SARAĐUJEMO SA SVIM OSIGURAVAJUĆIM KUĆAMA.

Eritrociti u urinu

Eritrociti ili crvena krvna zrnca predstavljaju ključne elemente krvi, koji su odgovorni za prenos kiseonika iz pluća u tkiva i eliminisanje ugljen-dioksida iz organizma. Međutim, njihova prisutnost u urinu može biti znak različitih zdravstvenih stanja. 

Eritrociti u urinu mogu biti prisutni čak i kada golim okom nisu vidljivi, a ozbiljnost njihove zastupljenosti zavisi od više faktora, uključujući brojnost eritrocita, prateće simptome, kao i rezultate drugih laboratorijskih analiza. 

Ignorisanje prusustva eritrocita u urinu može dovesti do zanemarivanja i pogoršanja ozbiljnih zdravstvenih problema. Zato su redovne laboratorijske analize i lekarski pregledi veoma značajni, kako bi se utvrdili uzroci ovog stanja i započelo odgovarajuće lečenje. 

Šta su eritrociti u urinu?

Eritrociti u urinu podrazumevaju stanje poznato i pod nazivom hematurija. Hematurija je medicinski termin za primetno prisustvo crvenih krvnih zrnaca ili drugih krvnih elemenata u urinu, koji mu daju crvenu ili braon boju. Ona ne predstavlja oboljenje, već jedan od ozbiljnijih simptoma, koji zahteva temeljna urološka isitivanja. 

Postoje dve vrste hematurije:

 1. Mikroskopska hematurija (mikrohematurija) – eritrociti su prisutni iako se krv u urinu ne može videti golim okom, već samo analizom urina.
 2. Makroskopska hematurija (makrohematurija) – krv u urinu je prisutna i jasno vidljiva. 

Takođe, klasifikacija eritrocita u urinu se može izvršiti i prema pojavi u odnosu na mokrenje, kada se razlikuju početna, terminalna ili totalna hematurija. 

Na osnovu boje urina i sastava krvi, razlikuje se jasna hematurija (krv je prisutna u značajnim količinama, zbog čega boja urina može da varira od ružičaste do intenzivno crvene), hematurija svetlo roze boje (ukazuje na manji intenzitet krvarenja, pa je i boja urina bledo roze), hematurija braon boje (krv u urinu je prisutna duže vreme, a tamna boja urina javlja se usled njene razgradnje ili prisustva hemoglobina), pa čak i lažna hematurija (obojeni urin koji se javlja kao posledica konzumiranja određene hrane ili pića, a kod žena se javlja i u periodu menstrualnog ciklusa, kao i kod pojave endometrioze)

AK02

Analiza krvi i urina

Kompletna krvna slika sa leukocitarnom formulom, Urea, Kreatinin, Gvozđe, Glukoza, Kompletni Lipidogram, AST, ALT, Urin mikroskopski sediment

-47%
2.270 din
1.200 din
AK03

Analiza krvi i urina za trudnice

Kompletna krvna slika sa leukocitarnom formulom, Urea, Kreatinin, Gvozđe, Glukoza, Urin mikroskopski sediment

-42%
1.370 din
800 din
AK09

Biohemijska analiza krvi-Extra

KKS+LF, CRP, Fibrinogen, Glukoza, Lipidni status (Holesterol, Trigliceridi, LDL, HDL, Faktor rizika i Index ateroskleroze), Ukupni proteini, Urea, Kreatinin, Mokraćna kiselina, Bilirubin ukupni, ALT, AST, Gama-GT, Natrijum, Kalijum, Alkalna fosfataza, Gvožđe (Fe), Sediment urina i Urinokultura.

-38%
4.640 din
2.900 din

Uzroci pojave eritrocita u urinu

Eritrocite u urinu mogu da izazovu različiti zdravstveni poremećaji ili stanja. Neki od najčešćih uzroka pojave krvi u urinu su:

 • Infekcije urinarnog trakta – bakterijska infekcija mokraćne bešike (cistitis), upala mokraćne cevi (uretritis) ili upala bubrega (pijelonefritis) može uzrokovati iritaciju i pojavu krvi u urinu.
 • Kamen u bubregu – kamen u bubregu (nefrolitijaza) prati niz simptoma, kao što su jaki i oštri bolovi, poteškoće pri mokrenju, povišena temperatura, kao i pojava eritrocita u urinu. Na pomenuti zdravstveni problem može ukazati i promena boje urina, koja može biti ružičasta, crvena ili braon. 
 • Bolesti bubrega – bubrežne bolesti poput glomerulonefritisa (upalni proces glomerula koji učestvuju u filtraciji) ili intersticijumskog nefritisa (upala kanalića i okolnog tkiva srži bubrega), mogu dovesti do propuštanja eritrocita u urin. 
 • Trauma urinarnog trakta – povrede bubrega, mokraćne bešike ili kanala usled nesreće, padova ili medicinskih zahvata mogu da dovedu do hematurije.
 • Bolesti mokraćne bešike – zapaljenski procesi i drugi problemi, kao što je kamen u mokraćnoj bešici može da dovede do pojave krvi u urinu. 
 • Tumori – ponekad crvena krvna zrnca u urinu mogu biti simptom i tumora bubrega, uretre ili mokraćne bešike, a takođe se mogu javiti i u kasnijim fazama razvoja raka prostate. 
 • Kongenitalne anomalije urinarnog trakta – neke osobe mogu imati urođene urološke poremećaje koji povećavaju rizik od hematurije.
 • Bolesti krvi – određene bolesti krvi, poput hemofilije (poremećaj zgrušavanja krvi) ili trombocitopenije (manjak trombocita u krvi) mogu da uzrokuju pojavu eritrocita u urinu.
 • Intenzivna fizička aktivnost – osobe koje se bave intenzivnim sportovima, poput trčanja na duže staze, kao i osobe koje podižu teške terete, mogu izazvati mikroskopsko krvarenje u mišićima, što se može manifestovati i u urinu. 
 • Korišćenje određenih lekova – antikoagulansi koji smanjuju zgrušavanje krvi (varfarin ili heparin), antiinflamantorni lekovi (aspirin ili ibuprofen), lekovi za hemioterapiju, antibiotici, poput ciprofloksacina ili nitrofurantoina, mogu izazvati povećani rizik od pojave krvi u urinu. Prisustvo krvi u urinu je obično privremeno i nestaje sa završetkom terapije. Ipak, ukoliko se prisustvo hematurije javi tokom uzimanja lekova, važno je o tome obavestiti lekara radi dalje procene ili promene medikamenata. 
 • Hrana i piće – konzumiranje određenih namirnica bogatih pigmentima, poput cvekle ili crvenog vina, mogu uticati na promenu boje urina. Ova pojava je poznata kao lažna hematurija i nije povezana sa pravim krvarenjem. 

Kada su povišeni eritrociti u urinu razlog za brigu?

U određenim slučajevima, povišeni eritrociti u urinu mogu biti rezultat privremenih i benignih stanja, poput dehidratacije, pojačane fizičke aktivnosti ili unošenja namirnica koje menjaju boju urina. 

Međutim, ako je prisustvo krvi u urinu konstantno, dugotrajno ili se pojavljuje u velikim količinama, to može biti razlog za brigu, jer može ukazivati na prisutnost gore navedenih zdravstvenih problema. 

Iz tog razloga, ukoliko primetite bilo kakve simptome vezane za urinarni trakt (bol, peckanje pri mokrenju, povišena telesna temperatura, opšta slabost, pojava krvi itd.) ili promene u izgledu, boji ili mirisu urina, važno je konsultovati se sa lekarom oko detaljnijeg ispitivanja i dijagnostike.

Analiza eritrocita u urinu i dodatna dijagnostika u Labomedica poliklinici i laboratoriji

Laboratorijske analize i dijagnostika za eritrocite u urinu

Celokupni pregled urina 300 din
Ultrazvuk abdomena 3000 din
Specijalistički pregled 3000 din
Ukupna cena: 6.300 din

Prisutnost eritrocita u urinu određuje se na osnovu laboratorijskih analiza i dodatnih dijagnostičkih metoda za utvrđivanje preciznog uzroka hematurije. U LaboMedica poliklinici i laboratoriji pojava eritrocita u urinu može se ustanoviti na osnovu sledećih testova: 

 • Analiza urina – jedna od osnovnih laboratorijskih analiza, kojom je moguće otkriti prisustvo krvi i drugih materija u urinu. Ukoliko rezultati pokažu prisustvo crvenih krvnih zrnaca u mokraći, lekar će vam prepisati dodatna dijagnostička testiranja radi procene i identifikacije zdravstvenog problema.
 • Urološki ultrazvuk – podrazumeva ultrazvuk bubrega, mokraćnog kanala, mokraćne bešike, a kod muškaraca ovim pregledom obuhvata se i prostata i semeni vezikuli. Potpuno je bezbolna i sigurna dijagnostička metoda, kojom se može ustanoviti veličina i volumen bubrega, prostate, mokraćne bešike, postojanje cisti, fokalnih promena, tumora, pojava peska ili kamena i slično.
 • CT urografija – neinvazivna i bezbolna procedura koja koristi CT skener kako bi se dobila što preciznija slika morfologije urinarnog trakta. 
 • Magnetna rezonanca (MR) urografija – dijagnostička metoda koja se koristi za dijagnostifikovanje abnormalnosti urinarnog sistema (bubrega, bubrežnih kanala, mokraćne bešike, uretre), prisutnosti krvi u urinu, pojave kamena, promene mokraćne bešike, karcinoma bubrega i drugih patoloških promena. 
 • Citoskopija – predstavlja endoskopsku proceduru koja se koristi za pregled sluznice mokraćne bešike i uretre. 

Koje su referentne vrednosti za eritrocite u urinu?

Referentne vrednosti za eritrocite u urinu mogu da variraju u zavisnosti od laboratorije i metoda koje se koriste za analizu. Uopšteno, nalaz koji sadrži više od 3 eritrocita u mikroskopskom vidnom polju podrazumeva pojavu crvenih krvnih zrnaca u urinu.

Kako se tretira prisustvo eritrocita u urinu kod dece?

Prisustvo eritrocita u urinu kod dece je relativno česta pojava, koja se može javiti usled vežbanja ili povreda (kada je prolazna), a najčešće podrazumeva postojanje neke urinarne infekcije, uzrokovane bakterijama. U tom slučaju, veoma je važno obaviti pregled urina i urinokulture.

Analiza urina podrazumeva hemijsku obradu i mikroskopski pregled sedimenata urina, dok se urinokulturom može izolovati i definisati određena patogena bakterija i njena količina. Ukoliko se dijagnostifikuje postojanje bakterija, obavezno se radi antibiogram, kako bi se odredila adekvatna terapija antibioticima. 

Da li je prisustvo eritrocita u urinu uobičajeno u trudnoći?

Trudnoća predstavlja period u kom je svaka žena podložnija različitim zdravstvenim problemima. Iako prisustvo eritrocita u urinu tokom trudnoće može biti uobičajeno (usled fizioloških promena kroz koje prolazi urinarni sistem, uključujući i povećanje volumena krvi i filtraciju kroz bubrege), ono takođe može ukazivati na neka od potencijalno opasnih stanja kako za majku, tako i za plod:

 • Infekcije urinarnog trakta i upalu mokraćne bešike (najčešće bakterijskog porekla)
 • Postojanje urinarnih i bubrežnih kamenaca
 • Pojave nefritisa (upale bubrega)
 • Razvoj preeklampsije (pored krvi javlja se i prisutnost proteina u urinu) itd.

Kako bi trudnoća tekla uredno i kako ne bi dolazilo do potencijalnih komplikacija, redovne kontrole i analize krvi i urina su veoma značajne. Ukoliko su nalazi prisustva eritrocita u urinu pozitivni, važno je proveriti uzročnike takvog stanja i konsultovati se sa lekarom radi daljeg lečenja i praćenja. 

Da li prisustvo eritrocita u urinu uvek ukazuje na ozbiljno stanje?

Prisustvo crvenih krvnih zrnaca u urinu nije uvek znak ozbiljnog stanja, ali može da bude prateći simptom nekog zdravstvenog problema. Eritrociti se u urinu mogu pojaviti iz različitih razloga, a u obzir treba uzeti i ostale simptome (ukoliko ih ima), medicinsku istoriju pacijenta, količinu eritrocita u nalazu urina, kao i druge laboratorijske analize.

U određenim situacijama, pojava eritrocita u urinu je trenutna i prolazna i ne zahteva medicinski tretman: fizička aktivnost, dehidracija, manje povrede urinarnog sistema, menstrualni period kod žena itd.

Mogu li određene namirnice ili aktivnosti uzrokovati pojavu eritrocita u urinu?

Određene namirnice, poput borovnice, cvekle, rabarbare, crvenog vina i slično, mogu uticati na promenu boje urina i dati mu crvenkasti pigment. Međutim, iako takvo stanje podseća na hematuriju, ono se ne odnosi na pravo krvarenje. Takođe, nedovoljni unos tečnosti može dovesti do pojačane koncentracije urina i iritacije urinarnog sistema, što može uzrokovati krvarenje i prisustvo eritrocita u urinu. 

Intenzivne aktivnosti poput trčanja, skakanja ili velikog fizičkog napora i podizanja teškog tereta mogu privremeno uzrokovati prisustvo hematurije. 

Kada se obratiti lekaru?

Iako nije uvek slučaj, prisustvo krvi u urinu može biti ispraćeno i drugim simptomima (vidljiva promena boja urina, bol ili nelagodnost u donjem delu stomaka, bokovima, preponama, donjem delu leđa, često i bolno mokrenje, oticanje, povišena telesna temperatura, osećaj umora itd.), kada je neophodno obratiti se lekaru i potražiti medicinsku pomoć radi procene zdravstvenog stanja i dijagnostike bolesti. 

Ukoliko se krv u urinu primeti nakon korišćenja određenog leka, važno je obratiti se lekaru kako bi se terapija uskladila ili promenila. 

Pojava eritrocita u urinu često može biti asimptomatska, pa su redovni pregledi i laboratorijske analize od velike važnosti za proveru zdravstvenog stanja organizma, ranu dijagnostiku uroloških oboljenja i pravovremeno lečenje. 

Ukoliko osećate određene tegobe, nemojte ih ignorisati, jer u tom slučaju rizikujete pogoršanje zdravlja i razvoja ozbiljnih komplikacija. 

Zato zakažite svoj pregled u LaboMedica poliklinici i laboratoriji još danas i napravite važan korak ka odgovornijem i kvalitetnijem životu. 

 

Kontakt