SARAĐUJEMO SA SVIM OSIGURAVAJUĆIM KUĆAMA.

Kolposkopija

Zašto bi svaka žena trebalo da uradi kolposkopiju?

Kolposkopija predstavlja veoma važan ginekološki pregled, kojim se uočavaju promene koje inače nisu vidljive pri redovnom pregledu. Ona obuhvata pregled spoljašnjih genitalnih organa, vagine i grlića materice uz pomoć specijalnog aparata kolposkopa. Kobinovanjem sa PAPA testom, kolposkopija je najbolji način da se otkriju različiti ginekološki problemi, kao i premaligne promene na grliću materice u vidu „ranice“, koje su najčešće izazvane HPV virusom.

Važnost ovih pregleda ogleda se i u činjenici da je rak grlića materice po učestalosti pojavljivanja na drugom mestu u Evopi i našoj zemlji. 

Ujedno, to je i najvažniji razlog zašto bi svaka ženska osoba po započinjanju seksualne aktivnosti trebalo da odradi kolposkopski pregled:

  • preventivno otkrivanje prekarcinamskih promena na grliću materice (cerviksu uterusu), koje je obično asimptomatsko
  • tačna procena mesta i stepena sumnjivih promena
  • identifikovanje virusnih infekcija, kao što je HPV virus (humani papilom virus)
  • prepoznavanje već postojećih promena izazvanih karcinomom grlića materice u početnom stadijumu ili kasnoj fazi
  • otkrivanje kondiloma ili genitalnih bradavica
  • različiti zapaljenski procesi itd.
GP02

Ginekološki paket Extra

Ginekološki pregled, ginekološki ultrazvuk, PAPA, kolposkopija, 3 brisa (Hlamidija, Mikoplazma, Ureaplazma)

-63%
13.240 din
4.900 din
GP03

Ginekološki paket Premium

Ginekološki pregled, ginekološki ultrazvuk, PAPA, kolposkopija, 3 brisa (Hlamidija, Mikoplazma, Ureaplazma), ultrazvuk dojki

-64%
16.240 din
5.800 din
GP04

Mega Paket Pregleda Za Dame

Ginekološki pregled, ginekološki ultrazvuk, kolposkopija, ultrazvuk dojki, PAPA test, grupa vaginalnog sekreta, ultrazvuk abdomena i štitaste žlezde, KKS, SE, Urin sa urinokulturom

-68%
21.060 din
6.790 din
GP05

Sistematski ginekološki pregled Standard

Ginekološki pregled, ginekološki ultrazvuk, PAPA, kolposkopija, cervikalni i vaginalni bris sa antibiogramom

-60%
11.230 din
4.500 din
GP06

Sistematski ginekološki pregled Extra

Ginekološki pregled, ginekološki ultrazvuk, PAPA, kolposkopija, cervikalni i vaginalni bris sa antibiogramom, hormoni štitne žlezde (T3, T4, TSH) i kompletna krvna slika sa leukocitarnom formulom              

-57%
13.540 din
5.800 din
GP07

Sistematski ginekološki pregled Premium

Ginekološki pregled, ginekološki ultrazvuk, PAPA, kolposkopija, ultrazvuk dojki, cervikalni i vaginalni bris sa antibiogramom

-66%
14.230 din
4.900 din
GP08

Prošireni ginekološki Extra

Ginekološki pregled, ginekološki UZ, PAPA, kolposkopija, Uz dojki          

-64%
12.910 din
4.700 din
GP09

Premium Plus Ginekološki Paket 

Pregled, ginekološki UZ, PAPA, kolposkopija + palpatorni pregled grudi + UZ DOJKI + BRISEVI Hlamidija, Mikoplazma, Ureaplazma + ULTRAZVUK  štitaste žlezde + ultrazvuk abdomena

-60%
22.240 din
9.000 din
GP10

Extra Prošireni Ginekološki Paket

Pregled, ginekološki UZ, PAPA, kolposkopija + palpatorni pregled grudiI + UZ DOJKI + BRISEVI Hlamidija, Mikoplazma, Ureaplazma) + ULTRAZVUK  štitatste žlezde + ULTRAZVUK abdomena + analiza hormona štitaste žlezde FT3,FT4,TSH

-57%
24.150 din
10.500 din

Prvi ginekološki pregled koji uključuje i kolposkopiju trebalo bi obaviti najkasnije tokom prve godine nakon stupanja u seksualne odnose, tj. do svoje 20. godine života. Takođe, pregled bi trebalo obaviti i ukoliko se dugo niste kontrolisali, planirate trudnoću ili imate izvesna neuobičajena vaginalna krvarenja nakon odnosa ili između dva ciklusa.

Kako se radi kolposkopija?

Kolposkopija se radi pri redovnom ginekološkom pregledu i ne traje više od desetak minuta. 

U LaboMedica poliklinici i laboratoriji, kolposkopiju možete odraditi u okviru različitih ginekoloških paketa, shodno vašim potrebama. Pregled se obavlja uz pomoć spekuluma (instrumenta koji širi zidove vagine) kako bi pristup grliću materice bio prohodan i vidljiv. Zatim se ujedno uzimaju i brisevi sa grlića materice radi PAPA testa, HPV i mikrobiološke analize. Da bi se odradila kolposkopija, grlić materice se premazuje specijalnim agensom ( u vidu razblažene sirćetne kiseline), koji može pokazati izvesne promene već nakon pola minuta. Kakva će reakcija agensa biti prilikom pregleda najviše zavisi od vašeg trenutnog zdravstvenog stanja. Zatim se grlić materice premazuje rastvorom joda, koji će obojiti i istaknuti mesta gde postoji potencijalna promena. Uz pomoć specijalnog aparata kolposkopa, lakše se mogu uočiti promene na sluzokoži vagine i grliću materice. 

Nakon pregleda, ukoliko je neophodno, ginekolog će vam ukazati na dalji ishod lečenja – da li će vam biti prepisana određena terapija ili bi trebalo obaviti biopsiju grlića materice radi dalje dijagnostike.

Kako se pripremiti za kolposkopski pregled?

Radi bolje pripreme, potrebno je da znate da se pregled ne obavlja tokom menstrualnog ciklusa i da je poželjno suzdržavanje od seksualnih odnosa dan – dva pre kolposkopije. Dolazak na ginekološki pregled podrazumeva održavanje lične higijene, kao i izbegavanje korišćenja vaginaleta, krema, tampona, ispiranja vagine različitim dezinfekcionim sredstvima pre kolposkopije. 

Ukoliko ste se nekada lečili od određenih bakterijskih ili virusnih infekcija i zapaljenja, obavezno za to obavestite ginekologa. 

Da li je sam postupak bolan?

Ne, kolposkopski pregled nije bolan i predstavlja potpuno bezbednu, neinvazivnu proceduru. Tokom pregleda, možete osetiti blago peckanje prilikom korišćenja medicinskih agenasa, što je potpuno normalno. Nakon kolposkopije, ukoliko vam lekar nije napomenuo drugačije, možete se vratiti svojim redovnim obavezama. Ukoliko je potrebno odraditi biopsiju, od lekara možete zatražiti analgetike, koji će ublažiti nelagodnost prilikom izvođenja procedure.

Laboratorijske analize za Kolposkopiju cena

Ginekološki ultrazvuk 3500 din
Ginekološki pregled 3000 din
Kolposkopija 2500 din
Ukupna cena: 9.000 din

Šta mogu da očekujem nakon kolposkopskog pregleda? Do kada mogu očekivati rezultate nalaza kolposkopije i kakvi oni mogu da budu?

Nakon kolposkopskog pregleda, uglavnom se odmah možete vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima. Međutim, ukoliko ste dali uzorak tkiva za biopsiju, možete osetiti blagu bol i krvarenje sa sekretom, koje prestaje nakon nedelju dana. Ukoliko trenirate, trebalo bi odmariti nekoliko dana od vežbi. U slučaju da se posle kolposkopije javi sveže i obilno krvarenje ili sekret neprijatnog mirisa, povišena temperatura, bolovi u karlici ili grčevi, potrebno je da se javite lekaru. 

Rezultate pregleda kolposkopije, ukoliko nije uzet uzorak za biopsiju, dobićete već u toku samog pregleda. Tačnost ovog pregleda iznosi između 60 i 85 %, a u kombinaciji sa citologijom i PAPA testom, tačnost dostiže i do 99%. 

Kolposkopija rezultati mogu biti sledeći:

  • Uredan nalaz – podrazumeva normalan nalan bez pojave abnormalnih ćelija i promena
  • Nezadovoljavajući nalaz kolposkopije – podrazumeva tešku upalu ili atrofiju tkiva
  • Abnormalni nalaz – postojanje promena u vidu ranica ili drugih struktura, koje ukazuju na prekancerogene promene ili karcinom grlića materice. Zahtevaju dalje analize kako bi se dijagnostifikovao tačan uzrok i odredila adekvatna terapija.
  • Ostale promene – obuhvataju pojavu kondiloma, atrofija, inflamacija itd.

Šta ako moji rezultati nisu dobri? Da li je kolposkopija preciznija od PAPA testa? Da li loši rezultati kolposkopije nužno ukazuju na rak grlića materice?

Ukoliko se prilikom pregleda kolposkopije „pokažu“ izvesne abnormalnosti, doktor će vas uputiti na biopsiju i dalje analize. Veoma je bitno da ne paničite, već da poslušate instrukcije ginekologa i sačekate rezultate svih testiranja. Loši rezultati kolposkopije ne moraju nužno ukazati da je karcinom grlića materice prisutan, već da postoje izvesne prekancerogene promene, na koje se može adekvatno reagovati i sprečiti razvoj kancera. Trebalo bi da znate da, ukoliko se rak grlića materice otkrije u ranoj fazi, on je u potpunosti izlečiv. Zato je kolposkopija veoma važna i trebalo bi je češće isticati  kao bitan preventivni pregled.

Kolposkopija jeste dijagnostički preciznija od PAPA testa (koji je odličan prilikom otkrivanja različitih promena, ali u većini slučajeva može dati lažno negativni nalaz), ali najpotpunija je kada se rade zajedno.

Da li se kolposkopija radi u trudnoći?

Kolposkopija u trudnoći nije zabranjena i može se raditi u bilo kom mesecu (najbolje u drugom trimestru), a ginekolog je može zatražiti ukoliko je PAPA test pokazao abnormalne vrednosti koje se moraju detaljnije ispitati. Međutim, hormoni u trudnoći mogu promeniti izgled grlića materice, što može uticati na rezultate ispitivanja.

Ako se tokom obavljanja kolposkopske analize pronađu izvesne promene, lekar može uzeti uzorak tkiva za biopsiju. Lečenje tokom trudnoće uglavnom će zavisiti od stepena ozbiljnosti promena na grliću materice. 

Koje su moguće komplikacije i rizici u vezi sa pojavom uvećane prostate?

Ukoliko je nalaz uredan, sasvim je dovoljno da kolposkopski pregled sa PAPA testom radite jednom godišnje. 

Na taj način, redovnim pregledima ginekolog stiče uvid u vaše zdravstveno stanje i prati svaku promenu na koju može odmah da se odreaguje adekvatnom terapijom, kako se problem ne bi zakomplikovao. 

Nažalost, većina žena oseća nelagodnost i strah prilikom odlaska na ginekološki pregled, što je posledica slabe informisanosti i neznanja. U cilju oslobađanja od straha, stručni i ljubazni ginekolozi LaboMedica poliklinike rado će vam pomoći pri informisanju i odgovoru na sve vaše nedoumice i ukazati vam na važnost ginekoloških pregleda i posledice njihovog eskiviranja i odlaganja

Kontakt