Brzi antigenski test, 1.500 din, nalaz za 10 min

Testoster.

Šta je testosteron i koja je njegova uloga u organizmu muškaraca?

Testosteron predstavlja prirodni polni hormon, koji se u telu muškaraca proizvodi u velikim količinama, isključivo u testisima, dok se u nešto manjoj koncentraciji nalazi i u nadbubrežnim žlezdama. Kod žena, male količine ovog hormona nastaju u jajnicima i pri fiziološkim koncentracijama nemaju određene efekte. 

Lučenje testosterona počinje ulaskom u pubertet, između 9. i 14. godine života deteta. Međutim, početak adolescencije svakog pojedinca zavisiće od naslednih faktora, ishrane, stepena fizičke aktivnosti, pa će neki dečaci ući ranije, a neki kasnije u pubertet. 

AK06

Analiza polnih hormona Standard

FSH, LH, Estradiol

-38%
2.420 din
1.500 din
AK07

Analiza polnih hormona Premium

FSH, LH, Estradiol, Prolaktin, Progesteron, Testoster.                                         

-26%
4.730 din
3.500 din

Uloga tesosterona u organizmu muškaraca je višestruka. Iako se testosteron najčešće vezuje za razvoj muških polnih karakteristika (rast dlačica na licu i telu, mutiranje, razvoj i rast reproduktivnih organa), ovaj hormon je izuzetno važan i za druge funkcije u organizmu:

Plodnost – testosteron reguliše polni nagon i stepen libida, tj. seksualne želje i utiče na proizvodnju spermatozoida u testisima

Utiče na raspoloženje i kognitivne funkcije u organizmu (pamćenje, pažnja, koncentracija)

Utiče na produkciju krvi – testosteron učestvuje u proizvodnji eritrocita, čime se omogućava bolji protok kiseonika u ćelije

Regulaciju rasta kostiju – pomaže kod rasta i jačanja kostiju, naročito tokom puberteta. 

Regulaciju mišićne mase i snage – omogućuje regulaciju mišića i doprinosi smanjenju telesnih masnoća i kod muškaraca i kod žena

Utiče na telesnu građu muškaraca

Testosteron može uticati i na regulaciju šećera u krvi, krvnog pritiska, a smatra se da je njegov  nivo u organizmu povezan i sa rizikom od razvoja srčanih oboljenja. 

Kada se meri koncentracija testosterona i koje su normalne vrednosti kod zdravih, odraslih muškaraca?

Merenje koncentracije testosterona u krvi značajno je prilikom procene zdravlja i funkcionisanja muškog reproduktivnog sistema. Ono se određuje u cilju ispitivanja neplodnosti, tj. steriliteta kod muškaraca, problema sa erekcijom, testisima, žlezdom hipofize (bitnom za proizvodnju testosterona), ukoliko postoji sumnja na hipogonadizam (stanje kada organizam luči smanjenu količinu testosterona ili je uopšte ne luči), ispitivanja nivoa testosterona kod prevremenog ili zakasnelog ulaska u pubertet, tretmana maljavosti, ispitivanje uzorka osteoporoze, kao i pri dijagnostifikovanju raka prostate

Analiza testosterona se sprovodi i kod žena koje imaju muške karakteristike (dublja boja glasa ili maljavost), neredovne cikluse ili obilna menstrualna krvarenja, kao i probleme sa začećem.

Normalne vrednosti nivoa testosterona kod muških osoba zavise od starosti: 

Visok nivo do 20-ih godina – 900 – 1200 ng/dL

Blago opadajući nivo do 30-ih godina – 800 – 1100 ng/dL

Značajniji pad do 40-ih godina – 700 – 1000 ng/dL

Opadajući nivo od 50-ih godina i stariji – 600 – 900 ng/dL.

Laboratorijske analize za testosteron

Testoster. 770 din
Dihidrotestoster. 1900 din
Free Testoster. 1300 din
Vađenje krvi 110 din
Ukupna cena: 4.080 din

Kako pratiti nivo testosterona i kada se treba javiti doktoru za kontrolu?

Nivo testosterona se prati isključivo preko analize krvi. Kao glavni uzrok javljanja doktoru uglavnom se izdvaja nemogućnost postizanja erekcije ili gubitak libida, kada bi trebalo proveriti koncentraciju testosterona u organizmu. 

Testiranje podrazumeva odlazak u laboratoriju, gde se preko uzorka krvi iz vene mogu odrediti potrebne analize. Da biste dobili kompletnu sliku o svom zdravstvenom stanju i nivou testosterona u krvi, LaboMedica laboratorija vam nudi mogućnost analize svih potrebnih parametara, sa rezultatima dobijenim u toku jednog dana:

 • LH (lutenizirajući hormon, koji utiče na stimulaciju ćelija u testisima da proizvode testosteron)
 • FSH (folikostimulišući hormon, koji stimuliše proizvodnju sperme)
 • Testosteron (ukupni)
 • FTestosteron (slobodni testosteron)
 • SHBG (vezujući globulin)
 • Estradiol E2 (glavni estrogen)
 • Progesteron 
 • DHEA-s hormon
 • Ukupni holesterol
 • HDL i LDL
 • ALT i AST (enzimi jetre)
 • Vitamin D3 i druge.

Međutim, nivo testosterona može varirati tokom dana. Osobe koje imaju poremećaj funkcije jetre i bubrega, kancer prostate, kao i korišćenje pojedinih lekova i steroida dovodi do promena u nivou testosterona.

Koji su uzroci niskog i visokog nivoa testosterona?

Nivo testosterona kod muškaraca prirodno opada posle 30. godine starosti, u proseku oko 1% godišnje. Međutim, različiti zdravstveni problemi mogu biti uzroci značajno niske ili pak visoke koncentracije testosterona kod muškaraca. 

Uzroci niskog nivoa testosterona mogu biti sledeća stanja ili komplikacije – nasledni faktor, različite infekcije (zauške), autoimune bolesti, hronične bolesti bubrega ili jetre, dijabetes tipa 2, hronična opstrukcija pluća, HIV, povreda testisa, rak testisa, gojaznost, metabolički poremećaji, tumori hipofize itd. Korišćenje određenih lekova (analgetici protiv bolova, kortikosteroidi, lekovi za hemoterapiju) mogu smanjiti nivo testosterona u krvi. Takođe, preterano konzumiranje alkohola može negativno da utiče na koncentraciju testosterona.

Uzroci pojave visokog nivoa testosterona mogu biti povezani sa tumorom testisa, rakom prostate, kongenitalnom adrenalnom hiperplazijom, androgenom rezistencijom i drugim zdravstvenim stanjima. 

Koji su simptomi niskog nivoa testosterona kod muškaraca?

Nizak testosteron može usloviti pojavu određenih simptoma: 

manjak energije

– smanjena seksualna želja

– pojava erektilne disfunkcije

– gubitak mišićne mase

– pojava uvećanih grudi

– povećanje masnog tkiva

– pojava nesanice

– pospanost tokom dana

– slaba koncentracija

– depresija

– retka brada

– gubitak kose itd.

Kako povećati nivo testosterona prirodnim putem?

Testosteron možete povećati prirodnim putem i to uvođenjem i redovnim konzumiranjem određenih hranljivih namirnica koje podstiču lučenje ovog hormona. Na taj način pozitivno ćete uticati na hormonalni balans u telu. 

Pre svega, treba istaći da prečesto konzumiranje alkohola, naročito piva, povećava estrogen u telu i samim tim utiče na smanjenje testosterona. Takođe, preterano konzumiranje šećera i brze, nezdrave hrane značajno može smanjiti koncentraciju testosterona u organizmu. 

Umesto toga, u svakodnevni jelovnik trebalo bi uvrstiti proteine (meso, jaja, riba), hranu bogatu vitaminom E (avokado, bademi), zatim spanać (bogat magnezijumom), maslinovo ulje, borovnice, brokoli i drugo.

Osim ishrane, održavanje normalne telesne težine, redovna fizička aktivnost, izbegavanje stresnih situacija, poroka (duvana, alkohola, droge), kao i dovoljno sna, doprineće kvalitetnijem načinu života. 

Kako testosteron utiče na seksualnost i plodnost muškaraca?

Testosteron predstavlja glavni indikator zdravstvenog stanja svakog muškarca. Ovaj muški hormon je glavni pokretač kako fizičkog, tako i psihičkog stimulansa, koji muškarcima daje izrazitu muževnost, ali i samopouzdanje, seksualnu želju i plodnost za prirodni proces reprodukcije. Osim toga, uticaj testosterona na celokupno zdravlje je veoma značajno – njegovo lučenje u uskoj vezi je sa kardiovaskularnim sistemom i srcem, prostatom, kostima, visinom muškarca i mnogim drugim važnim parametrima. 

Poznato je da sa godinama postepeno opada nivo pomenutog hormona, što smanjuje libido i seksualnost osobe, kao i plodnost. Međutim, u današnje vreme, sve je više mlađih osoba koje se bore sa problemom impotencije i steriliteta, što najviše pogađa parove koji žele da se ostvare kao roditelji. 

Nažalost, kako simptomi muške neplodnosti ne postoje, uglavnom prođe i po nekoliko godina dok se ne pronađe pravi problem i otkriju uzroci steriliteta. Zato je LaboMedica poliklinika i laboratorija tu za sva vaša pitanja i nedoumice vezane za lečenje steriliteta i neplodnosti kod muškaraca i kod žena, kao i pripreme za vantelesnu oplodnju.

Koji su mogući simptomi i komplikacije povišenog testosterona? Kako ih prepoznati i sprečiti?

Povišen testosteron kod muškaraca takođe se iskazuje određenim simptomima: 

– promena raspoloženja (izražena agresija, napetost)

– povećanje libida

– impotencija

– niska koncentracija spermatozoida

– povećanje telesne težine

– uvećanje prostate

– problemi sa mokrenjem

– oticanje nogu i stopala

– hipertenzija

– nesanica

– pojava akni i bubuljica na koži itd. 

Veza između povećane koncentracije testosterona i određenih oboljenja postoji i odnosi se najčešće na probleme sa srcem. Muškarci sa „viškom“ testosterona u povećanom su riziku od pojave tromboze, srčanog udara i otkazivanja srca. 

Ukoliko osetite neke od navedenih simptoma ili primetite da vam se kvalitet života promenio, zakažite pregled i obavite neophodna testiranja. Takođe, kako je prevencija u većini slučajeva važnija i od samog lečenja, muškarcima se jednom godišnje predlaže pregled prostate uz analizu nivoa testosterona, što je od presudnog značaja za rano otkrivanje mnogih oboljenja i sprovođenje terapije. 

Kontakt