Brzi antigenski test, 1.500 din, nalaz za 10 min

Lipidni status

Lipidni status je skup laboratorijskih analiza kojom se meri koncentracija specifičnih molekula masti zvanih lipidi u krvi. Kao panel test lipidnim statusom se meri koncentracija više supstanci u krvi, uključujući nekoliko vrsta holesterola, trigliceride, faktor rizika i faktore ateroskleroze.

Lipidni status je poznat i pod nazivima lipidni panel ili lipidni profil.

AK01

Biohemijska analiza krvi

Glukoza, Kompletni Lipidogram, Urea, Kreatinin, Gvozđe, Ukupni bilirubin, AST, ALT, GGT

-47%
1.870 din
1.000 din
AK02

Analiza krvi i urina

Kompletna krvna slika sa leukocitarnom formulom, Urea, Kreatinin, Gvozđe, Glukoza, Kompletni Lipidogram, AST, ALT, Urin mikroskopski sediment

-47%
2.270 din
1.200 din

Određivanje lipidnog statusa u laboratoriji Labomedica možete uraditi bez zakazivanja, a rezultate analiza dobijate istog dana putem emaila ili lično u prostorijama naše laboratorije na adresi Bulevar Kralja Aleksandra 193a.

Svim pacijentima laboratorije je dostupno besplatno tumačenje rezultata od strane našeg lekara.

Za više informacija oko laboratorijskih analiza i konsultacije oko pravilne pripreme, pozovite nas putem telefona ili posetite lično u prostorijama laboratorije na adresi Bulevar Kralja Aleksandra 193a.

U nastavku teksta možete pronaći sledeće važne informacije o lipidnom statusu:

Koja je svrha provere lipidnog statusa?

Lipidni status je važan rutinski laboratorijski test, koji se koristi za procenu opšteg zdravstvenog stanja i rizika od kardiovaskularnih bolesti kao što su bolesti srca, srčani udar i moždani udar.

Određivanje lipidnog statusa se vrši iz uzorka venske krvi pacijenta, i koristi se kod dece i odaslih.

Najčešći razlozi zbog kojih se radi lipidni status su:

  • Skrining – rutinsko testiranje kako bi se utvrdilo da li je koncentracija lipida u krvi ispitanika normalna ili spada u kategorije graničnog, srednjeg ili visokog rizika.
  • Praćenje zdravstvenog stanja – ukoliko su rezultati prethodnih testiranja bili abnormalni, ili su prisutni drugi faktori rizika vezani za kardiovaskularna oboljenja, proverom lipidnog statusa možete utvrditi trenutne koncentracije holesterola i triglicerida u Vašoj krvi.
  • Praćenje uspešnosti terapije – Ukoliko ste na terapiji lekovima za snižavanje holesterola, ili dijetnom režimu ishrane, lipidni status može proceniti odgovor organizma na primenjenu terapiju ili promene u načinu života.
  • Dijagnoza – Testiranje lipida u krvi može biti deo dijagnoze drugih zdravstvenih stanja (npr. bolesti jetre).

Koje analize uključuje lipidni status?

Lipidni status uključuje sledeće analize:

  • Ukupni holesterol u krvi – određivanje koncentracije ukupnog holesterola u krvi.
  • LDL holesterol u krvi – određivanje koncentracije LDL holesterola u krvi. LDL holesterol se naziva „loš holesterol“ i njegove povišene vrednosti uzrokuju nakupljanje masnih naslaga (plakova) u arterijama.
  • HDL holesterol u krvi – određivanje koncentracje HDL holesterola. HDL holesterol se naziva „dobar holesterol“ jer pomaže u odnošenju LDL holesterola i sprečava njegovo proaterogeno dejstvo.
  • Trigliceride – određivanje triglicerida u krvi. Trigliceridi su vrsta masti u krvi, a povišeni trigliceridi su povezani sa različitim faktorima i životnim navikama.
  • Faktor rizika (FR) – faktor rizika je prediktivni parametar koji ukazuje na udeo HDL holesterola u ukupnom holesterolu i izražen je odnosom ukupnog holesterola i HDL holesterola. Poželjno je da ovaj odnos bude < 4,3.
  • Indeks ateroskleroze (IA) – predstavlja aterogeni indeks koji se izračunava iz odnosa LDL/HDL holesterola. Poželjne vrednosti indeksa ateroskleroze su > 2,9.

Lipidni status – cena

U Laboratoriji Labomedica možete uraditi panel test lipidni status bez zakazivanja, rezultate dobijate istog dana putem emaila ili preuzimanjem lično u prostorijama naše laboratorije na adresi Bulevar Kralja Aleksandra 193a.

U ukupnu cenu lipidnog statusa su uključene sledeće analize:

Lipidni status cena

Holesterol 150 din
HDL holesterol 150 din
LDL holesterol 150 din
Trigliceridi 150 din
Vađenje krvi 110 din
Ukupna cena: 710 din

Lipidni status možete uraditi i u okviru nekog od paketa analiza krvi sa dodatnim popustima:

Za sve informacije oko pravilne pripreme pre analiza, konsultacije i zakazivanje, stojimo Vam na raspolaganju putem e-maila ili telefona: +381 11 30 88 304 i +381 66 11 12 16.

Priprema pacijenta za uzorkovanje

Priprema pacijenta za izvođenje testa se sastoji iz obaveznog posta 12 časova pre vađenja krvi. To podrazumeva da ne treba unositi hranu u ovom periodu, a od pića je dozvoljeno konzumirati samo vodu.

Iz ovog razloga, najpraktičnije je uzorkovanje obaviti odmah ujutro (nakon noćnog gladovanja).

U nekim slučajevima, testiranje lipida bez prethodnog posta je moguće, ali o ovome je neophodno da se konsultujete sa Vašim lekarom.

Ukoliko imate dodatnih pitanja oko pravilne pripreme uoči testiranja, kontaktirajte nas putem telefona +381 11 30 88 304, gde Vam je naše stručno osoblje dostupno za odgovore na sva Vaša pitanja.

lipidni-status
Lipidni status je panel test koju obuhvata skup laboratorijskih analiza kojima se iz krvi pacijenta određuju koncentracije više vrsta holesterola, triglicerida i faktora rizika

Lipidni status – tumačenje rezultata

Besplatno tumačenje rezultata lipidnog statusa je dostupno svim klijentima laboratorije Labomedica od strane našeg lekara.

Rezultate analiza dobijate putem emaila ili ih možete preuzeti lično u prostorijama naše laboratorije. U ovom periodu smo Vam dostupni za sve dodatne konsultacije i sve neophodne naredne korake, ukoliko su potrebni.

Tumačenje rezultata se vrši isključivo i uvek u kontekstu Vašeg ukupnog zdravlja i drugih faktora rizika koji pored rezultata testa mogu uključivati godine starosti, opšte zdravstveno stanje, istorija bolesti i dr.

Reference:

Kontakt