram, Urea, Kreatinin, Gvozđe, Ukupni bilirubin, AST, ALT, GGT

-47%
1.870 din
1.000 din
AK02

Analiza krvi i urina

Kompletna krvna slika sa leukocitarnom formulom, Urea, Kreatinin, Gvozđe, Glukoza, Kompletni Lipidogram, AST, ALT, Urin mikroskopski sediment

-47%
2.270 din
1.200 din
AK03

Analiza krvi i urina za trudnice

Kompletna krvna slika sa leukocitarnom formulom, Urea, Kreatinin, Gvozđe, Glukoza, Urin mikroskopski sediment

-42%
1.370 din
800 din
AK09

Biohemijska analiza krvi-Extra

KKS+LF, CRP, Fibrinogen, Glukoza, Lipidni status (Holesterol, Trigliceridi, LDL, HDL, Faktor rizika i Index ateroskleroze), Ukupni proteini, Urea, Kreatinin, Mokraćna kiselina, Bilirubin ukupni, ALT, AST, Gama-GT, Natrijum, Kalijum, Alkalna fosfataza, Gvožđe (Fe), Sediment urina i Urinokultura.

-38%
4.640 din
2.900 din
BR04

Brisevi na polne bolesti (za žene i muškarce) sa urinom, urinokulturom i antibiogramom

Vaginalni i cervikalni bris (za žene) ili uretralni bris (za muškarce) sa 8 dodatnih analiza: Hlamidija, Mikoplazma, Ureaplazma, Gonokok, Trihomonas, Kandida + analiza sedimenta urina i urinokulture + antibiogram.

-59%
7.530 din
3.100 din

Normalne vrednosti leukocita u urinu

Kao što je istaknuto, leukociti u mokraći u maloj količini mogu biti prisutni i kod zdravih osoba. 

U normalnoj količini urina (750 – 2000 ml/dan), pojava od 0-5 leukocita je prihvatljiva i ne predstavlja razlog za brigu. Prema nalazima nekih laboratorija, leukociti u urinu 5-10 po vidnom polju, označavaju se kao leukociturija, tj. pojava povišene koncentracije belih krvih zrnaca u mokraći. Leukociti u urinu 25-30 i više belih krvnih zrnaca po vidnom polju predstavljaju obilnu leukocituriju, tj. piuriju. Uvećani leukociti u urinu mogu se javiti usled dnevnih normalnih oscilacija belih krvnih zrnaca, ali mogu ukazivati i na postojanje upalnog procesa mokraćnih puteva ili infekcije gornjih i donjih organa urinarnog trakta (cistitis, uretritis ili nefritis). 

Treba istaći da se u nekim laboratorijama leukociti u urinu normalne vrednosti kreću od 0-10 po vidnom polju i takođe predstavljaju normalan, tj. negativan nalaz. Kod mnogih žena, pojava belih krvnih zrnaca u mokraći može biti povišena i u zavisnosti od menstrualnog ciklusa. 

 

Leukociti u urinu, sami po sebi nisu opasni, ali mogu biti znak određenih ozbiljnijih zdravstvenih problema, koji zahtevaju medicinski pregled i intervenciju. 

Laboratorijske analize za prostatu

Urinokultura II 500 din
Urinokultura 500 din
Ukupna cena: 1.000 din

Koji simptomi mogu ukazati na prisustvo leukocita u mokraći?

Povišeni leukociti u mokraći ne izazivaju nikakve simptome. Međutim, uzročnici koji izazivaju nagomilavanje leukocita u urinu mogu prouzrokovati sledeće tegobe: 

 • jak miris i zamućen izgled urina
 • učestalo mokrenje
 • bol i peckanje prilikom mokrenja
 • pojava krvi u urinu
 • bolni seksualni odnosi
 • povišena telesna temperatura itd. 

Na koji način se leukociti u urinu kontrolišu?

Koncentracija leukocita u mokraći proverava se putem urina i urinokulture, ukoliko je potrebna dalja analiza. Ukoliko osećate neke od navedenih simptoma ili želite da proverite opšte zdravlje, u LaboMedica poliklinici i laboratoriji možete odraditi kompletnu analizu urina, sedimentaciju i urinokulturu, kao i analizu krvi i urina zajedno. 

Analiza urina obuhvata fizički, hemijski i mikroskopski pregled uzorka, za koji vam ne treba posebna priprema (možete konzumirati i hranu i piće pre uzimanja uzorka). 

Ukoliko testiranje zahteva i analizu krvi, moraćete da se suzdržite od hrane minimum 8 časova pre odlaska u laboratoriju. Kako korišćenje različitih lekova i vitamina može uticati na rezultate urina, o njihovom konzumiranju obavestite svog lekara. 

Urinokultura predstavlja bakteriološki test koji otkriva vrstu i broj bakterija koje izazivaju infekcije i obično se radi kada testovi urina pokažu izvesne abnormalnosti. 

Šta znači kada su leukociti u mokraći povišeni? Na koje bolesti mogu ukazivati?

Povišeni leukociti u mokraći moguć su znak upalnog procesa ili infekcije. Potencijalni uzročnici ili bolesti na koje nam uvećani leukociti u urinu mogu ukazati su:

 • urinarne infekcije
 • cistitis
 • kamen u bubregu 
 • bubrežne infekcije
 • trudnoća
 • suzdržavanje od mokrenja, tj. zadržavanje urina
 • nemogućnost mokrenja (blokada urinarnog trakta) 
 • sistemski eritematozni lupus itd.

Urinarna infekcija kao učestali uzročnik pojave leukocita u urinu

Urinarna infekcija je češća pojava kod ženske populacije i jedan od najčešćih razloga pojave leukocita u urinu. Pod njom se podrazumeva prekomeran rast i razmnožavanje bakterija, koje mogu izazvati infekcije i upale urogenitalnog trakta, najčešće u bešici, mokraćnom kanalu i bubrezima. 

Najčešći izazivači urinarnih infekcija jesu bakterije Escherichia Coli, a ređe hlamidija ili mikoplazma (koje izazivaju probleme u mokraćnom kanalu, tj. uretri). Kao i protiv svake infekcije, organizam oslobađa veće koncentracije belih krvnih zrnaca, što objašnjava i njihovo prisustvo u urinu u većim količinama. 

Cistitis – najčešća urinarna infekcija

Cistitis predstavlja jednu od najčešćih urinarnih infekcija, pored uretritisa (upale mokraćnih kanala) i nefritisa (upale bubrega) i podrazumeva upalu bešike. Sva tri stanja urinarnih infekcija mogu dovesti do pojave povišenih leukocita u urinu. 

Infekcija bešike je bakterijska, a u oko 90 % slučajeva izaziva je patogena E. Coli, koja se prirodno nalazi u mikroflori digestivnog sistema. Osim bakterija, cistitis mogu izazvati i primena određenih lekova (ciklofosfamida), upotreba katetera, zračenje karlice kod pacijenata koji su podvrgnuti radijaciji, kamen u bubregu, uvećana prostata, dijabetes, povreda kičmene moždine, korišćenje agresivnih hemijskih sredstava za higijenu (gelovi za tuširanje, sapuni, kupke itd.).

Da li leukociti u urinu mogu biti znak tumora bešike ili karcinoma bubrega?

U nekim slučajevima, postojanje leukocita u urinu može ukazati na ozbiljnija oboljenja, poput tumora bešike, karcinoma bubrega ili raka prostate. Međutim, da bi se otkrila adekvatna dijagnoza povišenih leukocita, potrebno je odraditi dodatna ispitivanja u vidu analize urina, urinokulture, ultrazvučnih pregleda ili biopsije ukoliko to lekar zahteva. 

Ukoliko je neka od navedenih tumorskih promena prisutna u organizmu, ona može oslabiti imuni sistem i samim tim izazvati više vrednosti leukocita u mokraći. Ponekad, povišeni leukociti u urinu mogu se javiti i kao propratna pojava tokom lečenja malignih promena. 

Osim povišenih leukocita, tumor bešike ili bubrega uključuje i druge simptome, poput pojave krvi u urinu, bolove u donjem delu stomaka i leđa, gubitak težine, anemije, oticanja nogu, povišene telesne temperature itd.

Leukociti u urinu kod dece kao znak upornih infekcija

Povišeni leukociti u urinu kod dece se vrlo često javljaju, a najčešći uzročnici su infekcije i upale urinarnog sistema. Veoma su izražene kod dece u uzrastu do 5 godina i češće su kod devojčica nego kod dečaka. Uvećani leukociti u urinu mogu se javiti i kod novorođenčadi, kada takođe ukazuju na neki upalni proces. Da bi se dijagnostifikovao problem kod beba, najčešće se pristupa ultrazvučnom pregledu, pri čemu se proveravaju bešika, mokraćni kanali i bubrezi. 

Da li je normalno imati leukocite u urinu tokom trudnoće?

Usled različitih promena u telu trudnice i intenzivnijeg pritiska na bešiku, bubrege i ceo urogenitalni sistem, blago povišeni leukociti u urinu u trudnoći su normalna i uobičajena pojava. Međutim, ukoliko je povećanje leukocita izrazito ili se javlja u nekoliko uzastopnih nalaza, a pritom je praćeno i nekim od navedenih simptoma, neophodno je konsultovati se sa lekarom, koji će vas pregledati i uputiti na određene analize, kako bi se uverio o kakvom upalnom procesu je reč. 

U tom slučaju, povišeni leukociti u urinu nisu normalna pojava i mogu biti veoma opasni ukoliko se ne leče i izazvati brojne komplikacije sa posledicama prevremenog porođaja ili pak sa smrtnim ishodom ploda.

Kako sprečiti ponovne urinarne infekcije i smanjiti rizik od pojave leukocita u urinu?

Leukociturija izazvana urinarnim infekcijama najčešće se leči antibioticima i drugim lekovima koji uništavaju bakterije i smanjuju upalu. Njih isključivo prepisuje lekar, uz postavljenu dijagnozu i kao adekvatnu terapiju. Uz lekove, veoma je važno piti dovoljno tečnosti (najbolje voda) i do 4 l dnevno, a izbegavati kafu, alkohol i začinjenu hranu. Važno je i ne zadržavati mokraću u bešici, već je prazniti čim osetite potrebu za odlaskom u toalet. 

Ponekad se blaže urinarne infekcije bešike i mokraćnih kanala mogu lečiti i prirodnim putem umesto antibioticima – unošenjem vitamina C, A, B6, vitamina E i magnezijuma, kao i probiotika, konzumiranjem brusnice koja ima antibiotska dejstva u borbi protiv urinarnih infekcija, đumbira, cimeta, piletine, ćuretine, čajeva kao što je uva, koren maslačka, divlji origano itd. 

Kontakt