Brzi antigenski test, 1.500 din, nalaz za 10 min

TSH hormon

Šta je TSH hormon i koja je njegova uloga u organizmu?

TSH hormon štitne žlezde ili tireoidni stimulišući hormon predstavlja hormon koji ima glavnu ulogu u kontroli brzine metaboličkih procesa organizma (pretvaranju hrane koju unosite u energiju, neophodnu za funkcionisanje svake ćelije u telu), procesu rasta i reprodukcije.

Kod novorođenih beba, TSH je važan za pravilan razvoj centralnog nervnog sistema. 

TSH hormon proizvodi hipofiza – najvažnija endokrina žlezda, koja je zadužena za upravljanje i kontrolu rada svih ostalih žlezda u organizmu. Za njeno funkcionisanje zadužen je hipotalamus, koji oslobađa TRH (tireotropin-oslobađajući hormon). Uloga TRH hormona je da pokrene hipofizu da oslobodi TSH (tireoidni-stimulišući hormon), koji dalje stimuliše štitnu žlezdu da oslobađa hormone štitne žlezde u krvotok (T3 i T4), tj. reguliše održavanje njihovog optimalnog nivoa u cirkulaciji.

AK04

Analiza hormona štitne žlezde Standard

TSH, T3, T4

-37%
1.910 din
1.200 din
AK05

Analiza hormona štitne žlezde Premium

TSH, FT3, FT4, Kompletna krvna slika sa leukocitarnom formulom, Glukoza, kompletan lipidni status, AST, ALT, Urea, Kreatinin, Gvožđe

-50%
3.770 din
1.900 din
AK08

Analiza hormona štitne žlezde Free T

TSH, fT3, fT4   

-32%
1.910 din
1.300 din
GP06

Sistematski ginekološki pregled Extra

Ginekološki pregled, ginekološki ultrazvuk, PAPA, kolposkopija, cervikalni i vaginalni bris sa antibiogramom, hormoni štitne žlezde (T3, T4, TSH) i kompletna krvna slika sa leukocitarnom formulom              

-57%
13.540 din
5.800 din
GP10

Extra Prošireni Ginekološki Paket

Pregled, ginekološki UZ, PAPA, kolposkopija + palpatorni pregled grudiI + UZ DOJKI + BRISEVI Hlamidija, Mikoplazma, Ureaplazma) + ULTRAZVUK  štitatste žlezde + ULTRAZVUK abdomena + analiza hormona štitaste žlezde FT3,FT4,TSH

-57%
24.150 din
10.500 din
PR06

Endokrinološki pregled sa analizama

Endokrinološki pregled sa ultrazvukom štitne žlezde i analizom hormona TSH, FT3, FT4

-46%
7.910 din
4.300 din

Na koji način TSH utiče na funkciju štitne žlezde?

Kao što je pomenuto, osnovna uloga TSH hormona je u regulaciji koncentracije hormona štitne žlezde (T3 i T4) u krvi. Pravilan rad ova dva hormona tireoide utiče na normalno funkcionisanje endokrinog sistema i celokupnog zdravlja uopšte. 

Ukoliko je nizak nivo tireoidnih hormona T3 i T4 u krvi, hipotalamus će osloboditi TRH hormon koji će stimulisati prednji deo hipofize da produkuje TSH, a on će dalje stimulisati štitnu žlezdu (tiroidu) da proizvodi hormone T3 i T4 dok se ne uspostavi njihov normalan nivo u cirkulaciji. Pomenuti proces u organizmu funkcioniše po principu negativne sprege – nizak nivo TSH uslovljen je visokim hormonima tireoide, a visok TSH niskim hormonima štitne žlezde. Da bi stvorila T3 i T4, štitnoj žlezdi potrebne su i odgovarajuće količine joda, koji unosimo putem hrane.

Zato se TSH određuje osobama koje imaju dijagnostifikovan poremećaj štitne žlezde i imaju simptome povišenih ili sniženih vrednosti tireoide, u cilju praćenja terapije ili u sklopu kontrolnih pregleda, kada se proverava opšte zdravstveno stanje.

Hormoni štitne žlezde predstavljeni su kombinacijom hormona T3 (trijodtironin) i T4 (tiroksin). Glavni hormon koji tireoidna žlezda sekretuje u najvećoj meri je tiroksin T4, koji čini oko 80 % ukupne količine tireoidnih hormona stvorenih u štitnoj žlezdi, dok T3 čini oko 20 %. Najveći deo T4 pretvara se u T3 u perifernim tkivima i organima (uglavnom u jetri), tako da su oba podjednako važna, a hormon T3 je oko četiri puta jači od T4. Pored hormona T3 i T4, štitna žlezda oslobađa i kalcitonin – hormon koji reguliše koncentraciju kalcijuma u krvi tako što ga smanjuje.

Kako se testira nivo TSH-a u krvi? 

TSH test predstavlja jedan od laboratorijskih analiza hormona štitne žlezde, kojim se može proveriti rad tireoide i uočiti njen poremećaj. On je često i najbolji način za praćenje funkcije štitne žlezde. Nivo TSH određuje se pomoću uzorka krvi uzetog iz vene i njegovo testiranje obično ne zahteva posebne pripreme. Ipak, primena određenih lekova utiče na rezultat TSH testa, pa je potrebno odložiti terapiju pre vađenja krvi. 

Ukoliko se pokaže da su TSH vrednosti preterano visoke ili niske, doktor vam može preporučiti još testova u cilju precizne dijagnostike osnovnog uzroka problema – ukupni T4, FT4 (free T4 ili slobodni tiroksin), ukupni T3, FT3 (free T3 ili slobodni trijodtironin), anti TPO antitela, kalcitonin, TG (tireoglobulin) antitela. Navedena laboratorijska tesiranja hormona štitne žlezde, pojedinačno ili u okviru endokrinološkog paketa, možete odraditi u LaboMedica poliklinici i laboratoriji, a rezultate analiza dobijate istog dana. 

Na osnovu rezultata može se utvrditi da li imate povećanu ili smanjenu funkciju štitne žlezde ili neki od poremećaja (tiroiditis, Hašimoto tiroiditis, Grejvsovu bolest, gušavost, pojavu čvorića na štitnoj žlezdi, karcinom itd.).

Kada je pravo vreme da posetite endokrinologa?

Svako odstupanje od normalnih TSH vrednosti, kao i odstupanje u radu tireoidnih hormona, izaziva primetne simptome, koji se prvo pokažu u promeni metaboličke brzine organizma (gubitak ili povećanje telesne mase). Previše hormona štitaste žlezde ubrzaće metabolizam, dok ga premalo hormona štitaste žlezde može usporiti. 

Osim naglog povećanja ili gubitka telesne težine, mogu se javiti i sledeći simptomi – usporeni ili ubrzani srčani otkucaji, preterana osetljivost na hladnoću ili toplotu, pojava suve ili vlažne kože, neredovni menstrualni ciklusi itd. 

Ukoliko primetite navedene simptome, potrebno je da se obavezno javite endokrinologu, radi detaljnijih analiza. 

Iskoristite jedinstvenu priliku u našoj laboratoriji LaboMedica! Zakazivanjem endokrinološkog pregleda imate mogućnost da dođete 45 minuta ranije pre predviđenog termina. Na licu mesta ćemo obaviti uzimanje krvi i analize štitne žlezde, a dobijene rezultate odmah ćete poneti sa sobom na svoj zakazani pregled.

Laboratorijske analize za prostatu TSH hormon

Ultrazvuk štitne žlezde 3000 din
s-TSH (ultrasenzitivni) 600 din
Vađenje krvi 110 din
Ukupna cena: 3.710 din

Koje su normalne vrednosti nivoa TSH u krvi? Kako se vrednosti menjaju u zavisnosti od pola, starosti i trudnoće?

Referentne vrednosti TSH hormona menjaju se u zavisnosti od pola, starosti, čak i tokom ili posle perioda trudnoće. Ipak, postoje određene procene nivoa TSH koji služe kao okvirni parametri da li štitna žlezda funkcioniše dobro ili je njen rad ubrzan ili usporen.

Kod odraslog čoveka, TSH hormon normalne vrednosti su sledeće: 

  • 0 – 0.4 μIU/mlnizak TSH (hipertireoza)   
  • 0.4 – 4.5 μIU/mlnormalne vrednosti TSH
  • 4.5 – 10 μIU/mlblago povišene vrednosti TSH (blagi hipotireodizam)
  • 10 μIU/mlpovišen TSH (hipotireoza).   

Nivo TSH vrednosti prema polu 

Poremećen rad štitne žlezde (hipertireoza i hipotireoza) češće se javlja kod žena nego kod muškaraca. Rizik od disfunkcije rada štitne žlezde (češće hipotireoze) kod žena povećava se tokom trudnoće i menopauze. 

Međutim, kod muškaraca, stanje štitne žlezde povezano je sa pojavom erektilne disfunkcije (čak 60 % muške populacije sa hipotireozom doživljava erektilnu disfunkciju). 

Nivo TSH vrednosti prema starosti

Sa starenjem, nivo TSH u krvi raste. Najčešće stanje štitne žlezde kod ljudi preko 60 godina je hipotireoza, koje se godinama stalno uvećava. 

Pri rođenju, nivo TSH hormona je najveći kod beba i postepeno se smanjuje kako dete odrasta. Iz tog razloga, TSH vrednosti variraju među decom  i iznose: 

 • Kod novorođenčeta3.84 – 11.75 mU/l
 • nakon 1. meseca1.18 – 3.57 mU/l
 • nakon 1. godine1.17 – 3.55 mU/l
 • nakon 5. godina1.15 – 3.47 mU/l
 • nakon 12. godina1.09 – 3.31 mU/l
 • nakon 18. godina1.05 – 3.16 mU/l.
 •  

TSH u trudnoći

Očuvana funkcija štitne žlezde ima veliki značaj za reproduktivno zdravlje žena, naročito onih koje planiraju trudnoću. Kako je tireoidna žlezda važna za mnogobrojne procese u telu, njen poremećen rad, a samim tim i nivo TSH, može direktno ili indirektno uticati na trudnoću i njen tok. Ukoliko je funkcija štitne žlezde povišena ili smanjena, mogu se javiti dva glavna problema kod žena u fertilnom periodu – neplodnost i spontani pobačaj. 

Nedovoljno aktivna štitna žlezda (hipotireoza), a samim tim i visok nivo TSH hormona, može negativno uticati na ovulaciju, što povećava neplodnost kod žena. Čak i ako zatrudne, osobe sa hipotireozom su u povećanom riziku od pobačaja, gestacijske hipertenzije, abrupcije placente, postporođajnog krvarenja. 

Sa druge strane, hipertireoza se može javiti tokom trudnoće, ali i nakon nje, kada može dovesti do spontanog pobačaja ploda u trudnoći, prevremenog porođaja, rođenje bebe male telesne težine, komplikacija u trudnoći (preeklampsija, srčani problemi) itd. Hipertireozu kod trudnica najčešće uzrokuje tzv. Grejvsova bolest – autoimuna bolest koja se javlja kada previše aktivan imuni sistem počne da formira antitela koja napadaju štitnu žlezdu.

Povišen ili nizak nivo TSH hormona i poremećaji na koje ukazuju

Povišeni ili sniženi nivoi TSH hormona mogu ukazivati na različita oboljenja i poremećaje štitne žlezde – od bezopasnih promena poput strume (uvećana štitna žlezda), kojoj nije potreban tretman i lečenje do veoma opasnog karcinoma tiroide.  

Najčešća oboljenja štitne žlezde praćena su poremećenom proizvodnjom tireoidnih hormona i tu spadaju:

Hipotireoza – manifestuje se nedovoljnim lučenjem tiroidnih hormona i smanjenim radom štitne žlezde, što uslovljava povišeni nivo TSH hormona.

Hipertireoza – odlikuje se povećanim lučenjem hormona štitne žlezde i njenim pojačanim radom, što uslovljava nizak nivo TSH hormona.

Pored pola, starosti i trudnoće, na nivo TSH mogu uticati i mnogi drugi faktori – genetski, korišćenje lekova i suplemenata, primena dijeta i nedovoljni unos joda, pušenje, različiti spoljašnji zagađivači i drugo.

Uzroci i rizici visokog nivoa TSH

Visok nivo TSH hormona ukazuje na hipotireozu. Osobe oboljevaju od ovog poremećaja kada njihova štitna žlezda proizvodi nizak nivo tireoidnih hormona. Tada će hipofiza, kao kompenzaciju za hormone štitne žlezde, proizvoditi više TSH. 

Povišen TSH simptomi mogu uključiti:

 • pojačan umor
 • dobijanje na težini
 • mišićnua slabost
 • promuklost
 • oticanje lica i vrata
 • pojačana osetljivost na niske temperature
 • suvu kožu
 • tanku kosu
 • usporen rad srca
 • neredovne ili preobimne menstrualne cikluse
 • probleme sa plodnošću
 • zatvor
 • porbleme sa pamćenjem
 • depresiju itd.

Hipotireoza se obično razvija godinama, često sporo i neprimetno, a simptomi se uglavnom prepisuju starenju. Osim nedovoljne proizvodnje hormona štitne žlezde, na visok nivo TSH mogu uticati sledeća stanja: Hašimotov tiroiditis (autoimuna bolest), hirurški zahvat na štitnoj žlezdi, posledica lečenja hipertireoze, različite terapije lekovima i zračenjem. Ređi uzroci povišenog nivoa TSH mogu biti nasledni faktori, poremećaj hipofize, nedostatak joda u ishrani, trudnoća u poslednjih 6 meseci itd.

Uzroci i rizici sniženog nivoa TSH?

Nizak nivo TSH hormona ukazuje na hipertireozu. Osobe sa ovim oboljenjem imaju preaktivnu štitnu žlezdu, koja luči previsoke nivoe hormona. Tada hipofiza, radi uspostavljanja hormonske regulacije, proizvodi manje TSH hormona. 

Nizak TSH simptomi mogu uključivati:

 • nervozu ili razdražljivost
 • slabost mišića
 • ubrzan rad srca (tahikardija)
 • podrhtavanje ruku (tremor)
 • pojava otoka na dnu vrata (uvećana štitna žlezda)
 • pojavu nesanice
 • dijareju
 • gubitak težine
 • znojenje
 • promene raspoloženja itd.

Na hipertireozu (snižen nivo TSH u krvi) mogu uticati različita oboljenja: Grejvsova bolest, Palmerova bolest, tireoiditis.

Na koji način se hipotireoza i hipertireoza mogu ublažiti ili lečiti?

Hipotireoza, tj. visok nivo TSH može se lečiti određenim lekovima, koji zamenjuju nedostajuće hormone štitne žlezde. Sprovođenje terapije prepisuje lekar, koji prati stanje vašeg problema. 

Lečenje hipertireoze, tj. niskog nivoa TSH može se sprovoditi kombinacijom antitireoidnih lekova i beta blokatora. Još jedan efikasan tretman je terapija radiojodom, koja uništava ćelije koje proizvode tireoidne hormone. Ukoliko je reč o teškoj hipertireozi, sprovodi se hirurško uklanjanje štitne žlezde. 

Kontakt