SARAĐUJEMO SA SVIM OSIGURAVAJUĆIM KUĆAMA.

Bris na hlamidiju mikoplazmu i ureaplazmu 

Poliklinika LaboMedica pruža pouzdane usluge testiranja, omogućavajući vam da jednostavno zakažete testiranje telefonom ili mejlom. 

Vodimo računa o vašoj udobnosti od momenta zakazivanja do dobijanja rezultata sa ciljem da proces učinimo što bezbolnijim i diskretnijim,

Bilo da li želite testiranje zbog određenih simptoma ili kao deo preventive, stručni tim Labomedica poliklinike i laboratorije stoji vam na raspolaganju da vas vodi kroz sve faze – od saveta o pripremi do pojašnjenja vaših rezultata.

Šta su hlamidija, mikoplazma i ureaplazma?

Hlamidija, mikoplazma i ureaplazma su bakterijske infekcije koje se najčešće prenose seksualnim putem.

One mogu izazvati različite simptome, uključujući peckanje prilikom mokrenja, vaginalni ili iscedak iz penisa, ali često mogu biti i bez simptoma, zbog čega se povećava rizik od neotkrivanja i širenja.

Zašto je važno testirati se na ove infekcije?

Rano otkrivanje i lečenje ovih infekcija može da spreči dugoročne zdravstvene probleme, uključujući neplodnost i komplikacije u trudnoći. Takođe, smanjuje se rizik od prenošenja infekcije na seksualne partnere.

Zakazivanje

Ako želite da zakažete testiranje u poliklinici LaboMedica, jednostavno nas pozovite na brojeve +381 11 30 88 304 ili +381 66 11 12 16, ili nam pošaljite email na klinika@labomedica.net

Možete izabrati termin testiranja koji vam najviše odgovara.

BR02

Brisevi za žene Extra

Vaginalni bris sa 3 dodatne analize: Hlamidija, Mikoplazma, Ureaplazma

-51%
3.880 din
1.900 din
BR03

Brisevi za žene Premium

Vaginalni i cervikalni bris sa 6 dodatnih analiza: Hlamidija, Mikoplazma, Ureaplazma, Gonokok, Trihomonas, Kandida

-61%
6.730 din
2.600 din
BR04

Brisevi na polne bolesti (za žene i muškarce) sa urinom, urinokulturom i antibiogramom

Vaginalni i cervikalni bris (za žene) ili uretralni bris (za muškarce) sa 8 dodatnih analiza: Hlamidija, Mikoplazma, Ureaplazma, Gonokok, Trihomonas, Kandida + analiza sedimenta urina i urinokulture + antibiogram.

-59%
7.530 din
3.100 din
BR06

Brisevi za muškarce Extra

Uretralni bris sa 4 analize: Hlamidija, Mikoplazma, Ureaplazma, Gonokok

-48%
4.030 din
2.100 din
BR07

Brisevi za muškarce Premium

Uretralni bris sa 6 analiza: Hlamidija, Mikoplazma, Ureaplazma, Gonokok, Trihomonas, Kandida

-55%
5.730 din
2.600 din
PR05

Urološki paket

Urološki pregled sa ultrazvukom urotrakta

-52%
6.000 din
2.900 din

Kako se izvodi testiranje?

Testiranje se obično izvodi uzimanjem brisa iz genitalnog područja ili urina. Proces je brz, jednostavan i uglavnom bezbolan. Specifičan tip testa zavisiće od vaših simptoma i medicinske istorije.

 

Kako se uzima bris na hlamidiju mikoplazmu i ureaplazmu kod muskaraca

Priprema: Pacijent bi trebalo da bude obavešten o proceduri i eventualnoj potrebi za posebnom pripremom pre dolaska na testiranje. Obično se preporučuje da pacijent ne mokri najmanje dva sata pre uzimanja uzorka, kako bi se osigurala tačnost testa.

Uzimanje uzorka: Za uzimanje uzorka koristi se sterilni pamučni štapić. Lekar ili medicinski tehničar pažljivo umetne štapić u otvor uretre na vrhu penisa. Ovaj postupak može izazvati osećaj nelagodnosti ili peckanja, ali je obično brz i traje samo nekoliko sekundi.

Obrada uzorka: Nakon uzimanja, štapić se stavlja u sterilnu epruvetu ili posebnu transportnu podlogu.

Analiza uzorka: Uzorak se detaljno analizira u laboratorijskim uslovima koristeći standardne biološke i hemijske metodologije za otkrivanje DNK ili RNA patogena. Metode poput klasične mikrobiološke analize i, u naprednijim slučajevima, polimerazne lančane reakcije (PCR) se primenjuju za preciznu identifikaciju i potvrđivanje prisustva patogenih organizama.

Rezultati: Rezultati se obično dobijaju u roku od 2 radna dana. Pacijent će biti obavešten o rezultatima putem elektronske pošte ili lično. 

Ukoliko je rezultat testa pozitivan, lekar će razgovarati o dostupnim opcijama lečenja, koje obično uključuju terapiju antibioticima. Takođe je važno obavestiti seksualne partnere o rezultatima, kako bi i oni mogli da se testiraju i, ukoliko je potrebno, leče.

 

Bris na hlamidiju ureaplazmu i mikoplazmu za žene

Testiranje na hlamidiju, ureaplazmu i mikoplazmu kod žena obično se sprovodi uzimanjem uzorka brisa iz cerviksa (grlića materice) ili urina. Evo kako obično izgleda proces:

Priprema: Ženama se savetuje da ne koriste vaginalne kreme ili tampone i da ne upražnjavaju seksualne odnose 24 sata pre testiranja. 

Uzimanje uzorka: Za uzimanje brisa cerviksa lekar ili medicinska sestra uzima uzorak brisa pomoću male četkice ili štapića, koji se nežno rotiraju kako bi se prikupilo dovoljno ćelija za analizu.

Analiza uzorka: Uzorak se obrađuje korišćenjem klasične metode izolacije uzročnika. Ukoliko je potrebno, može se koristi i PCR metoda koja omogućava detekciju genetske materije (DNK ili RNA) patogena.

Testiranje na ove infekcije je važan deo seksualnog zdravlja i preventivne brige, jer mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme ako se ne leče, uključujući probleme sa plodnošću i rizik od ektopične trudnoće. Savetuje se da se testiranje na ove bakterijske infekcije obavi ukoliko postoji sumnja na infekciju, kao deo rutinskog ginekološkog pregleda ili ukoliko planirate trudnoću.

 

Analiza urina

Kako bi se osiguralo da je urinarni uzorak što je moguće tačniji za testiranje, priprema za urinarni bris za testiranje na hlamidiju, ureaplazmu i mikoplazmu kod žena i muškaraca podrazumeva sledeće:

 • Preporučuje se da ne mokrite najmanje jedan do dva sata pre davanja uzorka. Ovo pomaže u koncentraciji urina, što može da poboljša tačnost testa.
 • Treba obaviti osnovnu higijenu, ali izbegavajte upotrebu bilo kakvih jakih sapuna ili hemijskih sredstava za čišćenje koje bi mogle da utiču na rezultate testa. Normalno pranje sa vodom je dovoljno.
 • Kada ste spremni da sakupite uzorak, uradite to koristeći „srednji mlaz“ urina. To znači da treba da započnete mokrenje, a zatim prekinete i sakupite uzorak urina direktno u sterilnu posudu tokom mokrenja. Ovo pomaže u smanjenju kontaminacije uzorka mikroorganizmima koji mogu biti prisutni na spoljašnjem delu uretre ili kože.
 • Potrebno je obezbediti najmanje 12 mililitara (oko četvrtine ukupne zapremine posude za sakupljanje urina). 
 • Idealno bi bilo da uzorak urina dostavite u laboratoriju odmah nakon sakupljanja, ali ako to nije moguće, može se čuvati u frižideru do 2-3 sata pre analize.

 

Koliko dugo se čeka na rezultate testa?

Vreme potrebno za dobijanje rezultata može da varira, ali se obično rezultati dobijaju u roku od 2 radna dana. 

U našoj laboratoriji se nakon izolacije uzročnika dobija antibiogram sa 10 antibiotika.

Laboratorijske analize i pregledi

Urološki pregled 3000 din
Ginekološki pregled 3000 din
Ureaplasma PCR bris 5000 din
Ukupna cena: 11.000 din

Šta da radim ako je test pozitivan?

Ako vam je test na hlamidiju, ureaplazmu ili mikoplazmu pozitivan, vaš doktor će sa vama razgovarati o planu lečenja, koji najčešće podrazumeva upotrebu antibiotika. 

Takođe, jako je bitno da obavestite svoje seksualne partnere o rezultatima testa, kako bi i oni mogli da se testiraju i započnu lečenje ukoliko je to potrebno.

Da li moj partner takođe treba da se testira?

Da, ako ste pozitivni na neku od ovih infekcija, preporučuje se da i vaši trenutni seksualni partneri budu testirani kako bi se smanjio rizik od reinfekcije i kako bi se zaštitilo njihovo zdravlje.

Indikacije za bris na hlamidiju, ureaplazmu i mikoplazmu

Testiranje na hlamidiju, ureaplazmu i mikoplazmu preporučuje se u sledećim situacijama:

 

Simptomi koji ukazuju na infekciju

 • Promene u sekreciji iz vagine ili penisa, kao što su promene u boji, mirisu ili konzistenciji.
 • Peckanje ili bol prilikom mokrenja, česti znaci urinarnih infekcija.
 • Bol u donjem stomaku ili tokom seksualnog odnosa.
 • Krvarenje između perioda ili nakon seksa.

 

Preventivne mere

 • Redovno testiranje za seksualno aktivne osobe, posebno sa promenljivim seksualnim partnerima.
 • Testiranje pre početka novog seksualnog odnosa.
 • Testiranje tokom trudnoće, kao deo standardne prenatalne nege
 • Zdravstvene i medicinske indikacije
 • Osobe sa istorijom seksualno prenosivih bolesti ili neobjašnjenih problema sa plodnošću.
 • Pre hirurških procedura na reproduktivnim organima ili u okviru fertilitetskog testiranja.
 • Rizično seksualno ponašanje
 • Seksualni kontakt bez zaštite sa novim ili više partnera.
 • Seks sa partnerom koji ima poznate seksualno prenosive bolesti.

 

Dodatni razlozi

 • Planiranje porodice
 • Preoperativne pripreme 

Rano otkrivanje i lečenje ovih infekcija mogu sprečiti dugoročne zdravstvene probleme i širenje na seksualne partnere.

Pravovremena konsultacija sa lekarom može pomoći u odluci o potrebi za testiranjem, uzimajući u obzir lične simptome i rizike.

Kontakt