Brzi antigenski test, 1.500 din, nalaz za 10 min

GGT u krvi

GGT u krvi: značaj, priprema i rezultati gama GT analize

GGT ili gama-glutamil transferaza predstavlja enzim koji se može naći u različitim tkivima organa u telu, ali mu je najveća koncentracija u jetri. Iz tog razloga, merenje nivoa GGT u krvi može pružiti korisne informacije o zdravlju jetre i žučnih kanala. Tako, povišeni gama GT nivoi u krvi često predstavljaju indikatore nepravilnog rada jetre, oštećenja jetre poput alkoholnog hepatitisa, ciroze jetre, žučnih kamenaca, raka jetre i drugih infekcija jetre, ali mogu biti povišeni i usled drugih faktora, kao što je konzumacija alkohola. 

Važno je napomenuti da je GGT test osetljiv pokazatelj bolesti jetre, ali nije specifičan, jer njegove povišene vrednosti mogu se javiti i kod drugih stanja, kao što su dijabetes, kardiovaskularne bolesti ili upotreba određenih lekova.

Šta je GGT i koja je njegova funkcija u organizmu?

Gama-glumatil transferaza je enzim koji je najviše sadržan u ćelijama jetre, zatim u pankreasu, bubrezima, prostati, epitelu tankog creva i mozgu. Njegova osnovna funkcija je da učestvuje u transportu aminokiselina i peptida kroz ćelijsku membranu i da učestvuje u metabolizmu glutaminske kiseline. 

GGT enzim ima ključnu ulogu u razmeni aminokiselina između ćelija i u procesu prenosa aminokiselina preko ćelijskih membrana. Ovaj enzim ima veliki značaj u stvaranju glutatona, važnog antioksidansa u organizmu koji učestvuje u zaštiti ćelija od oksidativnog stresa i održavanju pravilne funkcije jetre. 

Ukoliko analiza gama GT u krvi pokaže povišene vrednosti, one mogu ukazati na oštećenje i bolesti jetre, žučnih puteva ili drugih oboljenja, nezavisno od uzorka. Međutim, kako GGT test nije baš specifičan i nije u potpunosti koristan za razlikovanje različitih uzroka oštećenja jetre, preporučuje se da se analiza ovog parametra vrši zajedno sa analizom ostalih jetrenih enzima. 

AK01

Biohemijska analiza krvi

Glukoza, Kompletni Lipidogram, Urea, Kreatinin, Gvozđe, Ukupni bilirubin, AST, ALT, GGT

-47%
1.870 din
1.000 din
AK05

Analiza hormona štitne žlezde Premium

TSH, FT3, FT4, Kompletna krvna slika sa leukocitarnom formulom, Glukoza, kompletan lipidni status, AST, ALT, Urea, Kreatinin, Gvožđe

-50%
3.770 din
1.900 din
AK09

Biohemijska analiza krvi-Extra

KKS+LF, CRP, Fibrinogen, Glukoza, Lipidni status (Holesterol, Trigliceridi, LDL, HDL, Faktor rizika i Index ateroskleroze), Ukupni proteini, Urea, Kreatinin, Mokraćna kiselina, Bilirubin ukupni, ALT, AST, Gama-GT, Natrijum, Kalijum, Alkalna fosfataza, Gvožđe (Fe), Sediment urina i Urinokultura.

-38%
4.640 din
2.900 din

Razlozi zbog kojih se meri nivo GGT u krvi

Nivo GGT u krvi određuje se  u sledećim slučajevima pacijentima koji:

 •  pokazuju znakove i simptome oštećenja jetre (slabost, umor, gubitak apetita, mučnina, povraćanje, bol u trbuhu, žutica, tamna mokraća itd.), kada se mere nivoi i ostalih jetrenih enzima (ALT, AST, ALP, ukupni i direktni bilirubin itd.).
 • imaju uvećanu alkalnu fosfatazu (ALP), kao pomoć u diferencijalnoj dijagnozi – ALP predstavlja enzim čija aktivnost u krvi potiče iz jetre i kostiju. Povišena GGT zajedno sa ALP u ovom slučaju ukazuju na bolest jetre ili žučnih kanala, a ne kostiju.
 • kao parametar za testiranje na zloupotrebu alkohola i za nadgledanje upotrebe alkohola kod ljudi koji se leče od alkoholizma ili alkoholnog hepatitisa i slično.

Kako se pripremiti za GGT analizu?

Priprema za GGT analizu ne zahteva posebne mere, ali ipak postoje određene smernice kojih bi se trebalo pridržavati, kako bi rezultati bili relevantni za dalju dijagnostiku:

 • Preporuka je da se krv vadi ujutru, nakon noćnog gladovanja od hrane i pića, jer nivo GGT opada nakon obroka. Obavestite lekara ukoliko koristite određene lekove, suplemente ili dodatke ishrani, jer neke supstance mogu uticati na rezultate testa.
 • Izbegavajte alkohol nekoliko dana pre analize – ukoliko konzumirate čak i malu količinu alkohola dan pre vađenja krvi, GGT može pokazati povišene vrednosti. 

Laboratorijske analize za ggt u krvi

Glukoza 110 din
Bilirubin ukupni 150 din
AST(SGOT) 150 din
ALT(SGPT) 150 din
Gama GT 150 din
Lipidni status 800 din
Vađenje krvi 110 din
Ukupna cena: 1.620 din

Šta znače različiti nivoi GGT-a i kako se tumače rezultati?

Rezultati analiza gama GT testa mogu se razlikovati u zavisnosti od pola, pri čemu su kod žena značajno niži. Nakon 50. godine života, pomenute razlike se postepeno smanjuju.

Normalne vrednosti GGT testa

Normalne vrednosti GGT testa kod odraslih kreću se između 10 – 61 U/L za muškarce i između 5 – 36 U/L za žene (vrednosti mogu zavisiti od laboratorije). Rezultat u okviru referentnih vrednosti ukazuje na činjenicu da osoba najverovatnije nema oboljenja jetre i nije konzumirala bilo kakav alkohol.

Šta znači kada je gama GT povišen?

Povišene vrednosti gama GT u krvi ukazuju da neko stanje ili bolest oštećuje jetru ili žučne kanale, ali se ne može utvrditi tačan uzrok tog oštećenja. 

Visok GGT, u kombinaciji sa povišenim nivoom ALP, može isključiti bolesti kostiju, a ukoliko su vrednosti GGT u okviru referentnih vrednosti, a ALP je povišen, takvi rezultati precizno ukazuju na određene koštane bolesti. 

Kada su rezultati GGT analize van normalnih vrednosti, važno je konsultovati se sa lekarom radi dodatnih testova i procena. Same vrednosti GGT nisu dovoljne za dijagnozu određenih stanja, pa se u okviru analiza testiraju i ostali enzimi jetre, zajedno sa kompletnom krvnom slikom, uzimanjem istorije bolesti i fizičkim pregledom, koji su neophodni za tačnu dijagnozu i planiranje terapije.

Smanjen GGT u krvi

Smanjeni nivo GGT u krvi nije toliko čest slučaj i ove vrednosti klinički nisu značajne. Mogu biti povezane sa nedostatkom proteina u ishrani ili određenim genetskim oboljenjima. 

Na koja oboljenja može da ukaže povišen gama GT?

Povišen gama GT u krvi može da ukazuje na različita zdravstvena stanja i oboljenja, koja su uglavnom povezana sa jetrom, žučnim kanalima ili drugim sistemima u organizmu. 

Neke od najčešćih razloga povišenih vrednosti GGT su vezani za oboljenja jetre:

 • Opstrukcija žučnih kanala zbog prisustva kamena, kada je povišena i ALP (vrednosti mogu biti uvećane za 5 do 30 puta)
 • Bilo koji oblik hepatitisa
 • Infektivni hepatitis, koji uslovljava blago povišene aktivnosti GGT
 • Maligni procesi na jetri
 • Nealkoholna masna jetra – dovodi do blagog povećanja aktivnosti GGT, uz povišenje aminotransferaza ALT i AST u krvi, uz dodatne karakteristike tzv. „metaboličkog sindroma“: gojaznost, visoke vrednosti triglicerida, nizak nivo HDL holesterol-a i poremećaj nivoa glukoze u krvi
 • Kod alkoholnog hepatitisa

Postoje i drugi uzroci povišenog nivoa GGT koji mogu biti posledica drugih stanja:

 • Akutni i hronični pankreatitis ili neke vrste karcinoma pankreasa
 • Alkoholizam
 • Poremećaji metabolizma – povišeni GGT mogu biti povezani i sa određenim metaboličkim poremećajima (dijabetes, gojaznost itd.)
 • Kardiovaskularne bolesti 
 • Aktivni pušači 
 • Upotreba određenih lekova (antiepileptici, antiinflamatorni lekovi), koji su toksični za jetru itd.

 

Kako smanjiti GGT u krvi?

Smanjenje nivoa GGT u krvi uglavnom se zasniva na lečenju osnovnog uzroka, posebno ako analize pokazuju ekstremno visoke vrednosti GGT preko 200 U/L. To može uključivati promene u načinu života, kao što je potpuno izbegavanje ili značajno smanjenje konzumiranja alkohola, prilagođavanje ishrane (veći unos voća, povrća, žitarica sa celim zrnom i nemasnim proteinima), redovna fizička aktivnost nekoliko puta nedeljno, zatim kontrola lekova koje mogu uticati na povećanje nivoa GGT, kao i lečenje osnovnih oboljenja koje povećavaju nivoe GGT u krvi.

Međutim, pre primene bilo kakvih promena, uvek se konsultujte sa svojim lekarom, kako bi identifikovali uzrok i dobili adekvatne preporuke za smanjenje nivoa ovog parametra.

Zakažite vaš GGT test u poliklinici i laboratoriji LaboMedica

Jetra je najveća žlezda u telu koja ima mnogostruku ulogu i koja obavlja izuzetan posao kako bi vaš organizam održavala zdravim i funkcionalnim. Provera njenog zdravstvenog stanja je značajna, naročito ako se zna da je jetra „tihi“ organ, koji kasno pokazuje simptome oštećenja ili oboljenja.

Zato još danas učinite nešto dobro za sebe i svoje zdravlje i zakažite GGT testiranje u LaboMedica poliklinici i laboratoriji, uz visokokvalitetnu dijagnostiku i stručno i ljubazno osoblje.

Informacije o zakazivanju pregleda i laboratorijskih analiza možete dobiti svakog radnog dana od 7:30 do 19:30 h i subotom od 7:30 do 15:00 h, pozivom na naše kontakt telefone

+381 11 30 88 304 i +381 66 11 12 16 ili možete lično doći do naše laboratorije u Bulevaru Kralja Aleksandra 193a.

Kontakt