SARAĐUJEMO SA SVIM OSIGURAVAJUĆIM KUĆAMA.

Masna jetra

Šta je masna jetra i koje vrste postoje?

Masna jetra predstavlja jednu od učestalih oboljenja savremenog društva. Iako je potpuno izlečiva i bez primene terapije, oko 20 % populacije ima pomenuti zdravstveni problem koji povećava stopu smrtnosti na globalnom nivou.

Masnom jetrom ili steatozom jetre zove se stanje kada višak masti obuhvati više od 5 % ukupnog tkiva jetre. To se dešava kada jetra ne uspeva u potpunosti da preradi višak masnoće, tj. triglicerida, pa vremenom dolazi do njihovog taloženja i ometanja funkcije i pojave različitih oboljenja jetre. 

Steatoza jetre se dugo smatrala stanjem koje nije opasno po zdravlje ljudi, međutim, vremenom se pokazalo da pojava masne jetre može uznapredovati i dovesti do ozbiljnih bolesti čitavog organizma, pa čak i otkazivanja jetre. 

U zavisnosti od glavnog uzroka pojave masne jetre, mogu se razlikovati 2 vrste ove bolesti – alkoholna i nealkoholna masna jetra.

AK01

Biohemijska analiza krvi

Glukoza, Kompletni Lipidogram, Urea, Kreatinin, Gvozđe, Ukupni bilirubin, AST, ALT, GGT

-47%
1.870 din
1.000 din
AK02

Analiza krvi i urina

Kompletna krvna slika sa leukocitarnom formulom, Urea, Kreatinin, Gvozđe, Glukoza, Kompletni Lipidogram, AST, ALT, Urin mikroskopski sediment

-47%
2.270 din
1.200 din
AK03

Analiza krvi i urina za trudnice

Kompletna krvna slika sa leukocitarnom formulom, Urea, Kreatinin, Gvozđe, Glukoza, Urin mikroskopski sediment

-42%
1.370 din
800 din
AK09

Biohemijska analiza krvi-Extra

KKS+LF, CRP, Fibrinogen, Glukoza, Lipidni status (Holesterol, Trigliceridi, LDL, HDL, Faktor rizika i Index ateroskleroze), Ukupni proteini, Urea, Kreatinin, Mokraćna kiselina, Bilirubin ukupni, ALT, AST, Gama-GT, Natrijum, Kalijum, Alkalna fosfataza, Gvožđe (Fe), Sediment urina i Urinokultura.

-38%
4.640 din
2.900 din

Alkoholna masna jetra

Alkoholna masna jetra nastaje prekomernom i dugotrajnom upotrebom alkohola, kada jetra ne uspeva da metabolizuje njegovo toksično dejstvo. Najčešće je prisutna kod alkoholičara i ovaj oblik steatoze jetre najčešće vodi u cirozu jetre. 

Nealkoholna masna jetra

Nealkoholna masna jetra javlja se kod osoba čiji uzročnik nije prekomerno konzumiranje alkohola, već loše navike u ishrani i načinu života uopšte, fizička neaktivnost, prekomerna telesna težina, pojava dijabetesa, insulinske rezistencije itd. Takođe, kod 10 % osoba kojima je uspostavljena dijagnoza masne jetre, glavni uzrok je genetika. 

Postoje određeni pokazatelji koji se mogu javiti uz ovaj tip oboljenja – nagomilane masnoće oko predela stomaka, visok krvni pritisak, povišene vrednosti šećera, triglicerida, a snižene vrednosti dobrog holesterola HDL.

Ova vrsta oboljenja sve češća je kod dece i adolescenata i obično ima hronični i blaži tok u odnosu na alkoholnu masnu jetru. 

Laboratorijske analize za masnu jetru

Spec. pregled gastroenterologa 3500 din
AST(SGOT) 150 din
ALT(SGPT) 150 din
Holesterol 150 din
HDL holesterol 150 din
LDL holesterol 150 din
Vađenje krvi 110 din
Ukupna cena: 4.360 din

Kako jetra postaje masna i koji su simptomi steatoze?

Zdrava jetra ne sadrži masnoće ili ih ima vrlo malo. Međutim, kada ne može da razloži i preradi sve masnoće – trigliceride, višak počinje da se taloži u njenim ćelijama (hepatocitima) i vremenom jetra postaje masna. 

Steatozu jetre često nazivaju i tiha bolest, zato što se može razvijati godinama, a da osoba ne primeti nikakve tegobe, odnosno asimptomatska je u početnoj fazi nastanka. Ukoliko bolest vremenom uznapreduje i ne leči se, dolaze do izražaja određeni simptomi masne jetre: 

 • Opšta slabost i malaksalost, hroničan umor
 • Mučnina
 • Gubitak apetita i smanjenje telesne težine
 • Vrtoglavica
 • Pojava tamnih mrlja na vratu ili podlakticama
 • Svrab kože
 • Pojava žutice
 • Crveni dlanovi
 • Lako stvaranje modrica 
 • Problemi sa koncentracijom ili konfuznost itd.

Ukoliko se jave navedeni simptomi, poseta lekaru je neophodna, jer je to znak da je bolest uznapredovala. 

Masna jetra i bolovi kao jedan od pratećih simptoma

Masna jetra i bolovi, kao još jedan specifičan simptom, uglavnom se javlja kada je došlo do progresije oboljenja. Ipak, kako nema receptore za bol, jetra kao organ ne može da boli. Međutim, upalni procesi sluzokože ili oštećenja jetre u odmaklom stadijumu mogu dovesti do bolova u centralnom ili gornjem desnom delu abdomena. 

Kako izgleda masna jetra?

U odnosu na zdravu jetru, masna jetra je uglavnom uvećana i svetlije boje (hiperehogena). Ona se može uočiti tokom ultrazvučne dijagnostike, ali i preko određenih enzima jetre, koji nam ukazuju na njen pravilan rad. 

Kako na vreme dijagnostifikovati masnu jetru?

Krvna slika je najbolji pokazatelj opšteg zdravlja organizma, pa se i određene indikacije masne jetre upravo mogu videti preko parametara koji nam pokazuju kako jetra radi i da li pravilno funkcioniše. Ukoliko se vrednosti enzima jetre pokažu povišenim, potrebno je odraditi dodatne analize i preglede da bi se precizno dijagnostifikovao problem. Rano dijagnostifikovanje masne jetre najbolje se otkriva redovnim kontrolnim ultrazvučnim pregledima i analizama kompletne krvne slike, koje možete odraditi u prostorijama LaboMedica poliklinike i laboratorije, a rezultate dobijate tokom istog dana.

LaboMedica poliklinika i laboratorija nudi kompletne usluge analize krvi sa biohemojom, koja obuhvata posebne jetrene enzime ALP, AST, ALT, GGT, LDH, kao i ostale indikatore krvi koji su međusobno povezani sa poremećenim radom jetre ( ukupni holesterol, HDL i LDL holesterol, trigliceridi, glukoza itd.). 

Uzroci koji dovode do pojave steatoze jetre?

Osim prekomerne upotrebe alkohola, koji može izazvati pojavu alkoholne masne jetre, uzročnici nealkoholne steatoze jetre nisu u potpunosti poznati. Međutim, postoje određeni faktori koji povećavaju rizik od pojave pomenutog oboljenja:

 • nezdrav i nepravilan način ishrane (gladovanje, različite rigorozne dijete, prejedanje, često konzumiranje suve i brze hrane, rafinisanih šećera i masnoća) – dovode do određenih bolesti i poremećaja metabolizma, pa se mogu javiti dijabetes, upalne bolesti creva, bolest pankreasa itd.
 • konzumiranje određenih lekova i štetan način života – prekomerna upotreba alkohola, pušenje, korišćenje kontracepcije, kortikosteroida itd. 
 • genetska predispozicija za dobijanje određenih bolesti – cistične fibroze, galaktozemija, Vilsonova bolest
 • virusne infekcije – hepatitis C itd.

Da li je masna jetra opasna? Kakve komplikacije izaziva masna jetra ukoliko se ne leči?

Masnoća u jetri ne mora uvek biti indikator za pojavu masne jetre, čak i rani stadijum razvoja ove bolesti nije opasna po zdravlje i može se uspešno izlečiti. Ipak, kako je bolest u početku često bez simptoma, osobe se javljaju lekarima tek kada osete brojne navedene simptome, što je znak da je oboljenje uznapredovalo, a tada je opasnost po zdravlje veće i lečenje komplikovanije. 

Prekomerno nagomilavanje masti u jetri može dovesti do ozbiljnog narušavanja zdravlja i pojave dijabetesa, visokog krvnog pritiska, bubrežnih oboljena, kardiovaskularnih bolesti, ali i do ozbiljnih oštećenja, pa i otkazivanje jetre, ciroze i pojave tumora jetre. Uglavnom se komplikacije na jetri razvijaju kroz određene stadijume:

– U početku pojava steatoze ili masne jetre nastaje kao posledica taloženja viška masti, koju jetra nije uspela da razgradi. Ona se može otkriti prilikom redovnih lekarskih pregleda i može se izlečiti promenom stila života i načina ishrane. 

– Nelečena masna jetra vremenom može dovesti do ozbiljnijeg oboljenja NASH sa fibrozom, koje podrazumeva upalu i ostećenja jetre. Ukoliko se adekvatno ne odreaguje, ovo oboljenje ostavlja brojne ožiljke na jetri (pojava fibroze), dolazi do ciroze i na kraju karcinoma jetre. 

– najteža i najozbiljnija komplikacija jeste pojava ciroze jetre, koja se javlja usled dugotrajne nelečene upale jetre. Ciroza predstavlja oštećenje jetre koje je trajno, a jetra gubi svoju funkciju, tj. otkazuje, smanjuje se, postaje tvrda i puna čvorića. 

Da li fizička aktivnost, promena ishrane i samog načina života može pomoći u lečenju masne jetre?

Pravilna i zdrava ishrana, koja obuhvata konzumiranje raznovrnih namirnica (voća, povrća, žitarica, mahunarki, ribe, piletine itd.), unosa dovoljno tečnosti, promene načina života (prestanka konzumiranja alkohola, smanjenog korišćenja zaslađenih napitaka i rafinisane hrane, soli, masti i šećera), uz obaveznu redovnu fizičku aktivnost predstavlja najbolji recept i lek za lečenje masne jetre i svih ostalih pridruženih bolesti koje se javljaju uz ovo oboljenje. 

Takođe, zdrav način života i redovni kontrolni pregledi kod lekara su i najbolja preventiva svih bolesti. 

Kontakt