Brzi antigenski test, 1.500 din, nalaz za 10 min

ALT i AST

Šta su ALT i AST i kakva je njihova uloga u funkciji jetre?

ALT i AST predstavljaju dva važna enzima u organizmu čoveka, koja su u najvećoj meri  sadržana u jetri, pa predstavljaju parametre koji nam mogu ukazati na njeno pravilno funkcionisanje. Osim u jetri, pomenute transaminaze, tj. aminotransferaze u manjoj koncentraciji nalaze se i u drugim organima (srcu, bubrezima, mišićima, pankreasu, mozgu i plućima), kao i u krvotoku. 

ALT i AST transaminaze jetra koristi za produkciju glikogena, šećera koji omogućuje organizmu neophodnu energiju. Jetra je najveća žlezda u ljudskom telu, sa mnogobrojnim funkcijama (smatra se da ih ima preko 500) – metaboličkim, detoksikacionim, regenerativnim, potpomaže varenju, stvaranju žuči, bilirubina, pomaže koagulaciji krvi itd.

Različite virusne infekcije, kao i neumerena ishrana, prekomerna upotreba alkohola, pušenje, korišćenje droga, različite toksične materije, stres, ali i maligna oboljenja, dijabetes itd., mogu izazvati promene i oštećenja na jetri i onemogućiti da ona obavlja pomenute funkcije. Tada dolazi do poremećaja u njenom radu, a samim tim u krvotoku dolazi i do poremećaja u koncentraciji ALT i AST. Navedeni enzimi jetre tada mogu ukazati na postojanje određenih bolesti, infekcija ili oštećenja, ali i pokazati da bi možda trebalo da menjate svoj dotadašnji način života.

AK01

Biohemijska analiza krvi

Glukoza, Kompletni Lipidogram, Urea, Kreatinin, Gvozđe, Ukupni bilirubin, AST, ALT, GGT

-47%
1.870 din
1.000 din
AK02

Analiza krvi i urina

Kompletna krvna slika sa leukocitarnom formulom, Urea, Kreatinin, Gvozđe, Glukoza, Kompletni Lipidogram, AST, ALT, Urin mikroskopski sediment

-47%
2.270 din
1.200 din
AK03

Analiza krvi i urina za trudnice

Kompletna krvna slika sa leukocitarnom formulom, Urea, Kreatinin, Gvozđe, Glukoza, Urin mikroskopski sediment

-42%
1.370 din
800 din
AK09

Biohemijska analiza krvi-Extra

KKS+LF, CRP, Fibrinogen, Glukoza, Lipidni status (Holesterol, Trigliceridi, LDL, HDL, Faktor rizika i Index ateroskleroze), Ukupni proteini, Urea, Kreatinin, Mokraćna kiselina, Bilirubin ukupni, ALT, AST, Gama-GT, Natrijum, Kalijum, Alkalna fosfataza, Gvožđe (Fe), Sediment urina i Urinokultura.

-38%
4.640 din
2.900 din
PR09

Postkovid Paket

Kardiološki pregled, ultrazvuk srca, EKG nalaz + analize: KKS, Se, CRP, D-dimer, HbA1c, Glu, Lipidni status, Urea, Kreatinin, AST, ALT, CK, LDH, Fe, Feritin, TSH, fT3, fT4

-41%
21.700 din
12.750 din

Na koji način se meri aktivnost ALT i AST u krvi i koje su normalne vrednosti?

ALT i AST nivoi određuju se veoma jednostavno putem analize krvi, a deo su testova funkcije jetre i dobri pokazatelji njenog stanja. Provera ALT analize, kao i AST analize preporučuje se u različitim slučajevima za dijagnostifikovanje, ali i praćenje sledećih stanja jetre:

za proveru oštećenja jetre usled različitih virusnih infekcija, oboljenja i drugih akutnih infekcija

– za praćenje delovanja određenih lekova koji mogu negativno uticati na rad jetre 

– u cilju praćenja toka propisane medicinske terapije

– ukoliko imate genetske predispozicije ili određene simptome koji mogu ukazivati na određene bolesti jetre (masna jetra):

 • Bol u predelu stomaka
 • Mučnina i povraćanje
 • Smanjen apetit
 • Hronični umor
 • Pojava svraba na koži
 • Pojava žutice (promena boje na koži i beonjačama)
 • Tamna boja urina itd. 

– ukoliko vaša krvna slika ukazuje na određena stanja (hipertenzija, dijabetes, povišeni trigliceridi, anemija, problemi sa žučnom kesom, prekomerna upotreba alkohola itd.).

ALT i AST normalne vrednosti izražavaju se u međunarodnim jedinicama po litru IU/L. Referentne vrednosti mogu varirati u zavisnosti od težine osobe, pola i starosti, ali i od same laboratorije gde se ispitivanje vrši. Takođe, ukoliko imate akutnu infekciju ili oboljenje, testovi će pokazati privremeno povećanje ALT i AST parametara. Kako bi se isključila ozbiljnija stanja, preporuka je da se ALT i AST analize ponove za dva-tri meseca.

Laboratorijske analize za ALT i AST cena

AST(SGOT) 150 din
ALT(SGPT) 150 din
Vađenje krvi 110 din
Ukupna cena: 410 din

ALT normalne vrednosti

ALT normalne vrednosti u krvi kreću se između 8 i 48 IU/L (referentne vrednosti nisu iste za sve laboratorije). Ukoliko ALT pokaže povišene ili snižene vrednosti, takav rezultat može ukazati da je došlo do određenih stanja ili bolesti jetre. Da bi se pronašli uzroci i potvrdila dijagnoza, lekar će vas uputiti na dalja ispitivanja i procene stanja jetre. 

AST normalne vrednosti

AST normalne vrednosti u krvi iznose između 7 i 55 IU/L (razlikuju se u zavisnosti od laboratorije). Takođe, AST može da pokaže povišene ili snižene vrednosti, ali takav rezultat ne mora nužno predstavljati probleme sa jetrom. Naime, izvesna koncentracija AST enzima osim u jetri, nalazi se i u srcu, mozgu, pankreasu, bubrezima i skeletnim mišićima, pa povišene vrednosti mogu ukazivati na povrede tkiva bilo kog navedenog organa.  

Kako mi to radimo u LaboMedica poliklinici i laboratoriji – analize ALT i AST

Analize ALT i AST u LaboMedica poliklinici i laboratoriji se rade radi procene opšteg zdravlja, dijagnostike određenog medicinskog problema, kontrolnog pregleda ili praćenja rezultata određene terapije. Priprema za ovaj test postoji i zahteva suzdržavanje od hrane minimum 8 sati, a najidealnije 12 sati (kako bi rezultati ALT i AST  bili što precizniji). Važno je da se dan ranije, kao i jutro pred vađenje krvi dovoljno hidrirate vodom, kako bi uzorak krvi bio viskozniji. Ukoliko pijete određenu terapiju, obavezno se konsultujte sa lekarom oko uzimanja leka. 

Rezultati ALT i AST su gotovi istog dana, a njihovo tumačenje od strane stručnih lekara u LaboMedica poliklinici i laboratoriji je potpuno besplatno

Šta znače povišeni nivoi ALT i AST? Koji su mogući uzroci koji dovode do povećanja nivoa ALT i AST u krvi?

Povišen ALT i AST mogu ukazivati na probleme sa jetrom, ali i sa drugim organima. Zbog toga je važno pratiti ove parametre sa ostalim indikatorima krvi, ali i međusobno, kako bi se dobio što tačniji uzrok problema.

Naime, međusobni odnos ALT i AST enzima može pružiti važne podatke o vašem zdravstvenom stanju, tj. da li je problem akutan ili hroničan. Tako, ukoliko dođe do oštećenja jetre, vrednosti ALT će iznenada skočiti, što će ukazati na akutno oboljenje, dok vrednosti AST mogu ostati nepromenjene. Međutim, ukoliko je u pitanju hronična bolest jetre, oštećenje jetre nastupa postepeno i polako oštećuje i druge organe, pa će i vrednosti AST u krvi početi da rastu.

ALT povišen

ALT ili alanin aminotransferaza koncentrisana je najviše u jetri, pa je ona tačniji pokazatelj njenog stanja. Visoki nivo ALT u krvi može ukazivati na oštećenje jetre, ali ne mora uvek da bude u pitanju ozbiljno oboljenje (povišeni ALT može se javiti i usled akutne infekcije ili bolesti). 

AST povišen

Za razliku od ALT, aspartat aminotransferaza ili AST nalazi se u tkivima različitih organa (jetre, srca, skeletnih mišića, mozga, pluća, bubrega i pankreasa). Ukoliko dođe do promena u radu nekog od navedenih organa, koncentracija AST u krvi će se povećati. 

Međusobna analiza povišenih ALT i AST enzima može pomoći pri dijagnostifikovanju specifičnih uzroka koji dovode do infekcija, oboljenja ili oštećenja jetre:

  • Ukoliko je AST/ALT manji od 1 – odnos može ukazivati na bolest masne jetre
  • Ukoliko je AST/ALT jednak 1 – virusna infekcija (hepatitis B i hepatitis C, mononukleoza) ili konzumiranje određenih lekova (antibiotici, NSAID – lekovi protiv reumatskih bolova, lekovi protiv epilepsije, tuberkuloze, lekovi za hemioterapiju itd.)
  • Ukoliko je AST/ALT veći od 1 – pojava ciroze jetre
  • Ukoliko AST/ALT veći u odnosu 2:1prekomerna upotreba alkohola

Enzimi jetre mogu biti povišeni i usled oštećenja drugih organa (srca, bubrega, pankreasa), hemahromatoze (povišene koncentracije gvožđa u krvi), kancera jetre itd.

Kako se može smanjiti nivo ALT i AST u krvi?

Enzimi ALT i AST u krvi mogu se smanjiti lečenjem ili regulisanjem osnovnog uzroka. Da biste očistili jetru od toksina i lošeg načina života, doktor će vam ukazati na namirnice koje bi trebalo izbegavati (alkohol, gazirani sokovi, brza i masna hrana), smanjenje telesne mase ukoliko ste gojazni, izbegavanje stresnih situacija i redovno bavljenje fizičkom aktivnošću. Ukoliko je potrebno, u terapiju se mogu uključiti i određeni lekovi.  

Da li su niski nivoi ALT i AST zabrinjavajući?

Kao i kod povišenih vrednosti, niski nivoi ALT i AST mogu se javiti i kod zdravih osoba (kod trudnica), kao i kod onih koji imaju određeni zdravstveni problem. Snižene vrednosti ALT i AST u krvi mogu imati i osobe sa zdravom jetrom, ali one mogu biti i znak da jetra slabo funkcioniše (kod hemodijalize, bubrežne insuficijencije, urinarnih infekcija, neuhranjenosti, poodmaklog stadijuma bolesti jetre itd.). Zato se ističe važnost redovnih kontrola i provere opšteg zdravlja, kako bi se problem uočio što ranije. 

Kontakt