SARAĐUJEMO SA SVIM OSIGURAVAJUĆIM KUĆAMA.

Učestalo mokrenje

Učestalo mokrenje ili poliurija predstavlja pojavu kada osoba oseća nagon za češćim uriniranjem nego što je to za nju uobičajeno. 

Može se javiti i tokom dana i tokom noći, a uzroci mogu biti poprilično raznoliki – od fizioloških poput povećanog unosa tečnosti ili hormonskih promena do različitih zdravstvenih problema ili stanja.

Važno je obratiti pažnju na učestalost mokrenja, posebno ako je praćena i drugim simptomima poput peckanja, bolova ili promena u mirisu i boji urina. 

Ukoliko primetite neke od pomenutih tegoba, preporuka je da potražite savet lekara radi procene vašeg stanja i lečenja. 

Koliko često mokrenje je normalno, a šta se smatra učestalim?

Normalno mokrenje može zavisiti od različitih faktora, kao što su pol, godine starosti, količina unosa tečnosti, fizička aktivnost, znojenje i slično. Uobičajeno je da većina odraslih osoba oseća potrebu za mokrenjem između 6 i 8 puta dnevno, kada se iz organizma izluči između 400 i 2000 ml urina. 

Međutim, normalan raspon može biti i širi, obično između 4 i 10 puta dnevno, što opet može zavisiti i od načina života, preteranog unosa tečnosti ili konzumiranja sredstava koje podstiču češće uriniranje – diuretici, alkohol, kafa, čaj. 

Ukoliko osetite potrebu za odlaskom u toalet više od 8 puta tokom dana i noći, ta pojava se definiše kao učestalo mokrenje. Međutim, kao što je već navedeno, učestalo mokrenje ne mora nužno biti znak nekih zdravstvenih tegoba. Ipak, važno je obratiti pažnju i na ostale simptome koje može pratiti ova pojava, a koji mogu ukazati na prisustvo nekog medicinskog problema i potražiti lekarski savet radi detaljnih analiza i ispitivanja.

AK02

Analiza krvi i urina

Kompletna krvna slika sa leukocitarnom formulom, Urea, Kreatinin, Gvozđe, Glukoza, Kompletni Lipidogram, AST, ALT, Urin mikroskopski sediment

-47%
2.270 din
1.200 din
AK03

Analiza krvi i urina za trudnice

Kompletna krvna slika sa leukocitarnom formulom, Urea, Kreatinin, Gvozđe, Glukoza, Urin mikroskopski sediment

-42%
1.370 din
800 din
AK04

Analiza hormona štitne žlezde Standard

TSH, T3, T4

-37%
1.910 din
1.200 din
AK05

Analiza hormona štitne žlezde Premium

TSH, FT3, FT4, Kompletna krvna slika sa leukocitarnom formulom, Glukoza, kompletan lipidni status, AST, ALT, Urea, Kreatinin, Gvožđe

-50%
3.770 din
1.900 din
BR04

Brisevi na polne bolesti (za žene i muškarce) sa urinom, urinokulturom i antibiogramom

Vaginalni i cervikalni bris (za žene) ili uretralni bris (za muškarce) sa 8 dodatnih analiza: Hlamidija, Mikoplazma, Ureaplazma, Gonokok, Trihomonas, Kandida + analiza sedimenta urina i urinokulture + antibiogram.

-59%
7.530 din
3.100 din
GP01

Ginekološki paket Standard

Ginekološki pregled, ginekološki ultrazvuk, PAPA, kolposkopija

-57%
9.910 din
4.300 din

Uzroci čestog mokrenja

Učestalo mokrenje može biti veoma nelagodan zdravstveni problem, koji poprilično otežava život. Neki od najzastupljenijih uzroka čestog mokrenja vezani su za pojedina zdravstvena stanja, tegobe ili bolesti:

Hormonske promene

Hormonske promene, koje su česte kod osoba koje boluju od dijabetesa, hipertireoze, hipotireoze itd., mogu uticati na funkciju mokraćne bešike i biti jedan od osnovnih uzročnika učestalog mokrenja. 

Menstrualni ciklus, menopauza, trudnoća 

Učestalo mokrenje tokom menstrualnog ciklusa, menopauze ili trudnoće obično je normalna pojava i takođe je posledica hormonskih i fizioloških promena u organizmu žene. Međutim, kod svakog odstupanja od uobičajenih promena tokom pomenutih perioda, trebalo bi konsultovati ginekologa radi isključivanja mogućih zdravstvenih problema ili pružanja odgovarajućeg tretmana. 

Učestalo mokrenje na nervnoj bazi

Učestalo mokrenje na nervnoj bazi može biti uzrokovano različitim neurološkim poremećajima koji utiču na funkciju i kontrolu mokraćne bešike. Ono može biti posledica i različitih neuroloških stanja i oboljenja, poput moždanog udara, multiple skleroze, Parkinsonove bolesti, oštećenja kičmene moždine, demencije itd. 

Učestalo mokrenje posle operacije ili histerektomije

Učestalo mokrenje posle operacije ili histerektomije (hirurškog uklanjanja materice), može biti rezultat privremenih indikacija, koje su u vezi sa operativnim zahvatom i oporavkom. Obično se smanjuje tokom oporavka i predstavlja kratkotrajni poremećaj funkcije mokraćne bešike. 

Prehlada

Jedan od najčešćih uzročnika učestalog mokrenja jeste prehlada mokraćnih kanala praćena bakterijskom infekcijom urinarnog trakta, koja može zahvatiti bubrege, bešiku i mokraćne kanale. Pored čestog mokrenja, pomenute tegobe su praćene i drugim simptomima, poput mutne boje i specifičnog mirisa urina, pojave krvi, ali i visoke temperature, bolova u bočnom delu tela ili donjem delu stomaka i slično. 

Išijas

Išijas, kao neurološki poremećaj koji utiče na donji deo leđa, može vršiti pritisak na nerve koji kontrolišu mokrenje i na taj način uticati na pojačani nagon za uriniranjem. 

Simptomi povezani sa čestim mokrenjem

Učestalo mokrenje u pojedinim slučajevima ne mora imati propratnih simptoma. Međutim, kod većine osoba mogu se javiti različite tegobe ili neugodnosti koje su povezane sa češćim mokrenjem:

Pritisak na bešiku i učestalo mokrenje

Pritisak na mokraćnu bešiku može dovesti do povećanog nagona za mokrenjem, usled njene iritacije. Uzroci ovakvog stanja mogu obuhvatiti različite faktore i javiti se kao posledica prekomernog punjenja bešike, grčeva ili kontrakcije mišića bešike, prisutnosti tumora, upale ili uvećane prostate kod muškaraca, kao i različitih ginekoloških problema kod žena. 

Pritisak u donjem delu stomaka i učestalo mokrenje

Pritisak u donjem delu stomaka predstavlja simptom koji povezan sa učestalim mokrenjem može ukazivati na prisustvo infekcija urinarnog sistema, kamena u mokraćnoj bešici ili uretri, gastrointestinalnih problema, kao i ginekoloških tegoba, poput mioma materice, endometrioze ili ciste na jajnicima. 

Učestalo mokrenje i bol u donjem delu stomaka kod žena/muškaraca

Pored pritiska u donjem delu stomaka i učestalog mokrenja, sve češći simptom je i bol u donjem delu abdomena, koji se može javiti i kod žena i kod muškaraca. Pomenute udružene tegobe mogu ukazivati na prisutnost infekcije urinarnog trakta (cistitisa ili uretritisa), pojavu kamena u bešici, mokraćnom kanalu ili bubrezima, različitih poremećaja creva, prostatitisa kod muškaraca, endometrioze ili upale jajnika kod žena itd. 

Bol u testisima i učestalo mokrenje

Testisi predstavljaju najosetljiviji deo muškog tela, koji je izložen infekcijama, povredama i drugim faktorima koji mogu ugroziti zdravlje. Ukoliko se bol u testisima javi uporedo sa učestalim mokrenjem, ovakvo stanje može ukazivati na to da su se prisutne infekcije urinarnog sistema proširile na reproduktivne organe, kao i usled drugih zdravstvenih problema poput prostatitisa ili epididimitisa. 

Nadutost stomaka i učestalo mokrenje

Ukoliko se nadutost stomaka javlja uporedo sa čestim mokrenjem, to može biti indikator različitih stanja, od prekomernog zadržavanja tečnosti usled neadekvatnog pražnjenja bešike, do bolesti jetre, problema sa bešikom ili bubrezima. Kod muškaraca, pomenuti simptomi mogu biti pokazatelji problema sa prostatom. 

Pregledi i laboratorijske analize za učestalo mokrenje

Specijalistički pregled 3000 din
Urološki pregled 3000 din
Urinokultura 500 din
Ukupna cena: 6.500 din

Kada je često mokrenje znak za brigu? Kada se obratiti lekaru?

Učestalo mokrenje u određenim situacijama, poput povećanog unosa tečnosti ili konzumiranja diuretika, predstavlja normalnu pojavu koja traje kratkoročno i nije znak za brigu. Međutim, postoje izvesne okolnosti kada učestalo mokrenje može biti jasan signal za zabrinutost i blagovremeno javljanje lekaru:

  • veća učestalost mokrenja koja nije povezana sa promenama u načinu života
  • prisutnost propratnih simptoma, kao što su bol, peckanje, prisustvo krvi u urinu, promena u boji i mirisu urina, nedovoljno pražnjenje bešike itd.
  • učestalo mokrenje tokom noći (nocturia)
  • poremećaj spavanja i narušavanje kvaliteta života itd.

Koji su uzroci učestalog mokrenja kod dece?

Učestalo mokrenje kod dece takođe može biti posledica različitih uzročnika, koji mogu uključivati urinarne infekcije bešike ili mokraćnih kanala, pojavu dijabetesa, povećano konzumiranje tečnosti, naročito pre spavanja, pojavu stresa ili emocionalnih problema, korišćenja određenih lekova ili suplemenata, kao i određenih anatomskih nepravilnosti urinarnog sistema, neuroloških problema ili poremećaja, poput prekomerne aktivnosti mišićnog sloja mokraćne bešike. 

Svaka nagla promena ili odstupanje od svakodnevnih obrazaca prilikom mokrenja, ukazuje na potrebu za obaveznim javljanjem pedijatru radi utvrđivanja tačnih uzroka i odgovarajućih tretmana. 

Kako se učestalo mokrenje menja sa godinama?

Učestalo mokrenje predstavlja fizološku pojavu koja je usko povezana sa starenjem i menja se uporedo sa promenama u načinu života i zdravstvenim stanjima. 

Tokom detinjstva, učestalo mokrenje obično se vezuje za pojavu manjeg obima mokraćne bešike, kao i brže proizvodnje urina u odnosu na telesnu masu. Takođe, navika prekomernog unosa tečnosti, ali i emocinalni stres tokom odrastanja, može uticati na češće pražnjenje bešike. 

U odraslom dobu, učestalo mokrenje može postati problem zbog promena u anatomiji i funkciji urinarnog sistema. To može uključiti različita stanja, poput uvećane prostate kod muškaraca, menopauze kod žena ili povećane osetljivosti mokraćne bešike.  Takođe, određena oboljenja, kao što su dijabetes, kardiovaskularne bolesti ili neurološke smetnje, koja se češće javljaju u pomenutom periodu života, mogu uticati i na pojavu učestalog mokrenja. 

Kod starih lica, učestalo mokrenje može se javiti kao uobičajena pojava usled smanjenog kapaciteta i elastičnosti mokraćne bešike, kao i slabljenja mišića koji kontrolišu mokrenje.  

Često mokrenje i menopauza

Tokom menopauze dolazi do hormonskih promena, naročito pada estrogena, hormona koji reguliše mokrenje i održava normalno funkcionisanje bešike. Smanjenje nivoa estrogena vremenom može dovesti do promena u funkciji mokraćne bešike i slabljenja mišića karličnog dna, što rezultira problemima sa kontrolisanjem mokraće i češćim nagonima za uriniranjem.

Učestalo mokrenje kod muškaraca u godinama

Kod muškaraca u godinama, učestalo mokrenje može biti povezano sa različitim faktorima, od normalnih fizioloških promena povezanih sa starenjem do specifičnih zdravstvenih problema, poput benigne hiperplazije prostate, prostatitisa, infekcija urinarnog trakta, pojave dijabetesa, neuroloških poremećaja, kao i korišćenja određenih lekova. 

Svaka netipična promena koja je uslovljena učestalim mokrenjem i drugim simptomima zahteva obavezan medicinski pregled, radi određivanja preciznog uzroka i pružanja odgovarajućeg lečenja. 

Učestalo mokrenje može biti simptom različitih fizioloških promena i zdravstvenih stanja koje se javljaju tokom različitih životnih doba. Od detinjstva preko odraslog doba do starije životne dobi, promene u funkciji urinarnog sistema mogu ukazivati na potrebu za detaljnijim medicinskim pregledom.

Različiti uzroci, poput hormonskih promena u menopauzi, povećanja prostate kod muškaraca ili neuroloških poremećaja, zahtevaju stručnu pažnju kako bi se obezbedio adekvatan tretman i poboljšao kvalitet života.

Ne ignorišite ove simptome—zakažite pregled u Labomedica poliklinici i laboratoriji kako biste na vreme otkrili uzroke i započeli odgovarajuće lečenje.

Ne dozvolite da učestalo mokrenje naruši vaš svakodnevni život. Kontaktirajte nas i zakažite pregled već danas.

Kontakt