Brzi antigenski test, 1.500 din, nalaz za 10 min

CA 19-9 (Tumor marker debelog creva)

Šta je CA 19-9 i kako se koristi u dijagnostici i praćenju pacijenata?

CA 19-9 je primarni tumorski marker digestivnog trakta ili sistema za varenje. Poznat je i pod nazivom tumor marker debelog creva, a najčešće se koristi za dijagnostiku kancerogenih promena na jednjaku, želucu, debelom crevu, pankreasu i žučnoj kesi. 

 

CA 19-9 tumor marker predstavljen je molekulima proteina koji nastaju kao produkt samih tumorskih promena ili nekog drugog benignog stanja gastrointestinalnog sistema. Kako veličina tumora u tkivu raste, u krvotok i urin izlučuje se i veća koncentracija pomenutog proteina, što olakšava mogućnost otkrivanja i identifikacije određene vrste karcinoma. Osim dijagnostike, merenje nivoa CA 19-9 tumor markera je veoma korisno i tokom sprovođenja terapije, kao i tokom praćenja zdravstvenog stanja pacijenta nakon izlečenja. 

Ukoliko osoba oseća određene simptome (bolovi u stomaku i leđima, neredovna stolica – nespecifični prolivi ili zatvor, pojava krvi u stolici, mučnina, povraćanje, smanjen apetit, gubitak kilograma, pojava anemije itd.), trebalo bi da se javi svom lekaru koji će odraditi adekvatne analize, koje uključuju i merenje nivoa tumor markera CA 19-9.

Koje su normalne vrednosti CA 19-9?

Normalne vrednosti tumor markera debelog creva iste su i za žene i muškarce:

< 37 U/ml – normalne vrednosti

37 – 75 U/ml – blago povišene vrednosti 

> 75 U/ml – povišene vrednosti

Treba istaći da CA 19-9 referentne vrednosti zavise od laboratorije, pa je poželjno kontrolisanje ovog parametra obavljati uvek na istom mestu i istom metodom, zbog lakšeg praćenja i tumačenja rezultata. 

Takođe, rezultate CA 19-9 ne treba tumačiti samostalno, već to treba učiniti lekar u kombinaciji sa drugim testovima i analizama. Samo u tom slučaju, može se dobiti tačna dijagnoza i sprovesti adekvatna terapija. 

U laboratoriji Labomedica možete odraditi kompletnu analizu tumor markera gastrointestinalnog sistema – CA 19-9, CEA, CA 72-4, a nalaze dobijate već istog dana. Posebna priprema za uzimanje uzorka za analizu tumor markera ne postoji ( 12 sati pre testiranja nemojte uzimati suplemente i multivitamine koji sadrže biotin, tj. vitamin B7 zbog tačnosti rezultata ), a uzorkovanje se vrši vađenjem krvi iz vene. 

AK01

Biohemijska analiza krvi

Glukoza, Kompletni Lipidogram, Urea, Kreatinin, Gvozđe, Ukupni bilirubin, AST, ALT, GGT

-47%
1.870 din
1.000 din
TM04

Tumor markeri debelog creva

Tumor marker debelog creva, kolona – CA19.9 i CEA

-30%
2.300 din
1.600 din

Kako se tumače rezultati povišenih vrednosti tumor markera debelog creva?

Tumor marker debelog creva ili CA 19-9 tumor marker predstavlja jedan od parametara, koji se analizira prilikom ispitivanja pacijenata koji imaju problema sa digestivnim sistemom i gde se sumnja na pojavu tumora. 

Povišene vrednosti CA 19-9 mogu se javiti kod osoba sa karcinomom pankreasa ( u 70-93% slučajeva ), dok se kod osoba sa karcinomom želuca ili debelog creva javlja u 20-40% slučajeva. Međutim, povišene vrednosti CA 19-9 mogu ukazivati i na pojavu drugih karcinoma , ali i na različita nekancerogena oboljenja. 

Ipak, trebalo bi znati da se male količine CA 19-9 mogu javiti i kod potpuno zdravih ljudi, a zdravstvena stanja koja utiču na rad jetre ili pankreasa mogu izazvati i privremena povišenja vrednosti. 

Takođe, kod osoba koje su imale operativni zahvat uklanjanja karcinoma ili su uključenja u lečenje istog, vrednosti CA 19-9 tumor markera u početku mogu biti visoke, a vremenom opadati, što ukazuje na uspešnost terapije. Ukoliko vrednosti ostaju iste ili se pak povećavaju nakon određenog perioda, takvo stanje može ukazivati na slabo delovanje terapije i širenje kancera. 

Metoda određivanja koncentracije CA 19-9 tumor markera nije dovoljno osetljiva da bi predstavljala apsolutni dokaz o prisutvu ili odsustvu malignih promena, pa se ne može samostalno koristiti pri dijagnostici raka digestivnog sistema. Zato se ona uglavnom kombinuje sa drugim testovima i dijagnostičkim metodama. 

Takođe, oko 10 % populacije u svetu ne poseduje odgovarajući enzim koji sintetiše CA 19-9 (tzv. nedostatak Luisovog antigena), pa analiza ovog parametra kod njih nema dijagnostički značaj. Kod ovakvih osoba, vrednosti ovog tumor markera pokazivaće normalne vrednosti, iako je karcinom u poodmakloj fazi. 

Laboratorijske analize za tumor marker debelog creva

CEA 920 din
CA 19.9 1300 din
CA 72.4 1300 din
Vađenje krvi 110 din
Ukupna cena: 3.630 din

Da li povećane vrednosti CA 19-9 uvek ukazuju na prisustvo raka?

Ukoliko je analiza tumor markera CA 19-9 pokazala povećane koncentracije u krvi, to ne mora nužno da ukazuje na prisustvo karcinoma. Razlog tome je što sama metoda ovog tumor markera nije dovoljno osetljiva i njegova tačnost nije stopostotna (kao i nijedne laboratorijske analize), pa su neophodna dalja ispitivanja, kako bi se sa sigurnošću utvrdio i potvrdio pravi uzrok zdravstvenih problema. 

Ipak, velika odstupanja od referentnih vrednosti tumor markera CA 19-9 (preko 75 U/ml), u većini slučajeva će ukazivati na različite vrste karcinoma – karcinom pankreasa, karcinom želuca, karcinom debelog creva, holangiokarcinom (karcinom žučne kese i žučnih kanala), karcinom jetre, ali i na karcinom pluća ili karcinom jajnika kod žena. 

Koji faktori osim raka mogu uzrokovati povišene vrednosti CA 19-9?

Povišene vrednosti pomenutog tumor markera mogu se javiti i kod drugih bolesti, osim kod karcinoma. Sami rezultati povišenih vrednosti CA 19-9 tumor markera lekarima mogu dati osnovne smernice i početne sumnje da li postoje maligne promene ili određena oboljenja. 

Tako, blago povišene vrednosti (između 37 i 75 U/ml) mogu ukazivati na cirozu jetre, pankreatitis, opstrukciju žučnog kanala (žučni kamenci), cističnu fibrozu, bolesti štitne žlezde itd., uz napomenu da se obavezno odrade dodatna ispitivanja.

Koje korake preduzeti ukoliko su vrednosti CA 19-9 povišene?

Sa povišenim vrednostima CA 19-9 tumor markera, doktor će vas najverovatnije uputiti i na obavezan ultrazvuk abdomena, analizu stolice na okultno krvarenje i pregled kod gastroenterologa, kako bi se odradila kolonoskopija ili gastroskopija.

Kolonoskopija predstavlja neinvazivnu, pouzdanu i bezbolnu metodu snimanja unutrašnjosti debelog creva, kao i uzimanje uzorka za patohistološki nalaz. Često se koristi pri dijagnostici karcinoma debelog creva i odlična je preventivna metoda u ranom otkrivanju patoloških promena. 

Gastroskopija predstavlja minimalno invazivan, ali bezbolan endoskopski pregled gornjih delova organa za varenje. Ovaj vid pregleda najčešće se koristi ukoliko osoba ima simptome koji narušavaju normalno funkcionisanje digestivnog trakta (mučnina, povraćanje, bolovi u gornjem delu stomaka, osećaj kiseline, pojava malokrvnosti itd.). 

Na koji način ishrana ili stil života mogu uticati na nivoe CA 19-9?

Ishrana i način života mnogo govori o navikama svakog čoveka, a samim tim i zdravstvenim rizicima koji mogu uslediti ukoliko se osoba intenzivno izlaže negativnim i patogenim uticajima spoljašnje sredine. Takođe, promene u izboru i konzumiranju namirnica (unos svežeg voća i povrća, mleka i mlečnih proizvoda, smanjen unos nitrata i nitrita iz mesnih prerađevina, konzervisane ribe, ograničena konzumacija preterano slane, slatke ili masne hrane), kao i promene svakodnevnim navikama (smanjeno izlaganje stresnim situacijama, bavljenje umerenom fizičkom aktivnošću, boravak na svežem vazduhu, prestanak pušenja i konzumiranja alkohola, smanjenje telesne težine itd.), poboljšaće kvalitet života i pozitivno uticati na smanjenje tumor markera CA 19-9, ali i celokupno opšte stanja organizma svake osobe i smanjiti rizik od pojave karcinoma.

Kontakt