Kondilomi - Simptomi, analize, lečenje i uklanjanje | Labomedica

Kondilomi

Kondilomi, poznati i kao polne ili šiljaste bradavice su izrasline na vulvi, u vagini, na grliću i oko anusa, a kod muškaraca i  na  penisu i oko njega. Kondilomi spadaju u seksualno prenosiva oboljenja i najčešći put prenošenja je polni kontakt.

Mala intervencija radio talasima

Kondilomi - Mala interv. radio talasima 8.000 din
Ukupna cena: 8.000 din

Uzročnici kondiloma

Uzročnici pojave kondiloma su virusi, odnosno velika grupa virusa poznata kao HPV virusi (humani papilloma virus) kojih ima više od 130 tipova. Veliki broj ovih virusa izaziva pojavu kožnih bradavica na različitim delovima tela koje se jednostavno leče. Sa druge strane danas je poznata činjenica da HPV virus nije izazivač samo kožnih i polnih bradavica već je nekoliko sojeva ovog virusa direktan uzročnik karcinoma grlića, vulve, a sve češće i karcinoma anusa, penisa i glasnih žica.  

Uzročnik kondiloma – HPV

Tipovi virusa najčešće odgovorni za pojavu karcinoma su 16,18,31 i 33 i oni se nazivaju onkogenim virusima zbog visoke sposobnosti da dovode do promena na DNK ćelija.

Faktori rizika

HPV se prenosi seksualnim putem čak i blagim dodirom dve površine, kao i vertikalnom transmisijom sa majke na dete, gde novorođenčeprilikom porodjaja često biva inficirano i dobija laringealne papilome (kondilomi u grlu).

Simptomi kondiloma

Kondilomi kod muškaraca

HPV infekcija se u početku manifestuje svrabom, tačkastim crvenilom a zatim I pojavom manjih ili većih promena iznad ravni kože ili sluzokože različitog izgleda.

Kondilomi kod muškaraca se najčešće javljaju kao:

Srednja intervencija radio talasima

Kondilomi - Srednja interv. radio talasima 10.000 din
Ukupna cena: 10.000 din
  • Mali zaravnjeni izraštaji na genitalnoj regiji
  • Karfiolaste, beličaste ili ružičaste promene
  • Smeđe, hrapave ploče, često u perianalnoj regiji
HPV – Kondilomi

Kondilomi kod žena

Zbog anatomskih i fizioloških razloga, HPV virus ima mnogo povoljnije uslove za razvijanje infekcije nego što je to slučaj kod muškaraca. Zbog toga je važno pravovremeno postavljanje dijagnoze i započinjanje lečenja.

Kod žena se kondilomi javljaju kao:

Velika intervencija radio talasima

Kondilomi - Velika interv. radio talasima 12.000 din
Ukupna cena: 12.000 din
  • pojedinačno ili kao grupice izraslina koje daju karfiolast izgled
  • Mesta gde se najčešće javljaju su spoljne genitalije, ulaz u vaginu, vaginalna sluzokoža, vaginalni deo grlića, anus i međica.
Kondilomi kod zena – Cerviks

Dijagnoza kondiloma

Dijagnostikovanje kondiloma kod muškaraca pre pojavljivanja prvih simptoma je gotovo nemoguće, tako da se oni najčešće dijagnostikuju kada se pojave prvi simptomi. Simptomi HPV infekcije mogu izostati dosta dugo, ali u većini slučajeva se pojavljuju u naredna tri meseca nakon intimnog kontakta sa obolelom osobom.

Prevencija

Koristiti kondom prilikom seksualnog kontakta. HPV virus kondiloma se širi kontaktom kože na kožu, no korišćenjem kondoma pri svakom seksualnom kontaktu smanjujete rizik od infekcije.

Ukoliko ste nosilac zaraze, obavezno obavestiti partnera o infekciji, kako ne bi dolazilo do stalne reinfekcije. Polne bradavice se mogu izlečiti kod svakog pacijenta.

Uklanjanje i lečenje kondiloma

Lečenje kondiloma je individualno. Može biti iscrpljujuće i dugotrajno, neretko uključuje hiruršku intervenciju, a može biti i kratko i bezazleno.

  • Radiotalasna vaporizacija kondiloma – Intervencija se obavlja uz lokalnu anesteziju, bezbolno.
  • Hirurška ekscizija je pogodna samo za velike kondilome.
  • Laserski tretman je podjednako uspešan kao i raditalasna metoda. U odnosu na radiotalase, nešto je duži period zarastanja tkiva.

Saznajte više o najefikasnijoj metodi uklanjanja kondiloma radiotalasima koja Vam je dostupna u poliklinici Labomedica.

Kontakt