Brzi antigenski test, 1.500 din, nalaz za 10 min

Nefrološki pregled

Očuvanje vašeg bubrežnog zdravlja počinje u poliklinici LaboMedica. Naši stručnjaci, specijalizovani za nefrologiju, pružaju detaljan i temeljan pregled i obezbeđuju da dobijete najbolju moguću zdravstvenu negu i savete. 

 

Zakažite svoj pregled danas i budite korak ispred u očuvanju svog zdravlja.

AK01

Biohemijska analiza krvi

Glukoza, Kompletni Lipidogram, Urea, Kreatinin, Gvozđe, Ukupni bilirubin, AST, ALT, GGT

-47%
1.870 din
1.000 din
AK02

Analiza krvi i urina

Kompletna krvna slika sa leukocitarnom formulom, Urea, Kreatinin, Gvozđe, Glukoza, Kompletni Lipidogram, AST, ALT, Urin mikroskopski sediment

-47%
2.270 din
1.200 din
PR04

Nefrološki pregled sa ultrazvukom abdomena

Pregled specijaliste nefrologije sa ultrazvukom adbomena           

-52%
6.000 din
2.900 din

Kako izgleda pregled nefrologa?

Pregled kod nefrologa u poliklinici LaboMedica sastoji se od nekoliko ključnih faza. Evo detaljnog opisa kako taj proces izgleda:

Priprema za pregled

Pre samog pregleda, može biti potrebno da obavite neke laboratorijske analize, kao što su testovi krvi i urina. Na osnovu ovih testova nefrolog može da dobije bolji uvid u vaše trenutno zdravstveno stanje. Takođe, potrebno je da pripremite prethodnu medicinsku dokumentaciju koja bi mogla da bude relevantna za pregled, ukoliko je imate.

Prijem i razgovor sa nefrologom

Pregled počinje sa prijemom kod nefrologa. Ovde će se lekar upoznati sa vašom medicinskom istorijom, trenutnim simptomima, načinom života i eventualnim porodičnim predispozicijama za bubrežne bolesti. Ovaj razgovor je ključan za razumevanje i dalji tretman vašeg zdravstvenog stanja.

Fizički pregled

Nefrolog će obaviti fizički pregled koji može uključivati palpacijsko ispitivanje abdominalnog područja, merenje krvnog pritiska, i druge rutinske preglede koji mogu ukazati na bubrežne probleme, kao što su oticanje nogu ili promene na koži.

Specijalističke dijagnostičke procedure

Ukoliko je potrebno, nefrolog može da vas upiti na dodatne dijagnostičke procedure poput ultrazvuka bubrega, mokraćovoda i mokraćne bešike. Na osnovu njih se omogućava detaljan uvid u strukturu i funkciju bubrega pacijenta.

Laboratorijske analize

Na osnovu fizičkog pregleda i ultrazvučnih nalaza, nefrolog može da preporuči i specifične laboratorijske analize. Ovi testovi mogu da uključuju: nivoe kreatinina i uree, analizu urina, i druge.

Tumačenje rezultata i savetovanje

Nakon što se prikupe svi relevantni podaci, nefrolog će analizirati rezultate i sa vama razgovarati o nalazima. U ovom delu pregleda ćete dobiti detaljnije informacije o vašem trenutnom stanju, mogućim uzrocima problema, i lekar će vam preporučiti dalje korake.

Plan lečenja 

U zavisnosti od dijagnoze, nefrolog će razviti plan lečenja koji može da podrazumeva i savete sa promene u načinu života, preporuke za ishranu, medikamente ili dalje praćenje. U nekim slučajevima, može biti potrebno da se pacijent uputi na dodatne specijalističke preglede.

Zakazivanje kontrolnog nefrološkog pregleda

Na kraju pregleda, nefrolog će zakazati kontrolne preglede za praćenje vašeg zdravstvenog stanja i efikasnosti terapije.

Kada tražiti mišljenje nefrologa?

Postoje određene situacije i simptomi koji bi trebalo da vas podstaknu da potražite mišljenje nefrologa. Evo nekoliko ključnih pokazatelja:

Promene u mokrenju

  • Promene u frekvenciji mokrenja, poput češćeg ili ređeg odlaska u toalet.
  • Promene u boji ili mirisu urina, koje mogu ukazivati na infekciju ili prisustvo krvi.
  • Bol ili peckanje prilikom mokrenja, što može biti znak infekcije urinarnog trakta.

Otoci

Oticanje nogu, ruku, lica ili oko očiju može biti znak da bubrezi ne uklanjaju višak tečnosti iz tela.

Visok krvni pritisak

Loše kontrolisana hipertenzija može direktno da utiče na bubrege i da uzrokuje oštećenje ili pogoršanje bubrežne funkcije.

Bol u području bubrega

Bol u leđima ili sa strane, posebno u donjem delu rebara može biti povezana sa bubrežnim kamenjem ili drugim problemima sa bubrezima. 

Postojeće hronične bolesti

Dijabetes ili hronične bolesti srca mogu uticati na bubrege i povećati rizik od bubrežnih bolesti.

Neobični rezultati laboratorijskih analiza

Abnormalni nalazi u testovima krvi ili urina, kao što su povišeni nivoi kreatinina ili belančevina u urinu mogu ukazivati na bubrežne probleme.

Umor, slabost ili promene u apetitu

Opšti simptomi poput umora, slabosti, smanjenog apetita mogu da ukazuju na smanjenje funkcije bubrega.

Ukoliko primetite bilo koji od ovih simptoma ili imate razlog za zabrinutost u vezi zdravlja vašig bubrega, preporučuje se da se konsultujete sa nefrologom. 

Pregledi i dijagnostika za praćenje zdravlja bubrega u LaboMedica poliklinici i laboratoriji

Poliklinika Labomedica nudi širok spektar usluga koje su povezane sa nefrološkim pregledima. Među njima su:

Pregled nefrologa

Nefrološki pregledi uključuju pregled interniste nefrologa, ultrazvuk bubrega, mokraćovoda i mokraćne bešike, kao i predlog terapije za dijagnostikovane bubrežne bolesti.

Laboratorijske analize

Laboratorijske analize obuhvataju različite testove kao što su kreatinin i urea, lipidni status, holesterol, trigliceridi, gvožđe u krvi, hemoglobin, glukoza u krvi, ALT i AST, feritin, leukociti u urinu, kao i kompletnu krvnu sliku sa trombocitima i sedimentacijom eritrocita.

Dodatni specijalistički pregledi

Pacijentima su na raspolaganju i dodatni specijalistički pregledi poput ginekoloških pregleda (uključujući PAPA test i kolposkopiju), endokrinoloških pregleda (sa fokusom na dijabetes, insulinsku rezistenciju, OGTT test, HbA1c), uroloških pregleda (uključujući prostata analize), kao i kardiološki pregledi.

Laboratorijske usluge

Ostale laboratorijske usluge kao što su testiranje na različite hormone (hormoni štitne žlezde, TSH hormon, beta HCG, AMH Hormon, testosteron, prolaktin, kortizol), tumor markere (CEA, CA 125, PSA Test, CA 19-9), CRP – C Reaktivni Protein, testiranje na Heliko bakteriju, PCR testiranje, analize virusa (uključujući mononukleozu), urinokulturu i analizu urina.

Ostale usluge

Ostale usluge se odnose na zdravlje uključujući lečenje steriliteta, praćenje i lečenje bolesti štitne žlezde (poput Hašimoto sindroma), tretmane za urinarne infekcije, pesak u bubregu, masnu jetru, i mnoge druge.

Značaj rane dijagnoze u prevenciji bolesti bubrega

Rana dijagnoza i adekvatno lečenje imaju ključnu ulogu u očuvanju bubrežne funkcije i sprečavanju napredovanja bolesti bubrega. Evo i zašto: 

Otkrivanje u ranim fazama: Mnoge bolesti bubrega se razvijaju bez inicijalnih simptoma. Rano otkrivanje omogućava pravovremeni početak lečenja, čime se usporava ili zaustavlja napredovanje bolesti.

Prevencija komplikacija: Rana dijagnoza pomaže u sprečavanju komplikacija poput visokog krvnog pritiska, anemije, i neravnoteže elektrolita.

Adekvatno lečenje: Pravilno lečenje pomaže u očuvanju preostale funkcije bubrega i odlaže potrebu za intenzivnijim tretmanima. Ublažavaju se simptomu bolesti bubrega i poboljšava kvalitet života.

Adekvatno i pravovremeno lečenje takođe smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Na kraju, redovni pregledi i konsultacije sa nefrologom su presudni, posebno za osobe sa visokim rizikom od bolesti bibrega. Pravovremena dijagnoza i intervencija može značajno da utiče na ishod i kontrolu bolesti.

Nemojte čekati da se pojave simptomi. Zakazivanjem pregleda postavite temelj za očuvanje vašeg zdravlja. Kontaktirajte nas u poliklinici i laboratoriji LaboMedica i zakažite svoj nefrološki pregled. 

Naš tim stručnjaka je posvećen pružanju vrhunske brige i podrške na vašem putu ka boljem zdravlju.

Kontakt