SARAĐUJEMO SA SVIM OSIGURAVAJUĆIM KUĆAMA.

Ginekologija

Ginekologija poliklinike LaboMedica je opremljena savremenim aparatima radi što boljeg diagnostikovanja i kontrolisanja genitalnog zdravlja žena.

Usluge koje pružamo

 • Brisevi – Cervikalni bris, vaginalni bris sa kandidom, cervikalni bris na ureaplazmu, mikoplazmu i hlamidiju
 • CTG – metoda kojom se istovremeno meri srčana aktivnost fetusa i kontrakcije materice majke
 • Folikulometrija – Ultrazvučna folikulometrija podrazumeva seriju transvaginalnih ultrazvučnih pregleda da bi se pratio rast folikula. Rast folikula se može najbolje pratiti ultrazvukom, obezbeđujući efikasnost od 40-70%.
 • Kolposkopija
 • Papa test (Papanikolau Test)
 • Ultrazvučni transabdominalni pregled
 • Ultrazvučni vaginalni pregled
 • Aplikacija spirale
 • Asistirana insemenacija
 • Uklanjanje kondiloma visoko frekvetnim radio talasima
GP01

Ginekološki paket Standard

Ginekološki pregled, ginekološki ultrazvuk, PAPA, kolposkopija

-57%
9.910 din
4.300 din
GP02

Ginekološki paket Extra

Ginekološki pregled, ginekološki ultrazvuk, PAPA, kolposkopija, 3 brisa (Hlamidija, Mikoplazma, Ureaplazma)

-63%
13.240 din
4.900 din
GP03

Ginekološki paket Premium

Ginekološki pregled, ginekološki ultrazvuk, PAPA, kolposkopija, 3 brisa (Hlamidija, Mikoplazma, Ureaplazma), ultrazvuk dojki

-64%
16.240 din
5.800 din
GP05

Sistematski ginekološki pregled Standard

Ginekološki pregled, ginekološki ultrazvuk, PAPA, kolposkopija, cervikalni i vaginalni bris sa antibiogramom

-60%
11.230 din
4.500 din
GP06

Sistematski ginekološki pregled Extra

Ginekološki pregled, ginekološki ultrazvuk, PAPA, kolposkopija, cervikalni i vaginalni bris sa antibiogramom, hormoni štitne žlezde (T3, T4, TSH) i kompletna krvna slika sa leukocitarnom formulom              

-57%
13.540 din
5.800 din
PR09

Kardiološki Sistematski pregled sa laboratorijskim analizama

Kardiološki pregled, ultrazvuk srca, EKG nalaz + analize: KKS, Se, CRP, D-dimer, HbA1c, Glu, Lipidni status, Urea, Kreatinin, AST, ALT, CK, LDH, Fe, Feritin, TSH, fT3, fT4

-41%
21.700 din
12.750 din

Cena ginekoloških pregleda

Ginekološki ultrazvuk 3500 din
Ginekološki pregled 3000 din
Kolposkopija 2500 din
CTG 2000 din
Ukupna cena: 11.000 din

Sterilitet

Radimo kompletne pripreme za vantelesnu oplodnju (VOP):

Značaj ginekoloških pregleda

Ginekološki pregledi imaju veliku ulogu u očuvanju reproduktivnog zdravlja svake ženske osobe. Kako su važni za prevenciju, rano otkrivanje bolesti, održavanje zdravlja reproduktivnih organa, praćenje normalnog toka trudnoće i unapređenja opšteg zdravlja, redovni pregledi kod ginekologa preporuka su za žene svih starosnih dobi. Smatra se da bi svaka devojka pre stupanja u seksualne odnose trebalo da poseti ginekologa, a nakon toga preglede bi trebalo raditi jednom godišnje. Značaj ginekološkog pregleda se ogleda u sledećem:

  • Rana dijagnostika bolesti reproduktivnih organa (rak jajnika, grlića materice, miomi, ciste, endometrioza itd.) 
  • Provera stanja i praćenje zdravlja reproduktivnih organa (vagine, jajovoda, jajnika, materice)
  • Kontrola i lečenje različitih infekcija (bakterijske vaginoze, kandide, polno prenosivih bolesti)
  • Pomoć u rešavanju menstrualnih problema
  • Planiranje i vođenje trudnoće 
  • Pomoć u menopauzi
 • Edukacija i savetovanje kroz adekvatno obrazovanje o intimnom zdravlju, načinima zaštite, kontracepciji itd. 

Šta uključuje standardni ginekološki pregled?

Standardni ginekološki pregled obavlja se prema određenom protokolu, koji uključuje nekoliko procedura:

Anamneza i razgovor

Pre početka svakog pregleda, ginekolog će uzeti anamnezu i obaviti razgovor o vašoj zdravstvenoj istoriji, trajanju menstrualnog ciklusa, seksualnoj aktivnosti, korišćenju kontracepcije, prethodnim zdravstvenim problemima ili tegobama, kao i trenutnim simptomima i smetnjama. Na pregled je potrebno doneti svu medicinsku dokumentaciju vezano za prethodne preglede, intervencije, porođaje itd. 

Inspekcija spoljnih genitalija

Inspekcija spoljnih genitalija, odnosno odokativni pregled, podrazumeva pregled od strane ginekologa kako bi se proverile eventualne abnormalnosti, promene boje, teksture ili prisutnost osipa. 

Unutrašnji pregled reproduktivnih organa

Ovaj deo pregleda uključuje pregled sluzokože vaginalnog zida i cerviksa, tj. grlića materice, uz pomoć instrumenta spekuluma. Ukoliko se na grliću materice primeti promena, ginekolog će vam odraditi kolposkopiju. Tokom pregleda, ginekolog može uzeti bris sa grlića materice za PAPA test i vaginalni sekret. 

Kolposkopija u kombinaciji sa PAPA testom čini najsigurniju kombinaciju otkrivanja patoloških promena. 

Palpacija abdomena

Podrazumeva opipavanje veličine i oblika reproduktivnih organa (materice, jajnika) preko trbuha, odnosno stomaka. Kod zdravih žena ovaj pregled bi trebalo da bude potpuno bezbolan. 

Pregled dojki

Važan pregled, koji takođe može obaviti ginekolog kako bi se identifikovale eventualne kvržice, bolovi i drugi problemi na grudima. 

Ginekološki pregled se može razlikovati u zavisnosti od potreba i zahteva pacijenata. Ukoliko je potrebno, ginekolog može preporučiti dodatne testove i analize, kako bi bolje preocenio zdravlje genitalnih organa. 

Paketi ginekoloških pregleda u LaboMedica poliklinici i laboratoriji

LaboMedica poliklinika i laboratorija nudi brojne ginekološke pakete i usluge, namenjene i prilagođene različitim potrebama naših korisnica: 

Brisevi

Genitalni brisevi se koriste za analizu i utvrđivanje prisustva patogenih mikroorganizama (bakterija, gljivica). Pomoću ovih analiza mogu se ustanoviti uzročnici simptoma upalnih procesa i različitih infekcija. U okviru paketa briseva, najčešće se rade vaginalni bris, cervikalni bris (bakteriološka i mikološka kultura), brisevi na ureaplazmu, mikoplazmu, hlamidiju itd. 

Ginekološki pregled za trudnice 

Omogućuje utvrđivanje i praćenje trudnoće, kroz različite laboratorijske analize, testove, dijagnostičke procedure i ultrazvučne preglede, čime se detaljno ispituje stanje ploda i njegovo merenje, građa posteljice, pupčanika i količina plodove vode, kao i zdravstveno stanje majke.

CTG ili kardiotokografija 

Postupak koja se koristi u trećem trimestru trudnoće, a na osnovu koga se dobija informacija o kontrakcijama materice i ritmu otkucaja bebinog srca.

Folikulometrija

Dijagnostička metoda koja se koristi za praćenje razvoja folikula u jajnicima i proceni preciznog vremena ovulacije, u cilju planiranja trudnoće i bržeg začeća.

Kolposkopija

Kolposkopija podrazumeva ginekološki pregled koji uključuje upotrebu instrumenta kolposkopa radi detaljnog pregleda spoljašnjih genitalnih organa (vulve), vagine i grlića materice i ranog otkrivanja promena i malignih abnormalnosti.

PAPA test

Papanikolau test (PAPA test)koristi se kao skrining metoda za detektovanje patoloških ćelija na grliću materice, koje vremenom mogu prerasti u karcinom, ali i za otkrivanje prisutnih infekcija, upala i drugih vrsta kancerogenih stanja. Preporuka je da se PAPA test kombinuje sa kolposkopijom.

Ultrazvučni transabdominalni pregled

Podrazumeva neinvazivni dijagnostički postupak, koji koristi visoke frekvencije zvuka kako bi se stvorile slike unutrašnjih organa poput materice, jajnika, bešike i drugo, radi procene stanja i detekcije eventualnih nepravilnosti.

Ultrazvučni transvaginalni pregled

Dijagnostička tehnika koja se takođe koristi za pregled unutrašnjih reproduktivnih organa, korišćenjem sonde koja se postavlja u vaginu. Na ovaj način, dobijaju se detaljnije slike organa i preciznija procena njihovih stanja, radi dijagnostike različitih oboljenja ili pri praćenju trudnoće. 

Aplikacija spirale ili intrauterinog uloška

Neinvazivna metoda koja se koristi kao kontraceptivno sredstvo kontrole rađanja ili u okviru hormonske terapije. 

Asistirana inseminacija 

Vrsta tehnike potpomognute reprodukcije, koja obuhvata ubrizgavanje sperme direktno u matericu žene, radi olakšavanja procesa oplodnje i povećanja šansi za začećem. Postupak se izvodi tokom perioda ovulacije žene. 

Uklanjanje kondiloma 

Uklanjanje kondiloma visoko frekventnim radio-talasima – vid radiotalasne terapije koja predstavlja najefikasniju i najbezbolniju metodu trajnog lečenja kondiloma ili genitalnih bradavica. 

Kako se pripremiti za pregled kod ginekologa?

Priprema za pregled kod ginekologa obuhvata izvesna planiranja, koja mogu olakšati pregled i omogućiti vam određenu udobnost, naročito ako niste imali iskustva sa ovakvim tipom tretmana. 

Kao i kod svakog pregleda, najpre bi trebalo da zakažete termin u vreme kada vam odgovara. Ako imate neke specifične zahteve, poput izbora muškog ili ženskog ginekologa, obavezno napomenite prilikom rezervacije. Ukoliko imate prethodnu medicinsku dokumentaciju vezanu za ginekološke analize ili testiranja, ponesite je sa sobom na pregled. Pregled je najbolje obaviti u prvom delu menstrualnog ciklusa.

Pre pregleda, preporučljivo je da održavate higijenu intimne regije (izbegavajte upotrebu parfimisanih proizvoda za kupanje). Važno je da se 2 do 3 dana pre pregleda ne koriste vaginalete, ne ispira unutrašnjost vagine, kao i da se sudržite od seksualnih odnosa, jer sve to može uticati na rezultate briseva i PAPA testa. 

Ukoliko imate bilo kakva pitanja, brige ili ste osetili određene tegobe, preporuka je sve zapisati kako nešto ne biste zaboravili. Otvoren razgovor sa ginekologom je veoma važan, pa nemojte tajiti neke možda važne informcije vezane za vaše zdravstveno stanje. 

Tokom pregleda, najbitnije je da budete opušteni i relaksirani. Obucite se udobno i odaberite odeću koja se lakše skida, posebno donji deo. Pregled ne bi trebalo da boli, pa ukoliko osetite bilo kakvo bolno stanje ili intenzivnu nelagodu, obavestite ginekologa. 

Šta očekivati i kako se pripremiti za ginekološki ultrazvuk?

Ginekološki ultrazvuk predstavlja neinvazivnu dijagnostičku proceduru, koja se koristi za vizualizaciju reproduktivnih organa žene i detekcije eventualnih urogenitalnih tegoba. U ginekološkoj praksi, koristi se nekoliko vrsta ultrazvučnih pregleda:

 • Transabdominalni ultrazvuk – ova vrsta ultrazvučnih pregleda koristi ultrazvučnu sondu koja se koristi za pregled unutrašnjih genitalnih organa preko abdomena, tj. stomaka. Koristi se pri proveri stanja organa, dijagnostici određenih zdravstvenih problema, kao i tokom praćenja razvoja trudnoće. 
 • Transvaginalni ultrazvuk – vrsta ultrazvuka koja pruža detaljniju sliku reproduktivnih organa, jer se sonda postavlja u vaginu. To omogućuje bolji i bliži prikaz genitalnih organa, pružajući veću preciznost u dijagnostifikovanju problema.
 • Dopler ultrazvuk – ova neinvezivna vrsta ultrazvuka koristi tehnologiju Doplera, koja omogućuje procenu protoka krvi u reproduktivnim organima, tako što ispituje glavne krvne sudove (arterije, venski sistem, stablo aorte, glavne abdominalne sudove). Ovaj tip ultrazvuka prikazuje slike u boji (crvenoj i plavoj) koji pokazuju venski i arterijski protok krvi i prikazuje prisustvo čak i najmanjih promena na zidovima krvnih sudova. 
 • 3D i 4D ultrazvuk – napredne vrste ultrazvučne dijagnostike, koje omogućuju trodimenzionalni prikaz reproduktivnih organa. Obe tehnike se često koriste za bolju vizualizaciju struktura genitalnih organa, kao i za praćenje razvoja fetusa tokom trudnoće. 

Ako vam je zakazan ginekološki ultrazvuk, proverite da li vam treba neka posebna priprema, poput potpunog pražnjenja bešike za pregled transvaginalnog ultrazvuka ili puna bešika za pregled transabdominalnog ultrazvuka. Ultrazvučni pregledi su obično bezbolni, traju oko 15 do 30 minuta, ali mogu uzrokovati blagu nelagodu zbog pritiska sonde tokom transvaginalnog ultrazvuka. 

Koji su prvi koraci u tretmanu steriliteta?

Prvi koraci u tretmanu steriliteta obično uključuju dijagnostički proces, kako bi se utvrdio problem sa začećem ili uzrok neplodnosti. Nakon što se utvrdi uzrok problema sa plodnošću, lekar će vam preporučiti odgovarajući tretman i druge prilagođene terapije.

Važno je istaći da je individualni pristup, podrška i stručno savetovanje veoma važno u tretmanu steriliteta, a dijagnostički postupci se prilagođavaju rezultatima testova i potrebama svakog para. 

U LaboMedica poliklinici i laboratoriji radimo kompletne pripreme za vantelesnu oplodnju:

 • Praćenje ovulacije – podrazumeva praćenje optimalne zrelosti jajnih ćelija i određivanja najpogodnijeg trenutka za njenu oplodnju tokom postupka VTO.
 • Hormonski statusi – provera hormonskog statusa kod žena (FSH, LH, estradiol, testosteron, prolaktin, progesteron) pružaju važne informacije o proceni uzroka i lečenju steriliteta, kao i ispitivanju disfunkcije endokrinog sistema. 
 • Mikrobološki nalazi (hlamidija, mikoplazma, ureaplazma) – obuhvataju testiranje na najčešće polne infekcije, koje su prouzrokovane preteranim razmnožavanjem bakterija i gljivica, a koje mogu izazvati pojavu steriliteta i kod žena i kod muškaraca.
 • Virusni statusi – laboratorijska analiza na pojedine polne bolesti, čiji su izazivači virusi (kondilomi, genitalni herpes, AIDS, hepatitis B itd.). 
 • Specifični hormoni za pripremu vantelesne oplodnje – podrazumeva upotrebu različitih hormonskih terapija, kako bi se stimulisao razvoj jajnih ćelija i kontrolisao menstualni ciklus žene (gonadotropiski hormoni FSH i LH, progesteron, hormon hCG, GnRH hormon itd.).
 • Spermogram – podrazumeva analizu sperme, u kojoj se pregleda broj, izgled i pokretljivost spermatozoida i određene hemiske osobine ejakulata. 
 • Spermokultura – laboratorijska analiza koja podrazumeva uzorkovanje sperme radi ispitivanja potencijalnih infekcija mokraćnog sistema, koji mogu biti uzročnici problema sa neplodnošću. 

Redovni pregledi kod ginekologa pružaju mogućnost prevencije, otkrivanja bolesti u ranom razvoju i daju podršku u različitim fazama reproduktivnog života. Usvojite zdravu naviku odlaska na ginekološki pregled i zakažite još danas svoj termin u LaboMedica poliklinici i laboratoriji, a mi ćemo Vam ukazati na važnost brige o svom reproduktivnom zdravlju. 

Kontakt