DO DALjNjEG NE RADIMO ZBOG VANREDNOG STANJA, #ostanikodkuće

Gonoreja, triper ili kapavac je zarazna polna bolest koja se prenosi polnim kontaktom. Prilikom polnog kontakta dolazi do prenosa bakterije sa sluznice polnih organa zaražene osobe na sluznicu zdrave osobe. Bakterije napadaju cilindrični epitel sluznice (cervikalni kanal, rektum) izazivajući upalnu reakciju.

Ako se ova bolest ne leči, izaziva sterilitet kod muškaraca i žena i slepilo novorođenčadi kod majki koje su zaražene. Bolest može zahvatiti i zadnje crevo, sluzokožu usta, vežnjaču oka i urogenitalni trakt. Leči se antibioticima, penicilinom, ako je rezistentna onda drugim.

Gonoreja simptomi kod žena

Često je gonoreja asimptomatska, pa zaraženi ne primećuju nikakve probleme. Ako postoje, najčešći su simptomi iscedak iz vagine i bolna upala sluznice porođajnog kanala. Kod žena simptomi se ne moraju ispoljiti, a kod nekih se javlja bol u donjem delu trbuha. Zaražene žene mogu bolest preneti na fetus.

Gonoreja simptomi kod muškaraca

Muškarci ponekad mogu primetiti žuti, sluzavi iscedak iz penisa, krv u urinu ili bockanje pri mokrenju. Od 1 do 10 dana posle infekcije javlja se zapaljenje i bolovi u uretri (mokraćnom kanalu penisa). Ako se ne leči sekret postaje bistar i lepljiv i održava se nekoliko meseci dok se ne javi groznica i otok limfnih žlezda u preponama. Zapuštena bolest prelazi u hroničnu, a iz epitela uretre kod muškaraca prelazi na mokraćnu bešiku, semevode, semenu kesicu i testise kao i bubrege. Ako se ne leči, gonoreja može izazvati neplodnost, nešto ređe sepsu ili oštećenja drugih organa (srca i mozga).

Gonoreja lečenje

Lečenje se obavlja antibioticima, od kojih se mora primeniti nekoliko vrsta. U poslednjih deset godina sve je više vrsta Neisseria gonorrhoeae otpornih na antibiotike, pa lečenje postaje teže.

Analiza za gonoreju
1.860 din
  • Mikroskopski preparat na gonokok - 700 din
  • Bris uretre + kandida - 1.000 din
  • Uzimanje brisa x 2 - 160 din
  • Lekari koji se bave lečenjem gonoreje

    Kontaktirajte nas

    Trenutno nismo dostupni. Pošaljite nam email i javićemo Vam se u najkraćem roku.

    Unesite pretragu i pritisnite enter