SARAĐUJEMO SA SVIM OSIGURAVAJUĆIM KUĆAMA.

Gvožđe u krvi

Kako se određuje gvožđe u krvi i koje su njegove normalne vrednosti?

Gvožđe predstavlja jednu od veoma važnih komponenata u krvi, bez koga nema pravilnog funkcionisanja organizma. Uloga gvožđa je mnogobrojna. Ono je sastavni deo hemoglobina (proteina crvenih krvnih zrnaca), koji vezuje i prenosi kiseonik do tkiva, ključan je element za proces snabdevanja kiseonikom srca, mozga, jetre i ostalih vitalnih organa. 

Gvožđe učestvuje u svim ćelijskim procesima i pomaže u proizvodnji energije, koja je potrebna za rad i aktivnost svakog organizma – utiče na bolju koncentraciju, pamćenje, smanjuje znake umora i poboljšava budnost, povoljno utiče na regulaciju temperature i druge procese u telu. Gvožđe je neophodni mineral koji utiče na imunitet, rast, kao i reprodukciju. 

Gvožđe u krvi se određuje kada je potrebno odraditi procenu metabolizma ovog elementa, jednostavnim uzimanjem uzorka krvi u okviru biohemijskih analiza.

AK01

Biohemijska analiza krvi

Glukoza, Kompletni Lipidogram, Urea, Kreatinin, Gvozđe, Ukupni bilirubin, AST, ALT, GGT

-47%
1.870 din
1.000 din
AK02

Analiza krvi i urina

Kompletna krvna slika sa leukocitarnom formulom, Urea, Kreatinin, Gvozđe, Glukoza, Kompletni Lipidogram, AST, ALT, Urin mikroskopski sediment

-47%
2.270 din
1.200 din
AK03

Analiza krvi i urina za trudnice

Kompletna krvna slika sa leukocitarnom formulom, Urea, Kreatinin, Gvozđe, Glukoza, Urin mikroskopski sediment

-42%
1.370 din
800 din

Normalne vrednosti gvožđa (rezultati se mogu razlikovati od laboratorije) kod zdravog organizma kreću se:

Kod žena – 11,5 – 22 mmol/l

Kod muškaraca – 14,3 – 25,1 mmol/l.

Nivo gvožđa zavisi i od starosti osobe (kako starimo, nivo gvožđa u krvi se smanjuje), ali i od stresa i mentalnog i fizičkog opterećenja.

Treba napomenuti da nivo gvožđa u krvi može da varira iz dana u dan, pa čak i u toku istog dana ( ujutru je koncentracija gvožđa najviša, a uveče najniža). Iz tog razloga, analize krvi se uzimaju uglavnom ujutru. 

Ukoliko vaši rezultati pokažu odstupanja u odnosu na navedene normalne vrednosti, moguće je da imate problem sa nedostatkom ili viškom gvožđa u krvi. Obe kliničke slike zahtevaju obaveznu konsultaciju kod lekara. 

Koji uzroci dovode do problema sa gvožđem? Šta smanjuje gvožđe u krvi, a šta ga povećava?

Problemi sa gvožđem u krvi javljaju se kada u organizmu dolazi do njegovih smanjenih vrednosti ili prekomerne koncentracije. Uzroci koji dovode do navedenih pojava su različiti i mogu se javiti kako kod zdravih tako i kod bolesnih osoba. 

Smanjena koncentracija gvožđa u krvi može nastati usled: 

neadekvatne ishrane sa smanjenim unosom namirnica bogatih gvožđem (karakteristično za osobe koje su na dijeti ili vegane)

– gubitka krvi (žene tokom obilnog menstrualnog ciklusa, hronični gubitak krvi u organizmu usled čira, kile, polipa debelog creva ili karcinoma)

– trudnoće (trudnicama su neophodne veće količine gvožđa za pravilan razvoj ploda i održavanja normalne i zdrave trudnoće)

– različitih upala i infektivnih bolesti (hronična oboljenja kao što su upala pluća, hepatitis B i C, HIV, celijakija, pankreatitis itd., smanjuju apsorpciju gvožđa) i drugo.

Povišena koncentracija gvožđa takođe može da dovede do zdravstvenih komplikacija ukoliko se ne leči. Ova pojava se može javiti usled:

različitih poremećaja (kada višak gvožđa organizam apsorbuje iz hrane)

– višestrukih transfuzija krvi

– pojave nekih naslednih bolesti

– ulaska žene u menopauzu i prestanka menstualnog ciklusa

– trovanja gvožđem (najčešće se javlja kod dece) itd.

Laboratorijske analize za gvožđe u krvi

Gvožđe 150 din
TIBC 150 din
UIBC 150 din
Vađenje krvi 110 din
Ukupna cena: 560 din

Koji su simptomi nedostatka gvožđa?

Nedostatak ili deficit gvožđa pokazuje izvesne simptome, koji se u početku obično zanemaruju i prolaze nezapaženo,tj. prepisuju se drugim stanjima, a kako problem napreduje, postaju sve izraženiji. 

Kako usled niskog nivoa gvožđa u krvi organizam ne dobija dovoljno kiseonika, javljaju se sledeći znaci koji mogu remetiti svakodnevni život i rad:

– umor, iscrpljenost, opšta slabost

– malaksalost i pospanost

– nervoza i depresija

– vrtoglavica

– brzo zamaranje

– glavobolja

– zujanje u ušima

– kratak dah

– bleda ili žućkasta boja kože

– smanjen apetit

– loša cirkulacija

– opadanje kose

– krti nokti

– bolovi u grudima

– nepravilni otkucaji srca itd.

Koji su rizici od nedostatka gvožđa u krvi?

Ukoliko se deficit gvožđa ne leči i ne sprovede adekvatna terapija, ono može ostaviti velike posledice po organizam. Ozbiljan nedostatak gvožđa može dovesti do hronične anemije ili malokrvnosti, pa ovaj problem treba ozbiljno shvatiti i javiti se lekaru čim osetite neke od navedenih simptoma. Nizak nivo gvožđa utiče negativno na celokupni imuni sistem i povećava osetljivost na infekcije. Takođe, kod dece, deficit gvožđa može dovesti do odloženog rasta i razvoja.  

Nedostatak gvožđa može dovesti do brojnih kardiovaskularnih problema i psihičkih tegoba (loše pamćenje, manjak koncentracije, demencija, problemi sa čitanjem, učenjem itd.). Ukoliko ste trudnica, manjak gvožđa može dovesti do prevremenog porođaja ili rađanja bebe male porođajne težine. 

Koje analize krvi treba uraditi da bi se proverio nivo gvožđa? Da li postoje neki dodatni testovi ili parametri preko kojih bismo dobili pravo stanje gvožđa u organizmu?

Nivo gvožđa se najčešće proverava preko rutinske analize krvi, čiji se uzorak kod odraslih uzima iz vene ili iz prsta kod male dece. Za pravilnu procenu opšteg zdravlja i dijagnostikovanje zdravstvenih problema, uglavnom se rade biohemijske analize, kao i analize kompletne krvne slike sa leukocitarnom formulom. Kvalitetnu i potpunu uslugu možete dobiti u LaboMedica poliklinici i laboratoriji, sa brzim i tačnim rezultatima izdatim u toku istog dana. 

Ukoliko lekar posumnja da postoji poremećaj metabolizma gvožđa, zajedno sa serumskim gvožđem, određuju se i dodatni parametri koji daju kompletnu sliku koncentracije gvožđa u organizmu i njegovom transportu kroz krvotok:

  • Protein transferin – omogućuje transport gvožđa kroz krv
  • Protein feritin – omogućuje skladištenje viška gvožđa
  • TIBC – predstavlja maksimalni kapacitet gvožđa koji transferin može da veže
  • UIBC – predstavlja rezerni kapacitet transferina da vezuje gvožđe
  • Haptoglobin – vezuje hemoglobin u krvnoj palzmi
  • Folna kiselina
  • Vitamin B12.

Kako se leči nedostatak gvožđa?

Da bi se lečenje nedostatka gvožđa uspešno sprovelo, moraju se znati uzroci koji su ovakvo stanje izazvali. Nijedno lečenje ne sprovodite sami, već u dogovoru sa svojim doktorom, koji će vam dati tačne smernice i pratiti vaše stanje kroz kontrolne preglede. 

Kako se leči anemija izazvana nedostatkom gvožđa?

Kada se prilikom smanjenja nivoa gvožđa u krvi javi anemija, njeno lečenje se uglavnom sprovodi primenom određenih medikamenata za povećanje koncentracije gvožđa, kao i menjanje kompletnog načina ishrane (podrazumeva uvođenje namirnica koje su bogate gvožđem, vitaminom B12 i folatima). U izuzetnim slučajevima, mogu se primeniti i infuzije gvožđa, kao i transuzije krvi (ukoliko deficit gvožđa nastaje usled gubitka krvi). 

Šta mogu da učinim da povećam nivo gvožđa u krvi?

Korigovanje ishrane i konzumiranje hrane bogate gvožđem je najbolja i najzdravija opcija prirodnog povećanja gvožđa. Najbolja apsorpcija gvožđa je iz crvenog mesa, ćuretine, morskih plodova, ribe, a od povrća iz spanaća, brokolija, zelene salate, krompira, šargarepe. Takođe, orašasti plodovi, žitarice, soja, crna čokolada su idealne namirnice za poboljšanje krvne slike.

Kako se dijagnostikuje hemohromatoza, bolest koja uzrokuje prekomerno nakupljanje gvožđa u organizmu? 

Hemohromatoza ili povišen nivo gvožđa u krvi predstavlja oboljenje koje se javlja usled prekomernog taloženja gvožđa u organima (srcu, koži, jetri, pankreasu). Ukoliko se preko laboratorijskih analiza navedena bolest dijagnostifikuje na vreme i primeni adekvatna terapija, hemohromatoza neće ostaviti posledice po vaše zdravlje.

Nivo visokog gvožđa u krvi takođe ispoljava izvesne simptome, koji se ne smeju zanemariti:

– umor, letargija

– razdražljivost, promene raspoloženja

– gubitak telesne težine

– gubitak malja po telu

– tamnjenje kože

– bol u abdomenu

– bol u zglobovima i mišićima

– impotencija i smanjena seksualna želja

– uvećana jetra itd.

Može li previše gvožđa biti štetno i kako možemo da ga smanjimo?

Prekomerno taloženje gvožđa u organizmu može biti veoma štetno i opasno po čovekov organizam. Ukoliko se ne leči, hemohromatoza može dovesti do dijabetesa, srčanih oboljenja i teških oštećenja, pa čak i otkazivanja jetre. 

Previše gvožđa u organizmu najefikasnije ćete smanjiti ako korigujete način ishrane, koja ovog puta podrazumeva redukciju namirnica koje su bogate gvožđem, izbegavate posuđe i escajg od gvožđa, smanjite konzumiranje vitamina C itd.

Kontakt