Brzi antigenski test, 1.500 din, nalaz za 10 min

Polne bolesti

Polne bolesti: simptomi, dijagnostika i lečenje

Polne bolesti spadaju u grupu najrasprostranjenijih i najinfektivnijih oboljenja. Smatra se da se milioni mladih ljudi, najčešće starosti od 15 do 25 godina, svakodnevno zarazi nekom polno prenosivom bolešću. 

Broj obolelih je svake godine u porastu i ne zavisi od pola ili socijalno-ekonomskog statusa neke osobe. To znači da se od polno prenosivih bolesti mogu zaraziti svi i to ne samo jedanput. Međutim, zahvaljujući napretku medicine, širila su se znanja o uzrocima i načinima prenošenja, kao i o zaštiti od različitih infekcija. 

Uvod u polne bolesti

Polne bolesti predstavljaju infektivna oboljenja, koje izazivaju brojni mikroorganizmi: bakterije, virusi, protozoe, gljivice i paraziti. Najčešće se prenose nezaštićenim seksualnim kontaktom sa inficiranom osobom putem semene ili vaginalne tečnosti, kao i putem krvi. 

Bakterije i virusi koje izazivaju polno prenosive bolesti prvenstveno se prenose putem sluzokože vagine, mokraćnog kanala (uretre), anusa i usne duplje. 

Ponekad, prenos infekcije ne mora da bude putem seksualnog kontakta. Do zaražavanja može doći tokom trudnoće ili porođaja sa infektivne majke na bebu, putem transfuzije krvi ili korišćenja zajedničkih igala. 

BR02

Brisevi za žene Extra

Vaginalni bris sa 3 dodatne analize: Hlamidija, Mikoplazma, Ureaplazma

-51%
3.880 din
1.900 din
BR03

Brisevi za žene Premium

Vaginalni i cervikalni bris sa 6 dodatnih analiza: Hlamidija, Mikoplazma, Ureaplazma, Gonokok, Trihomonas, Kandida

-61%
6.730 din
2.600 din
BR04

Brisevi na polne bolesti (za žene i muškarce) sa urinom, urinokulturom i antibiogramom

Vaginalni i cervikalni bris (za žene) ili uretralni bris (za muškarce) sa 8 dodatnih analiza: Hlamidija, Mikoplazma, Ureaplazma, Gonokok, Trihomonas, Kandida + analiza sedimenta urina i urinokulture + antibiogram.

-59%
7.530 din
3.100 din
BR06

Brisevi za muškarce Extra

Uretralni bris sa 4 analize: Hlamidija, Mikoplazma, Ureaplazma, Gonokok

-48%
4.030 din
2.100 din
BR07

Brisevi za muškarce Premium

Uretralni bris sa 6 analiza: Hlamidija, Mikoplazma, Ureaplazma, Gonokok, Trihomonas, Kandida

-55%
5.730 din
2.600 din
PR05

Urološki paket

Urološki pregled sa ultrazvukom urotrakta

-52%
6.000 din
2.900 din

Simptomi polnih bolesti

Simptomi polnih bolesti ponekad mogu biti vrlo blagi i skoro neprepoznatljivi, a kako se mnoge osobe boje osude svoje okoline, one se često i ne pregledaju i ne leče.

Takođe, veliki broj ljudi nije ni svesno svog zdravstvenog stanja i činjenice da ima neku polnu infekciju. Simptomi  se kod oba pola najčešće javljaju posle desetak dana, a nekada i po nekoliko nedelja. Redovni pregledi i testiranje, naročito kada se primete simptomi su jedini sigurni načini da se uverite u svoje zdravlje. 

Kod žena, većina polno prenosivih bolesti može biti veoma izražena, dok je kod muškaraca skoro asimptomatična, iako su oni uglavnom prenosioci infekcija.   

 

Simptomi polnih bolesti kod muškaraca

Simptomi polnih infekcija kod muškaraca najčešće se javljaju desetak dana nakon rizičnog kontakta:

 • Peckanje i bolovi pri mokrenju
 • Učestalo uriniranje i tamna boja urina
 • Crvenilo u predelu genitalija
 • Pojačana sekrecija iz penisa
 • Gnojni iscedak iz uretre (mokraćne cevi)
 • Neprijatan miris
 • Neugodan svrab
 • Promene na koži i sluzokoži u vidu ranica, plikova ili bradavica u genitalnoj regiji, rektumu ili usnoj duplji
 • Nelagodnost pri seksualnom odnosu
 • Upaljeni ili natečeni, bolni testisi itd.

Ukoliko se simptomi zanemare i polne bolesti se medicinski ne tretiraju, infekcija se može proširiti i izazvati dalje komplikacije – upalu epididimisa (upala kanala iza testisa), prostate, završnog dela debelog creva (najčešće kod homoseksualaca), pojavu Reiterovog sindroma (reaktivnog atritisa), pojavu steriliteta (neplodnosti), uretritisa, neurološke poremećaje, anksioznost, kardiovaskularne probleme (sifilis), analni karcinom, karcinom testisa (HPV) itd. 

 

Simptomi polnih bolesti kod žena

Kao i kod muškaraca, period inkubacije (vreme od zaražavanja do izražavanja prvih znakova bolesti) kod žena traje takođe od desetak danado nekoliko nedelja. Simptomi su slični kao i kod muškaraca:

 • Peckanje pri mokrenju
 • Bol tokom uriniranja i tamna boja mokraće
 • Bol prilikom seksualnog odnosa
 • Pojačan vaginalni sekret specifičnog mirisa
 • Vaginalno krvarenje između dva menstrualna ciklusa
 • Bol u donjem delu leđa
 • Crvenilo, svrb ili osip u predelu genitalija
 • Promene na koži i sluzokoži genitalne regije, rektuma ili usne duplje u vidu ranica, plikova ili bradavica itd. 

Ukoliko se polne bolesti ne leče, mogu se javiti brojni zdravstveni problemi – najčešće upala grlića materice (cervicitis), zatim upala jajnika, bešike, neplodnost (sterilitet), hronični bol u karlici, karcinom grlića materice, pojava hroničnih infekcija, problemi u trudnoći (vanmaterična trudnoća, prevremeni porođaj, oštećenje ploda, spontani pobačaj, mrtvorođena beba) itd. 

Dijagnostika polnih bolesti u LaboMedica poliklinici i laboratoriji

Ukoliko ste imali nezaštićene rizične odnose ili sumnjate na moguću infekciju, obavezno zakažite ginekološki pregled i potrebna testiranja. LaboMedica poliklinika i laboratorija nudi kompletnu uslugu laboratorijskih analiza, testova, ginekološkog i urološkog pregleda kod renomiranih i profesionalnih lekara, koji će Vam pomoći u ranom otkrivanju polnih bolesti i pravilnom lečenju bez komplikacija. 

Dijagnostika polnih bolesti na našoj poliklinici uključuje sledeće analize:

 • Laboratorijske testove – ovde spadaju analize kompletne krvne slike i urina, preko kojih se mogu identifikovati različiti indikatori infekcija:
 • Analiza krvi – testovi koji se baziraju na analizi uzorka krvi (markeri detekcije antitela ili specifične infekcije u krvi), veoma su pouzdani za otkrivanje polno prenosivih bolesti – sifilis, hepatitis, HIV.
 • Analiza urina – analiza urina se primenjuje kod dijagnostifikovanja infekcija urinarnog sistema, koje se mogu javiti kao posledica polnih bolesti. Ona može uključivati sedimetaciju urina i urinokulturu i antibiogram, kako bi se potvrdilo prisustvo i izolovale bakterije u mokraći.  
 • Briseve – podrazumevaju uzimanje uzoraka radi dobijanja pouzdanih rezultata mikrobioloških analiza. Kod dijagnostike polnih bolesti, rade se sledeći urogenitalni brisevi kod muškaraca i žena radi otkrivanja različitih gljivičnih, bakterijskih ili virusnih infekcija (Hlamidije, Mikoplazme, Ureaplazme, Gonokoka, tj. Gonoreje, Kandide, Trihomonas, Sifilisa, genitalnog herpesa, HPV virusa itd.): 
  • Vaginalni bris i cervikalni bris, tj. bris glića materice – za žene
  • Uretralni bris – za muškarce i žene 
  • Bris glansa – za muškarce
 • Ginekološke preglede za žene – veoma su značajni radi ranog otkrivanja infekcija i kontrolisanja reproduktivnog zdravlja žena. Kroz redovne ginekološke preglede (kolposkopija, PAPA test, brisevi, ultrazvučna dijagnostika itd.) i dobru informisanost o rizičnom ponašanju, polno prenosivim bolestima, načinima prenosa, simptomima i lečenju, svaka infekcija ili problem urogenitalnog sistema može se sprečiti ili ublažiti. 
 • Urološke preglede za muškarce – preporučuju se kod svih osoba kod kojih se javljaju navedeni simptomi, kao i kod muškaraca starijih od 45 godina. Kroz specijalističke urološke preglede (ultrazvučni pregledi uroloških organa, skrotuma, genitalnih organa, kompletnih briseva itd.), svaka infekcija, čak i ona bez simptoma, može biti na vreme otkrivena i pravilno lečena. 

Laboratorijske analize i pregledi za polne bolesti

Urološki pregled 3000 din
Ginekološki pregled 3000 din
Perianalni bris 500 din
Ureaplasma PCR bris 5000 din
Bris glansa 550 din
Bris uretre+candida 1000 din
Bris vagine+candida 1000 din
Ukupna cena: 14.050 din

Koje su najčešće polne bolesti?

Polne bolesti kod muškaraca prilično su rasprostranjene i ne razlikuju se od polnih bolesti kod žena, jer su mikroorganizmi koji ih izazivaju isti kod oba pola. Postoji mnogo tipova seksualno prenosivih polnih infekcija. Neke od najčešćih polnih bolesti i oboljenja su:

 • Hlamidija (Chlamydia trachomatis) – najčešće bakterijsko polno oboljenje, koje ne daje izražene simptome, pa može godinama da ostane nedijagnostifikovano.
 • Mikoplazma (Mycoplasma hominis i Mycoplasma genitalium) – grupa bakterija koja se nastanjuje u uretri ili reproduktivnom sistemu i izaziva urogenitalne infekcije. 
 • Ureaplazma (Ureaplasma urealyticum i Ureaplasma parvum) – potiče iz porodice mikoplazme i može uzrokovati urogenitale infekcije, kao i neplodnost. 
 • Kondilomi (polne ili genitalne bradavice)izaziva ih HPV virus, koji je glavni izazivač karcinom grlića materice (kod žena) ili karcinoma anusa i penisa (kod muškaraca). Najčešće je virusno polno oboljenje. 
 • Genitalni herpespolno prenosivo oboljenje, koje prenosi virus iz grupe Herpes simplex tip 1 i 2. Kada se jednom osoba inficira, virus trajno ostaje u nervnom tkivu regije koja je inficirana (genitalije, prepone, sedalni deo itd.).
 • Urinarne infekcije – infekcije urinarnog trakta, infekcije mokraćnih kanala (ne spadaju u polne bolesti, ali se prenose zahvaljujući njima).
 • Gonoreja (triper, kapavac) uzrokuje je bakterija gonokoka, koja nastanjuje genitalne organe muškaraca i žena. Ukoliko se ne leči, za posledicu ima sterilitet. 
 • Sifilis – bakterijska infekcija, polno prenosiva, koja ukoliko se ne leči može izazvati komplikacije nervnog sistema, oštećenja srca ili mozga, što na kraju može rezultirati smrtnim ishodom. 
 • Trihomonas – protozoa i glavni uzročnik upale vagine, grlića materice ili mokraćne bešike. Najčešće pogađa žene, iako muškarci mogu biti zaraženi i glavni prenosioci infekcije. 
 • HIV (AIDS) – virus koji oštećuje ćelije imunološkog sistema i slabi sposobnost organizma da se izbori sa svakodnevnim infekcijama. 
 • Hepatitis (Hepatitis B i Hepatitis C) – Hepatitis B uzrokuje HBV virus, koji se prenosi polnim putem, a izaziva ozbiljne infekcije jetre. Hepatitis C uzrokuje HCV virus, koji uzrokuje oboljenja jetre. Prenosi se uglavnom putem krvi, a ređe polnim putem. 
 • Šuga (Sarcoptes Scabies)
 • Stidne vaši (Pediculosis Pubis) – paraziti koji se nastanjuju u stidnim dlačicama ljudi, prenose se polnim putem i korišćenjem zajedničkog ličnog pribora

Saveti za prevenciju i zaštitu 

Sve seksualno aktivne osobe trebalo bi da se pridržavaju sledećih saveta i na taj način očuvaju svoje zdravlje:

 • Suzdržavajte se od seksualnog kontakta sa zaraženom osobom
 • Obavezno i uvek koristite kondom
 • Redovno posećujte ginekologa / urologa
 • Budite iskreni i uspostavite dobru i otvorenu komunikaciju sa partnerom
 • Smanjite broj seksualnih partnera
 • Vakcinišite se (za neke polne bolesti, kao što je HPV virus postoji vakcina kao dobra prevencija)
 • Izbegavajte da delite igle i opremu za pirsing i tetovaže
 • Ako ste imali rizični seksualni odnos, potrebno je što pre da posetite lekara, jer rana dijagnoza i pravilno lečenje sprečavaju nastanak daljih komplikacija.

Metode i značaj pravovremenog lečenja

Metode lečenja najviše zavise od vrste infekcije, a uspešnost lečenja od pravovremenog testiranja i uključivanja u redovnu terapiju. 

Mnoge polne bolesti (gonoreja, hlamidija, sifilis, mikoplazma, ureaplazma, trihomonas) uspešno se leče antibioticima, dok se virusne infekcije (HPV, HIV, genitalni herpes) ne mogu izlečiti, ali se mogu držati pod kontrolom antivirusnim lekovima. 

Za polne bolesti poput genitalnih bradavica ili nekih vrsta vaginalnih infekcija, lečenje može biti i lokalnog tipa, korišćenjem krema, gelova i drugih terapija. 

U nekim slučajevima, lečenje zahteva i promene načina života (smanjenje stresa, zdrav način ishrane, jačanje imunog sistema itd.). 

Pravovremeno lečenje ima veliki značaj u ranom dijagnostifikovanju infekcija, sprečavanju komplikacija, prevenciji širenja zaraze i smanjenju rizika od dugoročnih posledica koje mogu izazvati polne bolesti ukoliko se zanemare. 

 

Od izuzetne je važnosti podizati svest o seksualnom zdravlju, kao i o značaju odlaska na redovne preglede i testiranja.

Nemojte zatvarati oči kada je zdravlje u pitanju, zato zakažite svoj pregled u LaboMedica poliklinici i laboratoriji i budite odgovorni i aktivni učesnik brige o svom zdravlju i zdravlju drugih ljudi. 

Kontakt