Brzi antigenski test, 1.500 din, nalaz za 10 min

Feritin

Šta je feritin i koja je njegova uloga u organizmu?

Feritin predstavlja protein koji skladišti gvožđe (smatra se da se oko 20 % od ukupnog gvožđa u telu vezuje za ovaj protein) i zajedno sa njim formiraju rezervoar ovog minerala u organizmu. Depoi gvožđa sa feritinom smešteni su najviše u jetri, slezini, koštanoj srži i skeletnim mišićima, a samo mala količina feritina prisutna je u krvotoku.

Feritin će skladištiti molekule gvožđa, sve dok mu telo ne pošalje signal da treba da ga otpusti. Otpušteno gvožđe iz pomenutog rezervoara ulazi u krvotok, gde se vezuje za novi protein transferin. Feritin zajedno sa transferinom učestvuje u izgradnji transportnog sistema za gvožđe u organizmu, koji omogućava da njegove odgovarajuće količine dođu do određenih organa u kojima se vrši produkcija crvenih krvnih zrnaca (kao što je koštana srž). Gvožđe predstavlja neophodnu komponentu za stvaranje eritrocita. Takođe, ona prenosi kiseonik iz pluća do svih organa u telu i na taj način im omogućuje normalno funkcionisanje. 

Dakle, feritin u krvi služi kao indirektni marker koji može ukazati na ukupne količine gvožđa koje su uskladištene u organizmu. Svaka promena u koncentraciji feritina direktno utiče i ukazuje na poremećaj u metabolizmu gvožđa. 

Zato je važno da količina proteina feritina bude dovoljno u organizmu, kako bi i nivo gvožđa mogao da bude u okviru referentnih vrednosti. 

AK01

Biohemijska analiza krvi

Glukoza, Kompletni Lipidogram, Urea, Kreatinin, Gvozđe, Ukupni bilirubin, AST, ALT, GGT

-47%
1.870 din
1.000 din
AK02

Analiza krvi i urina

Kompletna krvna slika sa leukocitarnom formulom, Urea, Kreatinin, Gvozđe, Glukoza, Kompletni Lipidogram, AST, ALT, Urin mikroskopski sediment

-47%
2.270 din
1.200 din
AK03

Analiza krvi i urina za trudnice

Kompletna krvna slika sa leukocitarnom formulom, Urea, Kreatinin, Gvozđe, Glukoza, Urin mikroskopski sediment

-42%
1.370 din
800 din
AK09

Biohemijska analiza krvi-Extra

KKS+LF, CRP, Fibrinogen, Glukoza, Lipidni status (Holesterol, Trigliceridi, LDL, HDL, Faktor rizika i Index ateroskleroze), Ukupni proteini, Urea, Kreatinin, Mokraćna kiselina, Bilirubin ukupni, ALT, AST, Gama-GT, Natrijum, Kalijum, Alkalna fosfataza, Gvožđe (Fe), Sediment urina i Urinokultura.

-38%
4.640 din
2.900 din

Kako se meri nivo feritina u krvi i koje su normalne vrednosti?

Feritin normalne vrednosti mogu varirati u zavisnosti od laboratorije gde se radi analiza. Takođe, važno je da tumačenje rezultata ne obavljate sami, već da to radi isključivo stručno lice, koje će uzeti u obzir i rezultate drugih laboratorijskih analiza i vaše opšto stanje. Nivo feritina u krvi može se razlikovati u zavisnosti od starosne i polne komponente. 

Uobičajene feritin vrednosti iznose:

 • 18 – 336 ng/ml za muškarce
 • 18 – 307 ng/ml za žene 
 • 7 – 140 ng/ml za decu uzrasta od 6 meseci do 15 godina
 • 25 – 200 ng/ml za novorođenčad
 • 200 – 600 ng/ml za odojče uzrasta 1 mesec starosti
 • 50 – 200 ng/ml za bebe starosti od 2 do 5 meseci

Feritin test se radi kako bi se utvrdilo da li osoba u organizmu ima dovoljnu količinu gvožđa. Ukoliko lekar posumnja na određena oboljenja (sindrom nemirnih nogu, sumnja na određene bolesti jetre) ili nizak nivo hemoglobina prilikom vađenja krvi, može zatražiti da odradite pomenutu feritin analizu. Nizak, ali i povišen nivo gvožđa u krvi može dovesti do brojnih komplikacija u organizmu i niza zdravstvenih problema. 

LaboMedica poliklinika i laboratorija nudi uslugu analize kompletne krvne slike, pomoću koje se može dijagnostifikovati poremećaj metabolizma gvožđa u organizmu i njegov transport i skladištenje – serumsko gvožđe, protein feritin, transferin, TIBC, UIBC itd. 

Uzimanje uzorka krvi kod odrasih obavlja se isključivo venski, ujutru nakon noćnog suzdržavanja od hrane, a rezultate možete dobiti tokom istog dana. Ukoliko ste u skorije vreme imali neku infekciju, povredu ili operaciju, obavezno to istaknite svom lekaru. 

Laboratorijske analize za prostatu

Feritin 1000 din
Vađenje krvi 110 din
Ukupna cena: 1.110 din

Kada se radi analiza feritina?

Smatra se da su posebne kategorije ljudi u povećanom riziku od nedovoljne količine gvožđa u organizmu, pa samim tim i nivoa fertina:

 • osobe sa malom telesnom težinom
 • osobe kojima je dijagnostifikovana anemija
 • trudnice
 • ženske osobe u reproduktivnom periodu (gube krv preko menstrualnog ciklusa)
 • osobe koje su imale gastrointestinalne hirurške procedure ili određene bolesti creva i drugi.

Takođe, lekar može zatražiti feritin analizu da bi potvrdio uspešnost date terapije prilikom lečenja anemije, da bi utvrdio rizik od pojave i razvoja pomenutog oboljenja (kod hroničnih boleti bubrega ili inflamantorne bolesti creva), da dijagnostifikuje druga medicinska stanja koja mogu biti povezana sa promenama nivoa feritina u krvi (infekcije, ciroza, karcinom jetre koji povećevaju nivo feritina u krvi) itd.

Na koji način se feritin razlikuje od drugih pokazatelja metabolizma gvožđa, kao što su serumsko gvožđe, TIBC UIBC i transferin saturacija?

Protein feritina predstavlja važnu komponentu složenog metabolizma gvožđa, čije manje ili veće koncentracije mogu ukazati na određeni poremećaj i probleme u organizmu. Njegove vrednosti omogućuju najtačnije dijagnoze kada se tumače sa ostalim komponentama i pokazateljima molekula gvožđa u krvi, kao što su serumsko gvožđe, TIBC, UIBC ili transferin. Svaki od ovih parametara ima različitu ulogu u organizmu, pa se tako uloga feritina razlikuje od ostalih na sledeće načine:

 • Feritin je protein čija je osnovna funkcija skladištenje gvožđa u organizmu, dok su ostali parametri (serumsko gvožđe, TIBC, UIBC, transferin) pokazatelji dostupnosti gvožđa u telu
 • Nivo feritina može da ukaže na ukupne rezerve gvožđa u telu, za razliku od ostalih parametara serumskog gvožđa, TIBC, UIBC i transferina saturacije koji su pokazatelji trenutne dostupnosti gvožđa u krvi
 •  Feritin kao akutni fazni protein je veoma osetljiv na različite infekcije, upale ili oboljenja, pa će se njegova vrednost povećavati kao adekvatni odgovor na određeni zdravstveni problem. Ostali parametri gvožđa ne spadaju u grupu akutnih faznih proteina.

Serumsko gvožđe predstavlja slobodno gvožđe u krvi, koje ćelije organizma koriste i koje se transportuje kroz krvotok.

TIBC predstavlja ukupnu sposobnost krvne plazme da veže gvožđe. 

UIBC predstavlja sposobnost krvne plazme da veže gvožđe.

Transferin saturacija je odnos serumskog gvožđa i TIBC, a omogućuje transport gvožđa kroz krvotok.

Šta označava nizak nivo feritina u krvi?

Feritin i nivo gvožđa u krvi su povezani i međusobno uslovljeni. Kada su količine serumskog gvožđa u krvi snižene, dolazi do njegovog otpuštanja iz feritina u krvotok kako organizam ne bi osetio deficit gvožđa. Ovaj proces uslovljava da se zalihe gvožđa u organizmu snižavaju, a nivo feritina opada. 

Iz tog razloga, pri analizi krvi, nivo hemoglobina može biti u okviru normalnih vrednosti, a nivo feritina nizak. To ukazuje na prisustvo anemije usled nedostatka gvožđa i da je potrebno obnoviti zalihe gvožđa u organizmu. 

Koje posledice nizak feritin može da izazove? 

Nizak nivo feritina u krvi može ukazivati na pojavu anemije usled nedostatka gvožđa ili neko drugo zdravstveno stanje koje je povezano sa niskim nivoom gvožđa u krvi (gubitak krvi, neadekvatna apsorpcija gvožđa iz ishrane). Anemija predstavlja zdravstevno stanje organizma, kada ono ne proizvodi dovoljno eritrocita, tj. crvenih krvnih zrnaca. Ukoliko se ne leči može dovesti do kardiovaskularnih problema, sporog rasta i razvoja kod dece, različitih infekcija i niza drugih zdravstvenih problema. 

Ukoliko se pokaže da je feritin nizak, lekar će zatražiti dodatne analize krvi kako bi potvrdio i utvrdio stepen anemije (serumsko gvožđe, TIBC, zasićenost transferinom). 

Koji simptomi ukazuju na nizak nivo feritina u krvi?

Simptomi koji mogu ukazati na nizak nivo feritina u krvi i pojavu anemije su:

 • Hroničan umor
 • Opšta slabost
 • Vrtoglavica
 • Kratak dah (dispneja)
 • Ubrzan rad srca (tahikardija)
 • Izrazito bleda koža
 • Pojačano opadanje kose
 • Zamor pri laganim fizičkim aktivnostima
 • Poremećaj u radu štitne žlezde itd.

Kako u određenim slučajevima možemo povećati feritin?

Ukoliko imate nizak nivo feritina u krvi, lekar će izvršiti procenu deficita gvožđa i osnovne uzroke koji pomenuto stanje izazivaju. Uglavnom se poboljšavanje krvne slike i obezbeđivanje dovoljne koncentracije gvožđa sprovodi pomoću adekvatne ishrane, koja uključuje namirnice poput posnog crvenog mesa, ostriga i morskih plodova, jaja, žitarica, pasulja, sočiva, zelenog lisnatog povrća (kelj, spanać, brokoli) itd. Ove namirnice je važno kombinovati sa suplementima i hranom bogatom vitaminom C koji povećavaju apsorpciju gvožđa. 

Ukoliko je neophodno, lekar može preporučiti suplemente za povećanje nivoa feritina, a u izuzetnim, teškim slučajevima anemije i intravenozno lečenje gvožđem.

Da li treba da me zabrine visok nivo feritina?

Kako sniženi feritin ukazuje na određena zdravstvena stanja, tako i visok nivo feritina može ukazati na povećanu koncentraciju gvožđa u krvi i stanje da vaš organizam skladišti i više pomenutog minerala nego što je potrebno. 

Povišena koncentracija feritina nije bezazlena, a specifična je kod različitih infekcija, upalnih procesa, autoimunih bolesti, dijabetesa, stanja hemohromatoze (povećane količine gvožđa u krvi), hipertireoze (preaktivne štitne žlezde), ciroze ili oštećenja jetre, oštećenja slezine, koštane srži, kancera krvi (leukemija ili limfom). Takođe, transfuzija krvi, kao i upotreba različitih dijetetskih suplemenata može dovesti do povišenja nivoa feritina u krvi. 

Simptomi koji se javljaju kao posledica povišenog feritina

Ukoliko osoba ima povišen feritin u krvi može osetiti sledeće simptome:

 • Hroničan umor i depresija
 • Slabost
 • Bolovi u zglobovima (najčešće u rukama i kolenima)
 • Bolovi u stomaku
 • Gubitak dlaka na telu
 • Smanjen libido
 • Erektilna disfunkcija kod muškaraca
 • Neplodnost
 • Sivkasta ili bronkasta boja kože
 • Nepravilan rad srca
 • Bolesti jetre (ciroza, kancer)
 • Povišen šećer u krvi itd.

Kako smanjiti njegov visok nivo?

Visok nivo feritina može se smanjiti promenom načina ishrane i životnog stila. To podrazumeva konzumiranje određenih namirnica i napitaka (vlaknaste hrane, integralnih žitarica, mlečnih proizvoda i ostale hrane bogate kalcijumom, konzumiranje zelenog čaja i kafe), redovna i lagana fizička aktivnost.

Da li promena nivoa feritina može da utiče na trudnoću?

Nizak feritin u trudnoći i blaga anemija mogu biti normalna pojava, jer su potrebe za gvožđem usled rasta i razvoja ploda povećane (čak 30 % trudnica ima neki oblik anemije). Iz tog razloga kontrolni pregledi tokom praćenja trudnoće su obavezni, a ukoliko lekar proceni, može vam propisati i određene suplemente koji povećavaju nivo feritina i gvožđa u krvi. Uz adekvatnu terapiju i obezbeđivanje dovoljne količine različitih vitamina i minerala putem ishrane, pomenuto stanje se može uspešno kontrolisati i trudnoća biti sasvim normalna i uspešno izneta do termina porođaja. 

Kontakt