Brzi antigenski test, 1.500 din, nalaz za 10 min

FSH i LH

FSH i LH hormoni: ključni elementi reproduktivnog zdravlja

FSH i LH hormoni pripadaju grupi polnih hormona, koji imaju presudnu ulogu u reproduktivnom zdravlju oba pola.

Proizvedeni u hipofizi, oni su od suštinskog značaja u proceni njene funkcije i rasta reproduktivnih organa (jajnika i testisa), provere plodnosti, pravilnog procesa menstrualnog ciklusa, ovulacije ili spermatogeneze, održavanja hormonske ravnoteže u organizmu, kao i dijagnostike preranog ili zakasnelog puberteta kod dece. 

Šta su FSH i LH hormoni i koja je njihova uloga u organizmu?

FSH (folikulostimulišući hormon) i LH (luteinizirajući hormon) predstavljaju važne hormone koji regulišu reproduktivne funkcije u organizmu kod oba pola. FSH i LH hormone produkuje hipofiza – mala, ali najvažnija endokrina žlezda smeštena u mozgu, koja je zadužena za upravljanje i kontrolu rada svih ostalih žlezda u organizmu. 

FSH i LH hormoni imaju različite uloge kod muškaraca i kod žena. Tako je FSH hormon kod žena odgovoran za stimulaciju rasta folikula u jajnicima tokom prve polovine menstrualnog perioda (obično od 2. do 4. dana), sazrevanje jajne ćelije, kao i stimulaciju sinteze ženskih polnih hormona u jajnicima (estrogena i progesterona), dok je kod muškaraca zadužen za proces spermatogeneze, tj. proizvodnje spermatozoida u testisima. 

LH hormon kod žena igra ključnu ulogu u stimulisanju jajnika u proizvodnji progesterona i  estrogena, rastu jajnih ćelija, regulisanju menstrualnog ciklusa, detektovanja ovulacije i stvaranja žutog tela. Tokom sredine menstrualnog perioda, tj. tokom ovulacije, nivo LH hormona je najveći. 

Kod muškaraca, LH hormon stimuliše tzv. Lejdigove ćelije u testisima da proizvode testosteron

Pomenuti hormoni su ključni regulatori reproduktivnih procesa kod oba pola. Njihova ravnoteža u organizmu od suštinskog je značaja za normalno funkcionisanje reproduktivnog sistema i očuvanje plodnosti. Iz tog razloga, bilo kakav poremećaj njihove ravnoteže može uticati na reproduktivno zdravlje u celini. 

AK06

Analiza polnih hormona Standard

FSH, LH, Estradiol

-38%
2.420 din
1.500 din
AK07

Analiza polnih hormona Premium

FSH, LH, Estradiol, Prolaktin, Progesteron, Testoster.                                         

-26%
4.730 din
3.500 din
BR01

Brisevi za žene Standard

Vaginalni i cervikalni bris

-39%
1.320 din
800 din
BR02

Brisevi za žene Extra

Vaginalni bris sa 3 dodatne analize: Hlamidija, Mikoplazma, Ureaplazma

-51%
3.880 din
1.900 din
GP01

Ginekološki paket Standard

Ginekološki pregled, ginekološki ultrazvuk, PAPA, kolposkopija

-57%
9.910 din
4.300 din
GP03

Ginekološki paket Premium

Ginekološki pregled, ginekološki ultrazvuk, PAPA, kolposkopija, 3 brisa (Hlamidija, Mikoplazma, Ureaplazma), ultrazvuk dojki

-64%
16.240 din
5.800 din

Kome su namenjene FSH i LH analize?

FSH i LH analize imaju široku primenu u medicinskim istraživanjima i dijagnostičkim postupcima u cilju reproduktivnog zdravlja. Pomenute analize prvenstveno su namenjene:

  • Ženama koje imaju reproduktivne probleme – u cilju procene funkcije jajnika, naročito kod neredovnih i nepravilnih ciklusa, pojave neplodnosti ili poteškoća u ostvarivanju trudnoće. 
  • Muškarcima koji imaju reproduktivne probleme – u cilju procene funkcije testisa i produkcije spermatozoida i moguće poremećaje u spermatogenezi. 
  • Za procenu opšte hormonalne ravnoteže kod oba pola, kao i procenu funkcije hipofize
  • Prilikom praćenja terapije za plodnost i prilagođavanje adekvatnog tretmana
  • Adolescentima za analizu pubertetskog razvoja itd. 

FSH hormon i menopauza

Analiza FSH hormona pruža važne informacije o reproduktivnom potencijalu, naročito o preostalom broju folikula u jajnicima kod žena. Tokom menopauze, žene prolaze kroz prirodni biološki proces koji označava prestanak reproduktivne sposobnosti. Tada dolazi do smanjenja rezervi jajnih folikula u jajnicima koji sadrže jajne ćelije, menstrualni ciklus postaje neredovan i najzad prestaje. U tom periodu, nivo estrogena i progesterona se smanjuje, dok se nivo FSH hormona povećava. Visoka koncentracija FSH hormona u krvi ukazuje na to da hipofiza pokušava da stimuliše jajnike u sazrevanju i rastu folikula, ali jajnici više „ne reaguju“ na pomenutu stimulaciju. 

Visoki parametri FSH hormona, zajedno sa neredovnim ciklusima i valunzima (naletima vrućine), sigurni su indikatori u postavljanju dijagnoze menopauze. 

Laboratorijske analize za fsh i lh

Ginekološki pregled 3000 din
FSH 770 din
LH 770 din
Ukupna cena: 4.540 din

FSH i LH analiza u LaboMedica poliklinici i laboratoriji – odgovori na najčešća pitanja

FSH i LH analiza u LaboMedica poliklinici i laboratoriji obavlja se uzimanjem uzorka krvi iz vene, a sprovodi se u okviru rutinskog pregleda polnih hormona, najčeće kod osoba kod kojih postoji rizik od hormonalnih problema. U kombinaciji sa drugim testovima i metodama, analize ovih hormona pružaju relevantne podatke za dijagnostiku, izbor terapije i lečenje bolesti reproduktivnog sistema. 

Pre analize FSH i LH hormona, postoje određene smernice kojih bi se trebalo pridržavati, kako bi tačnost rezultata bila potpuna. Iz tog razloga, LaboMedica tim daje odgovore na Vaša najčešća pitanja:

Da li je potrebna posebna priprema za analizu?

Za analizu FSH i LH hormona potrebna je standardna priprema, koja uključuje nekoliko koraka:

 • Pre analize hormona važno je sa se prethodno posavetujete sa lekarom i obavestite ga o mogućim zdravstvenim tegobama koje imate, kao i o lekovima koje pijete.

 • Pre testiranja izbegavajte prekomernu fizičku aktivnost kako ne bi došlo do privremenog povećanja nivoa hormona. 

 • Odmaranje i izbegavanje stresnih situacija je preporuka, kako stres ne bi uticao na poremećaj hormonalne ravnoteže. 

U kojem periodu ciklusa se radi test?

Kod žena najbolje vreme za testiranje nivoa FSH i LH hormona je između 2. i 4. dana menstrualnog ciklusa. To je period folikularne faze, kada folikuli u jajnicima počinju da rastu. Važno je napomenuti da tačno vreme testiranja najviše zavisi od vašeg zdravstvenog stanja, kao i razloga analize hormona, pa je neophodna prethodna konsultacija sa lekarom. 

Da li lekovi mogu da utiču na rezultat?

Određeni medikamenti, poput upotrebe oralnih kontraceptivnih pilula, hormonskih lekova, lekova za plodnost, antidepresiva i antipsihotika, kortikosteroida, lekova za štitnu žlezdu (levotiroksina) itd., mogu da utiču na rezultate testiranja i da izazovu promene u nivoima FSH i LH i drugih polnih hormona. Iz tog razloga, važno je obavestiti lekara o svim lekovima koje trenutno koristite, kako biste dobili adekvatne instrukcije. 

U kojem vremenskom roku se dobijaju rezultati?

Rezultate svih polnih hormona, uključijući i FSH i LH hormone, kod nas možete dobiti istog dana kada ste se i testirali. 

Tumačenje rezultata je individualno za svaku osobu, pa je preporuka da njihovo čitanje sprovodi medicinsko lice. Za sve konsultacije, nedoumice, dodatna pitanja i zakazivanje termina, stručno i ljubazno osoblje LaboMedice stoji vam na raspolaganju. 

 

Referentne vrednosti FSH i LH hormona

Referentne vrednosti FSH i LH hormona mogu se razlikovati u zavisnosti od laboratorije u kojoj se vrše analize, kao i korišćenih metoda. One predstavljaju opšte smernice i na njihove vrednosti utiču pol, starost, menstrualni ciklus kod žena, doba dana i drugi faktori. 

 

LH hormon normalne vrednosti

Normalne vrednosti LH kod muškaraca: 1,7 – 8,6 IU/L

Normalne vrednosti LH kod žena: 

  • Folikularna faza (prva polovina menstrualnog ciklusa): 2,4 – 13,0 IU/L
  • Faza ovulacije: 14,0 – 95,0 IU/L
  • Lutealna faza (druga polovina menstrualnog ciklusa): 1,0 – 11,0 IU/L
  • Menopauza: 8,0 – 58,0 IU/L
  • Trudnoća: 2,0 – 9,0 IU/L

 

Šta znači kada je povišen LH hormon kod žena?

 

Povišen LH hormon kod žena može ukazivati na različite fiziološke i patološke situacije. Osim faze ovulacije, kada je nivo LH hormona prirodno visok, razlozi mogućih povišenih vrednosti mogu biti sindrom policističnih jajnika, ulazak u menopauzu, nepravilnosti u menstrualnom ciklusu, Tarnerov sindrom, gonadna disgeneza, izloženost stresu i fizičkim naporima, kao i upotreba određenih lekova. U izrazito retkim slučajevima, povišen nivo LH hormona može biti povezan sa tumorima jajnika.

 

Na šta ukazuje snižen LH?

 

Snižen LH hormon može biti znak smanjene funkcije hipofize, sniženog estrogena, nedostatka ovulacije kod žena, amenoreje, preterane proizvodnje prolaktina, poremećaja ishrane ili anoreksije, problema sa hipotalamusom, upotrebe određenih lekova itd. 

 

FSH referentne vrednosti

 

FSH referentne vrednosti kod muškaraca: 

 • Od rođenja do 7. godine: < 6,7 IU/L
 • Nakon 8. godine (ulaskom u pubertet): 1,3 – 19,3 IU/L

FSH referentne vrednosti kod žena: 

 • Od rođenja do 7. godine: < 6,7 IU/L

Posle 8. godine (ulaskom u pubertet): 

 • Folikularna faza: 3,5 – 12,5 IU/L
 • Faza ovulacije: 4,7 – 21,5 IU/L
 • Lutealna faza: 1,7 – 7,7 IU/L
 • Menopauza: 25,8 – 34,8 IU/L
 • Trudnoća: < 1 IU/L

Povišen FSH hormon

 

Osim u slučajevima menopauze, koja se uglavnom javlja nakon 40. godine, povišen FSH hormon može se javiti i kao posledica genetskih predispozicija, različitih intervencija i hirurških zahvata na reproduktivnim organima, smanjene funkcije jajnika, tumora hipofize, kao i smanjenog broja spermatozoida kod muškaraca. 

 

Snižen FSH hormon

 

Snižen FSH hormon može biti deo normalnih fizioloških promena (trudnoća ili dojenje). Međutim, niske vrednosti ovog hormona mogu biti i posledica poremećaja hipofize, hipotalamusa, nepravilnog funkcionisanja jajnika, pa čak i prevremenog otkazivanja jajnika.

Odnos FSH i LH u folikularnoj fazi

 

Tokom prve polovine menstrualnog ciklusa, tj. u folikularnoj fazi, odnos FSH i LH prolazi kroz određene promene kako bi podržao razvoj i sazrevanje folikula u jajnicima. Na početku ove faze, nivo LH je obično nizak, jer je ovo period nakon menstruacije, kada se započinje novi menstrualni ciklus. Nivo FSH počinje postepeno da raste, kako bi stimulisao razvoj folikula i sazrevanje jajne ćelije. 

Kako folikuli rastu, raste i proizvodnja estrogena, koji ima suprotan efekat na hipofizu i smanjuje izlučivanje FSH hormona. Na taj način dolazi do održavanja ravnoteže hormona tokom ciklusa. 

Pred ovulaciju (oslobađanja zrelog jajeta iz folikula), dolazi do naglog skoka LH hormona i ona se događa u sredini folikularne faze. Drugim rečima, skok LH u sredini ciklusa pokazatelj je da je došlo do ovulacije. Tada dolazi i do naglog porasta FSH hormona, koji pospešuje ovulaciju. Međutim, ukoliko je nivo LH viši od FSH, uglavnom se radi o sindromu policističnih jajnika, a ukoliko su oba parametra povišena, problem može biti smanjena funkcija jajnika. 

 

Koji je idealan odnos FSH i LH?

Idealan odnos FSH i LH hormona ne postoji, jer on varira tokom različitih faza menstrualnog ciklusa, individualnih karakteristika, kao i zdravstvenog stanja svake osobe.

Međutim, postoje opšti principi pomenutog odnosa polnih hormona u određenim fazama ciklusa – u ranom ciklusu folikularne faze, FSH će biti dominantan, kako bi stimulisao rast i razvoj folikula. Nivo LH će tada biti niži, ali će porasti neposredno pre ovulacije i omogućiti pokretanje ovog procesa i oslobađanje zrelog jajeta iz folikula. Pred kraj folikularne faze, nivo FSH polako opada, da bi naglo porastao nivo LH i otpočeo ovulaciju. FSH povećava osetljivost jajnika na delovanje LH i pucanje dominantnog folikula, a oslobođena jajna ćelija spremna je za oplodnju.

Ukoliko ne dođe do oplodnje, dolazi do pojave menstruacije, kada opet dolazi do povećanja nivoa FSH i LH (otpočinjanje novog menstrualnog ciklusa). Kako se približava menopauza, nivoi hormona progesterona i estrogena opadaju usled smanjene funkcije jajnika, dok u menopauzi dolazi do povišenih nivoa FSH i LH. 

 

Šta znači kada je LH veći od FSH?

Veći nivo LH od FSH može biti normalna pojava tokom menstruacije, što zavisi od faze ciklusa i različitih fizioloških procesa. LH je najveći u sredini ciklusa i pokazatelj je da je došlo do ovulacije i tada može biti veći u odnosu na nivo FSH. 

U ostalim slučajevima, viši LH od FSH može ukazivati na hormonalne disbalanse, tj. sindrom policističnih jajnika ili disfunkciju jajnika, kao i periode pre i tokom menopauze. 

 

Kako povećati LH hormon?

Povećanje LH hormona može biti neophodno u određenim situacijama, koje bi trebalo sprovoditi pod nadzorom lekara. Preporuka je da smanjite nerviranje i stresne situacije, poboljšate san, budete fizički aktivni i održavate zdravu telesnu masu unošenjem proteina i zdravih masti u ishranu, a smanjiti komzumiranje alkohola, ugljenih hidrata i rafinisanih šećera.  

 

Kako sniziti LH hormon?

Već smo pomenuli da je povišen LH hormon povezan sa bolešću policističnih jajnika, pa konsultacijom sa lekarom možete dobiti adekvatnu terapiju. Međutim, pored lekova i hormonskih terapija koje lekar može preporučiti, neophodno je povećati fizičku aktivnost, smanjiti nivo stresnih situacija, poboljšati san i promeniti način ishrane. 

 

Kako smanjiti FSH hormon?

Smanjenje FSH najviše zavisi od uzroka, pa će lečenje određenih bolesti ili stanja (policistični jajnici ili hipotireoza) doprineti smanjenju ovog hormona. Takođe, u nekim slučajevima, lekar može preporučiti hormonsku terapiju kako bi se regulisao nivo FSH. Pored toga, neophodna je pravilna i zdrava ishrana bogata antioksidansima, vitaminima i mineralima, redovna fizička aktivnost, izbegavanje pušenja ili izloženosti hemijskim toksičnim supstancama, kao i smanjenje stresnih situacija. 

 

Kako povećati FSH hormon?

Nivo FSH hormona može se povećati upotrebom određenih lekova, a u nekim slučajevima lekar može sprovesti hormonsku terapiju (često se koristi u procesima vantelesne oplodnje i drugim tretmanima fertiliteta). I ovde je zdrav način života, koji podrazumeva pravilnu ishranu, redovnu fizičku aktivnost, dovoljno sna i smanjenje stresa, važan faktor uspostavljanja hormonalne ravnoteže i balansa.

Kontakt